Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΠΕΔΥ: Ξεκινούν μετακινήσεις γιατρών-προσωπικού από και προς τα νοσοκομεία! Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Καθώς το θέμα της Π.Φ.Υ. είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα επιφέρει αλλαγές όχι μόνο στα κέντρα Υγείας κλπ δομές της Π.Φ.Υ. αλλά και στα Νοσοκομεία, επιλέξαμε ένα ακόμα άρθρο για το ίδιο θέμα. (δες προηγούμενη ανάρτηση εδώ)
Πέρα από τις διαφορετικές πληροφορίες που παρέχει καθώς επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο ζήτημα του προσωπικού και της κινητικότητας, αποτελεί και διασταύρωση πληροφορίας καθώς απ' ό,τι φαίνεται τα δύο δημοσιεύματα συμφωνούν ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζουν.
Αυτά για να ξέρουμε τι έρχεται και πως μπορούμε να βρεθούμε από τη μια άκρη στην άλλη κάθε στιγμή, είτε μας αρέσει είτε όχι (κατά την εκτίμησή μας, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα περί εθελοντικής μετακίνησης κλπ - αυτή μπορεί να γίνει αρχικά και να αποτελέσει το τυράκι στη φάκα...)

Το νέο ΠΕΔΥ που έχει στα σκαριά το υπουργείο υγείας, περιλαμβάνει μετακινήσεις προσωπικού από και προς τα νοσοκομεία.
Σε ανακατανομή προσωπικού από το ΠΕΔΥ προς τα νοσοκομεία και αντίστροφα, θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να δημιουργήσει από την αρχή το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΠΦΥ).
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για την ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα, θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο οι εργαζόμενοι στο σύστημα.
Μετακινήσεις γιατρών
Η αρχή όπως φαίνεται θα γίνει από τους γιατρούς. Βασικός κανόνας να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σύμφωνα με τον κ.Βαρδαρό. Κάτι που άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δίνοντας προθεσμία στους γιατρούς να αποφασίσουν.  Ο Αν.Γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ υπογράμμισε ότι «κάποιες ειδικές κατηγορίες χειρουργών θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία», γεγονός που σημαίνει ότι οι χειρουργικές ειδικότητες που δε συνάδουν με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα κληθούν να καλύψουν κενά στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον κ.Βαρδαρό και οι Γενικοί Γιατροί θα μετακινηθούν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να παράσχουν εκεί τις υπηρεσίες τους.
Το προσωπικό
Στο μεταξύ σε ότι αφορά στο υπόλοιπο προσωπικό ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι οι Επισκέπτες Υγείας από τα νοσοκομεία θα επιστρέψουν στο ΠΕΔΥ όπως και οι μαίες που θα συμβάλουν στην ΠΦΥ. 
Τώρα τα κενά που θα υπάρχουν και πάλι παρά τις μετακινήσεις του προσωπικού, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση με επικουρικούς. Στη συνέχεια θα γίνουν και προσλήψεις αορίστου χρόνου όπως τόνισε ο Στ.Βαρδαρός.
Πάντως στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι για τη στελέχωση του συστήματος να δοθούν και κίνητρα, τόσο οικονομικά όσο και … «άυλα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν.Γενικός Γραμματέας.
Μεταξύ αυτών θα είναι η συμμετοχή σε έρευνες, σε προγράμματα σπουδών κ.λ.π.
ΠΕΔΥ…συγχωνευμένο

Βέβαια η ανασυγκρότηση του συστήματος περιλαμβάνει όχι μόνο μετακινήσεις προσωπικού αλλά και συγχωνεύσεις μονάδων και κτιρίων. Άλλωστε όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr ήδη το σχέδιο είναι έτοιμο. 
Ο ιδιωτικός τομέας
Στόχος είναι πάντως να μειωθούν οι δαπάνες προς τον ιδιωτικό τομέα παρότι όπως υπογράμμισε ο κ.Βαρδαρός, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο σύστημα να προσαρμοσθεί. Ωστόσο ανάφερε πως ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να έχει έναν συμπληρωματικό ρόλο στον δημόσιο τομέα.
Πάντως αντίστοιχη «γραμμή» επιχείρησε να δώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που παραβρέθηκε στην ίδια εκδήλωση του υπουργείου Υγείας. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επί σειρά ετών εκμεταλλεύονταν το δημόσιο σύστημα.
Η μείωση της δαπάνης που επιδιώκει το υπουργείο Υγείας θα επέλθει μέσω της φροντίδας των ασθενών όχι στα νοσοκομεία αλλά στις πρωτοβάθμιες δομές. Με βάση το σχέδιο, έως το 2018- 2020 στόχος είναι το 80% των ψυχρών περιστατικών να μη φθάνουν στα νοσοκομεία αλλά στις δομές του ΠΕΔΥ.
Βέβαια στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιαμόρφωση του ΠΕΔΥ που θα είναι απολύτως έτοιμο το …2027, θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν και οι όποιες αντιδράσεις. Εξάλλου με το που ανακοινώθηκε το πιλοτικό σχέδιο για την Πάτρα υπήρξαν ήδη αντιδράσεις λόγω των συγχωνεύσεων που περιλαμβάνει. Δείτε ΕΔΩ όλο το πιλοτικό σχέδιο για την Πάτρα: «Δείτε όλο το σχέδιο των αλλαγών σε Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ που ξεκινά στην Αχαΐα! Τι αλλάζει»
Πάντως γιατροί και προσωπικό του ΠΕΔΥ είναι σε ετοιμότητα για κάθε αλλαγή που θα φέρει ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις διαφόρων κλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου