Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Καμπανάκι κινδύνου για την αιθαλομίχλη, από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ειδικά των επιβαρυμένων ασθενών, χτυπά το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αιθαλομίχλη.
Η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση –χρήση καυσόξυλων σε τζάκια και σόμπες- έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το φαινόμενο αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφεται από το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ιδιαιτέρως υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με ταυτόχρονη παρουσία έντονης οσμής και σημαντική μείωση της ορατότητας στον περιβάλλοντα χώρο αναφέρονται σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 ξεπερνά αρκετά το όριο των 50 μg/m3 (βάσει κοινοτικής οδηγίας, οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02)).
Η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα έχει δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν αφορούν σε αυτά του αναπνευστικού, σε επιδείνωση των αλλεργιών και σε πρόκληση αναπαραγωγικών, και αναπτυξιακών προβλημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς παιδιών, ηλικιωμένων, εγκύων γυναικών καθώς και αυτών που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική μείωση του φαινομένου, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση κατάλληλων υλικών. Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας, ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία των χρηστών εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος όσο και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου