Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Χαμός στην ΗΔΙΚΑ


Χαμός στην ΗΔΙΚΑ


Περίεργα παιχνίδια παίζονται τις τελευταίες εβδομάδες για το μέλλον της ΗΔΙΚΑ. Μάλιστα, χθες, ο σύλλογος των εργαζομένων μπούκαρε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας, απαιτώντας από τη διοίκηση να δεσμευτεί ότι θα διατηρηθεί η διοικητική ανεξαρτησία της.
Πέτρα του «σκανδάλου» αποτέλεσε το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του
ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πρόβλεψη για συγχώνευση της ΗΔΙΚΑ με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι διάφορα στελέχη του κόμματος έχουν καταθέσει προτάσεις και προωθούν ουσιαστικά την κατάργηση της ΗΔΙΚΑ και το έργο της να το αναλάβει το ίδιο το ΙΚΑ!
Μήλο της έριδος είναι προφανώς τα έργα πληροφορικής, που διαχειρίζεται η εταιρεία και αφορούν κυρίως τον τομέα της ασφάλισης και της υγείας. Θυμίζω ότι η ΗΔΙΚΑ είναι εκείνη που διεκπεραίωσε το διαγωνισμό για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα και το οποίο τελικώς ανατέθηκε σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον ΟΤΕ έναντι περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Η ΗΔΙΚΑ επίσης είναι υπεύθυνη για ένα ακόμη σημαντικό έργο στην υγεία, το οποίο αφορά τα Πληροφοριακά Συστήματα των νοσοκομείων. Το εν λόγω έργο επίσης «ταλαιπωρήθηκε» και μόλις πριν λίγους μήνες ανατέθηκε στην INTRASOFT, ενώ έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις από άλλες εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες έχουν εγκατεστημένα συστήματα σε πολλά νοσοκομεία.
Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ (όπως του γ.γ. δημόσιας υγείας Γ. Μπασκόζου) ότι με το εν λόγω έργο θα γίνει ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος πληροφορικής, η σχετική σύμβαση δεν προβλέπει ότι τα δικαιώματα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο!
Έπειτα απ’ όλα αυτά, λένε πολλοί ότι όσοι ερίζουν για το μέλλον της ΗΔΙΚΑ, πρακτικά, ενδιαφέρονται για τα δεκάδες εκατ. ευρώ του πακέτου Γιουκνέρ, το οποίο φαίνεται ότι θα διοχετευτεί σε τομείς, όπως η πληροφορική υγείας, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

http://virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου