Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Σαρώνονται και τα οικονομικά των νοσοκομείων! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Και τα νοσοκομεία δεν ξεφεύγουν τελικά από το νέο μνημόνιο.
Σάρωμα και των οικονομικών των νοσοκομείων προβλέπει το νέο μνημόνιο αλλά και τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι δανειστές εκτός των άλλων ζητούν να υπάρξει «Βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας του κόστους στα νοσοκομεία».
Γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια με τρόπο που να περιορίζουν τις δαπάνες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος του κόστους για κάθε νοσηλεία, αλλά και της φαρμακευτικής δαπάνης που αντιστοιχεί σε κάθε ασθενή. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και στους Διοικητές των Νοσοκομείων οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τους προϋπολογισμούς που έχουν εκδοθεί ανά νοσοκομείο.
Στο στόχαστρο οι προμήθειες

Πάντως αυτό που θα πρέπει άμεσα να έχει υιοθετηθεί είναι ένα ενιαίο και κεντρικά ελεγχόμενο σύστημα προμηθειών. Η ελληνική κυβέρνηση με βάση τα όσα υπέγραψε στο νέο μνημόνιο είναι υποχρεωμένη να περιορίσει τις δαπάνες από τις προμήθειες στα νοσοκομεία, παρότι σήμερα τα περισσότερα παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις.

Βέβαια ο εξορθολογισμός των δαπανών στα νοσοκομεία σχετίζεται και με τον τρόπο που θα γίνονται οι αγορές μέσω διεθνών διαγωνισμών που θα τηρούν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ακόμη και σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία γίνονται εξωσυμβατικές προμήθειες αλλά και παρατάσεις συμβάσεων.

Γι αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σπεύδει να προωθήσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προμηθειών, αφού οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν εντός του 2017. Δείτε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Ψηφίζεται άρον άρον ο νόμος για τις προμήθειες στο ΕΣΥ! Όλο το παρασκήνιο»
Σάρωμα και του ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ όμως περαιτέρω κόβονται και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, οι δανειστές ζητούν περιορισμό των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ το καθαρογραμμένο μνημόνιο που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “ Νέο τσεκούρι σε εξετάσεις και νοσηλείες με τα τελικά προαπαιτούμενα της τρόικας! Όλη η λίστα»

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσειςπεριορίζονται στα 314 εκατ. ευρώ για συνολικά 10 εκατ. ασφαλισμένους και την ώρα βέβαια που οι δημόσιες δομές υπολειτουργούν και ειδικά τα εργαστήρια όπου θα μπορούσαν οι πολίτες να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου