Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σε απόσταση αναπνοής από την κατάρρευση το ΕΣΥ


Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Εσύ Σύστημα Υγείας σύμφωνα με τις περιγραφές των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ενώ η υποχρηματοδότητη και η αποστελέχωση "καλά κρατούν". Τόσο η Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όσο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή το διήμερο των κινητοποιήσεων τους 1 και 2 Οκτωβρίου, κατήγγειλαν τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας και την συνεχιζόμενη απαξίωση των νοσοκομείων. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε τον υπουργό Υγείας κο Βορίδη ως μαρμαρά που έφτιαξε την ταφόπλακα του ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις μέχρις στιγμής έχουν κλείσει 880 κλινικές έχουν καταργηθεί 10.000
κλίνες, ενώ πλέον έχουμε 11 νοσοκομεία λιγότερα και κενές 33.000 οργανικές θέσεις. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2009 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, έχουν πέσει κάτω από το 60%.
Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό σύμφωνα με τον κο Βαρνάβα αλλά ακόμη και αυτές, παρά τις δεσμεύσεις του κου Βορίδη σήμερα ακόμη οι θέσεις δεν έχουν προκηρυχτεί Το οξύμωρο είναι ότι από τη στιγμή που γίνεται η προκήρυξη απαιτείται μία διαδικασία που κρατάει περίπου ένα χρόνο. Και ενώ αυτή τη στιγμή όπως είπαν ο κος Γιαννακός πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας χωρίς προσωπικό και με ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι 15.000 υγειονομικοί τα τελευατία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
Οι πολίτες πλέον αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ενώ από την άλλη η πολυδιαφημιζόμενη Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοοσοκομείων (ΕΣΑΝ) θα οδηγήσει τους πολίτες να εξαγοράζουν όλες τις υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να τους παρέχει το κράτος καταστρατηγώντας την αρχή της Δημόσιας Υγείας ως αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση. Η πολυμετοχική αυτή εταιρεία που θα κατανέμει με γνώμονα το κέρδος τους πόρους για την Υγεία θα οδηγήσει σταδιακά στο τέλος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το κράτος. Τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και η ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισαν τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες και να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας με τον ανταγωνισμό μεταξύ των νοσοκομείων να φτάνει στα όρια της αιματοχυσίας.

 http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου