Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Τι θα αλλάξει σε εργασιακά – ασφαλιστικό, ανεξαρτήτως κυβέρνησης...



Της Ρούλας Σαλούρου

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα που εντός του 2012 θα πρέπει να ληφθούν, για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βγάλει η κάλπη -εκτός από το απίθανο μεν, ενδεχόμενο δε, κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων της αριστεράς... Οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου θα ξανατεθούν στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης και της Τρόικας των δανειστών, τον Ιούνιο. Παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που θέλουν, εντός του έτους, η όποια νέα κυβέρνηση να προχωρά σε παρεμβάσεις που αφορούν όχι μόνο στους κατώτατους μισθούς, αλλά στο σύνολο των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές θα μειωθούν, τόσο γιατί έτσι έχει συμφωνηθεί, όσο και γιατί η ύφεση και η ανεργία έχουν κατακρημνίσει τα έσοδα των ταμείων. Ήδη, με τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί, τον Ιούλιο αναμένεται να αλλάξουν όλα στις επικουρικές συντάξεις. Έχει συμφωνηθεί η παρέμβαση στα εφάπαξ και μένει να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις ή αύξηση στις εισφορές, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει επίσης συμφωνήσει με την Τρόικα στη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Αναλυτικά, στο επίπεδο του εργασιακού, σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας, βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, μέχρι τον Ιούλιο, θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς, βάσει της επανεξέτασης των όσων ισχύουν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι της Τρόικας (Κλ.Μαζούχ, Π.Τόμσεν, Ματ. Μόρς), ξένοι ηγέτες (πχ Άνγκελα Μέρκελ) και επικεφαλής οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Όλι Ρεν, Βαν Ρομπάι κλπ) κάνουν λόγο για αναγκαιότητα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παρ’ ό,τι τα στοιχεία δείχνουν ότι, ήδη, καταγράφεται επίσημη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και κατά 35%, πολύ παραπάνω δηλαδή από το 22% που προβλέπεται στους κατώτατους μισθούς ή ακόμη και το 32% που αφορά στους νέους, μια ακόμη παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται δεδομένη.

Οι πιέσεις αφορούν στους κατώτατους μισθούς, καθώς ήδη υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτό στο νέο Μνημόνιο, ενώ εισηγήσεις από εγχώριους και μη παράγοντες, δέχονται οι δανειστές και για: περικοπή των δώρων – επιδομάτων, πιθανότατα ενός από αυτά, του 14ου, μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων, αρχής γενομένης με τις αποζημιώσεις απόλυσης σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, περιορισμός των ημερών άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, περαιτέρω μείωση της υπερωριακής απασχόλησης, μεγαλύτερη ευελιξία στο 8ωρο.

Ανεξάρτητα πάντως, από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένονται, αφού τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία δεν αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους, η αγορά προεξοφλεί και νέες μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μετά τα μέσα Μαΐου. Στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη διορία που δίνει το νέο Μνημόνιο, προκειμένου να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες έχουν λήξει. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν στη μείωση των μισθών, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, και μόνο δίχτυ προστασίας, τους κατώτατους μισθούς...

Στο ασφαλιστικό, τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα, αν και αποκαρδιωτικά...

Τα οικονομικά των ταμείων έχουν καταρρεύσει.

Η ατζέντα, περιλαμβάνει τα προδιαγεγραμμένα μέτρα, όπως είναι η μείωση των επικουρικών, η παρέμβαση στα εφάπαξ και η περικοπή όλων των κοινωνικών μεταβιβάσεων (επιδομάτων), όσο και τα αναπόφευκτα, όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων, κυρίως στα ταμεία που αντιμετωπίζουν άμεσα ταμειακά ελλείμματα, τα οποία δεν πρόκειται να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αμέσως μετά το τέλος τις σύντομης προεκλογικής περιόδου και ανεξάρτητα από το τι θα βγάλει η κάλπη, σχεδιάζονται παρεμβάσεις στους εξής άξονες:

Μείωση κύριων συντάξεων. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το ΙΚΑ, έχει μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, καταναλώσει περισσότερο από το 60% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ δείχνει έλλειμμα της τάξης των 844 εκατ. ευρώ.

Νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, δείχνει όχι μόνο νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων, των ήδη συνταξιούχων... Βασική αρχή, σύμφωνα με το Μνημόνιο Νο2 είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεση των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές. Η απόφαση θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ο οποίος κάθε χρόνο, βάσει της οικονομικής κατάστασης του κάθε ταμείου, θα αποφασίσει για το ύψος των συντάξεων.

Για τους νέους ασφαλισμένους, το σύστημα αλλάζει άρδην. Μεταμορφώνεται σε καθορισμένων εισφορών, με τον ασφαλισμένο να μην γνωρίζει το ύψος της μελλοντικής παροχής.

Στο πεδίο των εφάπαξ, το μνημόνιο προβλέπει περιορισμό των εφάπαξ, σύνδεση της παροχής με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, ακόμη και επιστροφή των εφάπαξ που έχουν καταβληθεί και δεν αντιστοιχούν σε εισφορές... Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά την αποκάλυψη των μεθοδεύσεων του υπουργείου για μείωση των εφάπαξ, διεμήνυσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση. Αφήνει δε, να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτάξει τη λύση της αύξησης των εισφορών έναντι της πρότασης για μείωση των εφάπαξ.

Το αμέσως επόμενο των εκλογών διάστημα, θα ληφθούν οι αποφάσεις και για τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων. Στο μικροσκόπιο των δανειστών έχουν μπει 89 κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα με στόχο την περικοπή 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου