Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Διαδήλωση υγειονομικών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας στην Ισπανία

«Η υγεία δεν είναι προς πώληση, αλλά προς υπεράσπιση» ήταν το μήνυμα στο κεντρικό πανό πίσω από το οποίο διαδήλωσαν την Κυριακή χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές στη Μαδρίτη φορώντας τις λευκές μπλούζες τους.
Από την προηγούμενη εβδομάδα οι 75.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην περιφέρεια της Μαδρίτης έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας τις περικοπές δαπανών και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. «Όχι, στην ιδιωτικοποίηση», «Δημόσια υγεία», φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό που έγραφαν «όχι» και είχαν ζωγραφισμένο ένα ψαλίδι, για να πουν «όχι» στις περικοπές δαπανών που αποφασίστηκαν από την περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία διοικείται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).
Πολλοί γιατροί δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουν στο δρόμο, φοβούμενοι ότι θα χειροτερέψουν οι υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει η περιφερειακή κυβέρνηση.
«Πιστεύω ότι η επίθεση στην υγεία είναι ντροπή. Ψήφισα το PP στις τελευταίες εκλογές, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα το ψηφίσω στις επόμενες», δήλωσε ο Χαβιέ Πέρες, γιατρός 43 ετών που κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Παλιά ψηφίζαμε το PP».
Μια άλλη γιατρός, η Χουάνα Βάργας 55 ετών, είναι επίσης οργισμένη. «Με την ιδιωτικοποίηση θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για τους ασθενείς και λιγότερα μέσα. Δεν ξέρω σε ποια θέση θα πέσουμε στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την τρίτη που είμαστε τώρα» δήλωσε.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών για τη δημόσια υγεία που προβλέπονται για το 2013 και την ιδιωτικοποίηση έξι νοσοκομείων και 27 ιατρικών κέντρων από τα 270 που υπάρχουν στην περιφέρεια της Μαδρίτης.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου