Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 



Το φθινόπωρο μπήκε με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Οι δίδυμες εκλογές δεν έδωσαν διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών αλλά βαθαίνουν τις αντιλαϊκές δυσμενείς πολιτικές της τελευταίας διετίας του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά και αποτυπώθηκαν στη προγραμματική συμφωνία συγκρότησης της Κυβέρνησης σχετικά με την αναγκαιότητα μη λήψης νέων μέτρων, κατέρρευσαν το δίμηνο του καλοκαιριού.

Ξεκίνησε επικοινωνιακή ζύμωση της κοινής γνώμης με στόχο την αποδοχή των νέων δυσμενών μέτρων των 11,5 δις που ανατρέπουν και τα τελευταία ψήγματα του κοινωνικού κράτους.

Η κοινή γνώμη που εξαπατήθηκε προεκλογικά ότι δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές και θα ακολουθηθεί άλλο μείγμα πολιτικής που επιτέλους θα βάλει «χέρι στην τσέπη» των εχόντων και κατεχόντων.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μικρές – μεσαίες και μεγάλες από το πρώτο ευρώ. Το πακέτο μέτρων βάζει στο στόχαστρο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Κουρεύεται το εφάπαξ περαιτέρω και οι συνολικές περικοπές αγγίζουν το 45% από την αρχή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Κόβονται τα τελευταία υπολείμματα των δώρων και του επιδόματος αδείας (σύνολο 1000ευρώ ετησίως)

Επανέρχεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας σε επαχθέστερη μορφή από το Ν.4024/2011 με Αξιολόγηση φορέων και υπαλλήλων και την υπαγωγή τους σε διαθεσιμότητα.

Στόχος οι απολύσεις 15000 υπαλλήλων ως τέλος του χρόνου και 150.000 υπαλλήλων ως το 2015. Κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών και των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν έχει τύχη στο παρόν δυσμενές πολιτικό τοπίο.

Στη συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 29/9/2012 με τον Υπουργό Υγείας δεν δόθηκε απάντηση σε κανένα από τα αιτήματα με την επίκληση ότι η χώρα παράγει ελλείμματα. Κατηγορηματικά αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα τις Μνημονιακές Πολιτικές.

Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται, αναστέλλονται βασικές λειτουργίες, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο σύνολο των υλικών καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την λειτουργία των υπηρεσιών.

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά οι παροχές με στόχο την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς των εργαζομένων και την μετακύληση του κόστους περίθαλψης άμεσα στους πολίτες.

Απαιτείται η θεσμοθέτηση κοινωνικού πόρου χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων έβαλαν τα ελλείμματα στον νέο φορέα και έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κοινωνικό του ρόλο.

Εγκρίνονται οργανισμοί στα Νοσοκομεία με μείωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Το προσωπικό σε πολλά Νοσοκομεία μένει ακάλυπτο. Όμως με τις επικείμενες Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομείων που θεσμοθετήθηκαν στον Εφαρμοστικό Νόμο 4052/2012 και θα προχωρήσουν όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας θα υπάρξει περαιτέρω απαξίωση, συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Με την ανωτέρω διαδικασία και το κλείσιμο 50 Νοσοκομείων θα έχει σαν αποτέλεσμα πιθανόν να προκύψει υπεράριθμο προσωπικό που κινδυνεύει με διαθεσιμότητα – εργασιακή εφεδρεία.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν γίνει από το 2009. Δεν τηρήθηκε η πρόβλεψη του Μνημονίου για κάθε πέντε αποχωρήσεις μια πρόσληψη. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις με προσλήψεις από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (κοινωνική εργασία) και με μπλοκάκι.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε νέο θεσμό προσλήψεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, με εργόσημο. Ο Υπουργός Υγείας ήταν ειλικρινής στη συνάντηση ανακοινώνοντας ότι το θέμα της Εφεδρείας θα αφορά και τους Υγειονομικούς.

Οι πρόσθετες αμοιβές εγκρίθηκαν μέχρι το μήνα Μάιο. Υπάρχουν βερεσέδια από το προηγούμενο έτος και το μήνα Μάρτιο λόγω τροποποίησης της διαδικασίας(από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων στις ΥΔΕ). Οι εγκρίσεις καθυστερούν επειδή θέλει το Υπουργείο Υγείας να τις εμφανίζει στη ΤΡΟΙΚΑ ως περιστολή δαπανών. Εάν δεν εκταμιευθούν οι πιστώσεις στο σύνολό τους για όλο το έτος κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι υγειονομικοί.

Ζητήσαμε από τον Υπουργό Υγείας την μετάταξη υπαλλήλων σε ανώτερη κατηγορία για να δικαιωθούν οι κόποι και θυσίες των συναδέλφων που σπουδάζουν παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης ζητήσαμε τη δυνατότητα μετάταξης για συνυπηρέτηση συζύγων που λόγω των χαμηλών αμοιβών δεν μπορούν να συντηρούν δύο σπίτια.

Με αίολα ερωτήματα Διοικήσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποχαρακτηρίζονται ειδικότητες από το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Ο Υπουργός αρνήθηκε στη παρούσα οικονομική συγκυρία την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΟΕΔΗΝ για ένταξη του συνόλου των υγειονομικών σε δυο κατηγορίες του επιδόματος (σύμφωνα με το Νοσοκομειακό Επίδομα που καταργήθηκε).

Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την θεσμική ένταξη των υγειονομικών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΒΑΕ για όσους έχουν διοριστεί πριν την 1/1/2011.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ζητήσαμε την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών.

Η Πρόνοια απαξιώνεται αφού τα Νομικά Πρόσωπα συγχωνεύονται σε 13 ένα ανά περιφέρεια σε συνδυασμό με τη μεταφορά της στο Υπουργείο Εργασίας. Προφανής ο στόχος για απαξίωση και η παράδοσή της στις μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Τα τέσσερα περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εντάχθηκαν στα Γενικά τοπικά Νοσοκομεία. Τα Γενικά Νοσοκομεία αποψιλώνουν το προσωπικό και συρρικνώνονται οι υπηρεσίες. Η ΠΟΕΔΗΝ προγραμμάτισε σύσκεψη και παρέμβαση στην αρμόδια Υφυπουργό Υγείας.

Για την ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών απαιτείται ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων.









ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ



· Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη συμμετοχή στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΔΕΘ 6μμ στη πλατεία Αριστοτέλους (Άγαλμα Βενιζέλου).

· Την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη συνάντηση με τους φορείς της Υγείας γιατί η βάρβαρη πολιτική μας αγγίζει όλους. Αγωνιζόμαστε για το Δημόσιο Χαρακτήρα της Υγείας και Πρόνοιας (γραφεία ΑΔΕΔΥ 12.00)

· Την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη πανελλαδική Σύσκεψη Διοικήσεων των Σωματείων στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο NOVOTEL 9.30πμ.

· Την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη Αγωνιστικές Δράσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Νοσοκομεία με συμμετοχή τοπικών κοινωνιών και των φορέων των πόλεων. Αναδεικνύουμε τοπικά και γενικότερα προβλήματα των Νοσοκομείων και των εργαζομένων. Συμβολικό κλείσιμο ταμείων για την μη είσπραξη του 5ευρω.

Τα Σωματεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία σύστασης Επιτροπών Υγείας με τη συμμετοχή επιστημονικών – συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.

· Την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για την Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ

· Την Πέμπτη 4 Οκτώβρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

· Συμμετοχή στη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με την κατάθεση των μέτρων των 15 δις

· Ενδιάμεσα συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής για περαιτέρω εξειδίκευση των Απεργιακών προγραμμάτων.



ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου