Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

"Επιχείρηση" ενίσχυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας


«Επιχείρηση» ενίσχυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση με στόχο την παραγωγή φαρμάκων με ανταγωνιστικούς όρους. Το θέμα του φαρμάκου ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης  την Δευτέρα για τον κλάδο της βιομηχανίας φαρμάκου υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει στο θέμα των τιμών γενοσήμων και ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει  άρση της προστασίας των τιμών των γενοσήμων με ορίζοντα διετίας, οι δανειστές επιμένουν στην άρση κάθε προστασίας γεγονός που προκαλεί  αναστάτωση στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. 

 Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας, ο Γ. Γ. Βιομηχανίας, καθώς και οι Συντονιστές των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. & ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αντίστοιχα).
Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, η συνάντηση εντάσσεται στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για έναρξη οργανωμένου διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα είχε πραγματοποιήθει ανάλογη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οδήγησε σε κοινά συμπεράσματα που ενισχύουν τη θέση της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, με προτεραιότητα τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στο ποιοτικό και οικονομικά προσιτό φάρμακο.http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου