Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Νέα βάρβαρα μέτρα και στην υγεία σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ

Παρά την προσπάθεια της συγκυβέρνησης, μετά την εκλογική ήττα που υπέστη στις πρόσφατες ευρωεκλογές να ωραιοποιήσει την εικόνα της, δηλώνοντας ότι δεν σκοπεύει να πάρει νέα μέτρα, η εκθεση του ΔΝΤ είναι αποκαλυπτική για το τσουνάμι που έρχεται.
Τα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση, ειδικότερα για την υγεία, ανοίγουν το δρόμο για διαθεσιμότητες και απολύσεις, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, νέους περιορισμούς στις παροχές και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους και τους πολίτες, περικοπές στα οικονομικά των νοσοκομείων με την είσοδο ιδιωτών ελεγκτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε πολλές εφημερίδες (παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία) η έκθεση για την υγεία ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:
- Αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών σε νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.
- Ρύθμιση κοινών προμηθειών δημόσιων νοσοκομείων εντός της ίδιας περιοχής και υγειονομικής περιφέρειας. Σύμφωνα με την έκθεση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να λειτουργήσει ένα ενιαίο κεντρικό σύστημα προμηθειών καθώς και ένα σύστηνα που θα κρατά σχετικά στατιστικά στοιχεία (για εργασίες, υλικά).
- Αλλαγή χρήσης των μικρών νοσοκομείων της περιφέρειας προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς όπως n αποκατάσταση, n θεραπεία του καρκίνου ή φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου. Πάντως το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης των νοσοκομείων της χώρας (από 132 σε 80) η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή n Αθήνα, προχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι στη μετατροπή πέντε νοσοκομείων σε χρόνιων παθήσεων, Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και θεραπευτήρια τελικού σταδίου. Ωστόσο το ΝΤ πιέζει τώρα n αλλαγή του χάρτη υγείας να επεκταθεί στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Πληροφορίας αναφέρουν ότι το υποστελεχωμένο νοσοκομείο Καρδίτσας προορίζεται για Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων.
- Αναθεώρηση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και των εφημεριών στα νοσοκομεία.
- Βελτιστοποίηση και εξισορρόπηση της κατανομής των πόρων για βαρύ ιατρικό
εξοπλισμό (π.χ. εγκαταστάσεις ακτινοθεραπείας κ.ά.) βάσει αναγκών.
- Πρόσληψη οικονομικών υπαλλήλων –τεχνοκρατών με τριετείς συβάσεις στα νοσοκομεία σε πάνω από 400 κλίνες προκειμένου να καθορίζουν συγκεκριμένους στόχους, ώστε να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των θεραπευτηρίων.
- Outsourcing υπηρεσίες, δηλαδή παραχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών όπως καθαριότητα κ.τ.λ.
- Δημιουργία ενός εθνικού μητρώου των παραπομπών σε εξωτερικά ιατρεία για εξειδικευμένη φροντίδα έως τον Σεπτέμβριο του 2014, που μπορεί να βασίζεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το μέτρο αυτό πιθανότατα στοχεύει στον έλεγχο και τον περιορισμό των παραπεμπτικών που δίνονται σε ασθενείς από τα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να εξεταστούν από εξειδικευμένες κλινικές.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, την νέα μείωση στη χρηματοδότηση της υγείας τα επόμενα χρόνια, την ουσιαστική κατάρρευση των ταμείων, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις νέες μειώσεις στους μισθούς και τα εισοδήματα διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο κοινωνικής ερήμωσης.

http://www.ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου