Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Π. Κουρουμπλής: Προσλήψεις, πάταξη της διαφθοράς στην Υγεία, φάρμακα για όλους και επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα

Π. Κουρουμπλής: Προσλήψεις, πάταξη της διαφθοράς στην Υγεία, φάρμακα για όλους και επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα
«Επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της «μνημονιακής καταιγίδας», τόνισε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, η ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδήγησαν πολλούς ανθρώπους σε πρώιμη αποχώρηση από το σύστημα.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε για προσλήψεις 1.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ επεσήμανε ότι το υπουργείο ήδη ενεργοποίησε παλαιότερους διαγωνισμούς.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για στελέχωση των δομών Υγείας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.
«Προσδοκούμε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015», τόνισε χαρακτηριστικά.
Έμφαση του υπουργείου είναι η κατάρτιση ενός νέου, θεμελιώδους και θεσμικού δημόσιου συστήματος Υγείας που θα υποκαταστήσει το κουρασμένο και γηρασμένο εθνικό σύστημα Υγείας και θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν οι νέες αρχές που θα εξασφαλίσουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας που διαθέτει ΑΜΚΑ ίσες δυνατότητες χωρίς διακρίσεις.
Ένα σύστημα υγείας, δηλαδή, αποτελεσματικό και ποιοτικό, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του ασθενούς σε αξιοπρεπή φροντίδα χωρίς την ιατροκεντρική λογική.
Προτεραιότητα του νέου συστήματος που επιχειρεί να δομήσει το υπουργείο Υγείας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες παθήσεις, με στρατηγική που θα στηρίζεται στην πρόληψη.
«Όλοι γνωρίζουν πως στο χώρο της Υγείας ενδημούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα», επεσήμανε με νόημα ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας πως δίνεται μεγάλη σημασία στη λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες για να σταματήσει το «πάρτι» της τελευταίας δεκαετίας των κατ΄ εξακολούθηση αναθέσεων.
Αναφορικά με τους ελέγχους στους τέσσερις μεγάλους οργανισμούς, διευκρίνισε ότι θα επεκταθούν παντού και «όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε με σφοδρότητα».
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί, όπως εξήγγειλε, ο εξορθολογισμός της Υγείας με την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ενός «Taxis στην Υγεία», που αποτελεί άμεσο στόχο, στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας.
Σκοπός, όπως διευκρίνισε, είναι να εξασφαλιστεί ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας, προκειμένου η αποτελεσματικότητα τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όσο και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα.
Ακόμη, προανήγγειλε την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής και ενός νέου συστήματος ελέγχου απάτης δια της ΗΔΙΚΑ, με στόχο την άμεση παρέμβαση στις πηγές κόστους του συστήματος.
Επιπροσθέτως, όπως εξήγησε, η αξιοποίηση του υγειονομικού χάρτη θα συμβάλει αποφασιστικά στον καλύτερο σχεδιασμό του σύγχρονου συστήματος Υγείας.
Κλείνοντας ο κ. Κουρουμπλής, επεσήμανε ότι εκ των βασικών στόχων είναι να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου.
«Η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας».
Ο κ. Κουρουμπλής καυτηρίασε το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ενοικιάζει και μάλιστα έναντι δυσθεώρητων ποσών για την εποχή κτίρια που δεν χρειάζεται επί της ουσίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα κτίριο 3.000 τμ στην Αγία Παρασκευή και κτίριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην λεωφόρο Κηφισίας.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι τα 800.000 ευρώ που θα προκύψουν από την πώληση της επίμαχης ΒΜW και του ενός από τα κυβερνητικά αεροσκάφη θα διατεθούν για την επισκευή των 120 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που παραμένουν ακινητοποιημένα, σχολιάζοντας με νόημα πως «παρότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έβρισκαν χρήματα, εμείς βρίσκουμε».
«Δεν μπορεί κανένας πολιτικός να κοιμάται ήσυχος, όταν στο χώρο της υγείας ενδημούν σκοτεινά συμφέροντα, που κοστίζουν τη ζωή σε καρκινοπαθείς, επειδή καθυστερεί η αγωγή τους», κατέληξε.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/325935-p-kouroumplis-proslipseis--pataksi-tis-diafthoras-stin-ygeia--farmaka-gia-olous-kai-ependyseis-stin-paragogi-farmakou-stin-ellada#ixzz3RNpROxdp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου