Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες


Τρίτη 8 Νοέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Άγριο τσεκούρι στις διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει πλέον με την εφαρμογή των νέων κανόνων για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Με δεμένα τα χέρια είναι εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον με τους νέους περιορισμούς που άρχισαν να εφαρμόζονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς τους σε πολλές διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι νέοι κανόνες θέτουν φραγμούς ακόμη και σε απλές εξετάσεις με συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να είναι στον …αέρα.
Πολλοί μιλούν για απόλυτη παρακώλυση του ιατρικού έργου τη στιγμή που οι γιατροί δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους.

Οι νέοι κανόνες με τα ICD-10 «μπλοκάρουν» το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μην επιτρέποντας στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τις εξετάσεις που κρίνουν απαραίτητες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στην οθόνη του υπολογιστή τους βγαίνει ένα μήνυμα ότι πρέπει να αιτιολογήσουν την αναγραφή των εξετάσεων στους ασθενείς διότι όπως αναφέρεται ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο.

Δείτε χαρακτηριστικά την εικόνα παρακάτω:


Το μήνυμα που βρίσκεται σε κόκκινο πλαίσιο, προειδοποιεί το γιατρό ότι έχει ξεφύγει από τα όρια που έχουν τεθεί.

Σύστημα…χελώνα

Η όλη διαδικασία με βάση τους υπολογισμούς του HealthReport.gr, διαρκεί περί τα 15 λεπτά για να μπορέσει ένας γιατρός να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, τα «παράθυρα» και τις υπόλοιπες παραπομπές ώστε να μπορέσει να συνταγογραφήσει τις εξετάσεις που χρειάζονται για έναν ασθενή. Χρόνος πολύτιμος για έναν γιατρό αλλά βέβαια και για τον ασθενή.

Κουρεμένες εξετάσεις σε όλες τις ειδικότητες

Με βάση τα όσα καταγγέλλουν γιατροί στο HealthReport.gr, τα μέσα επιτρεπόμενα όρια για συνταγογράφηση εξετάσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά σε πολλές κατηγορίες νόσων ή συμπτωμάτων κατά ICD-10.

Ενδεικτικά οι γιατροί που θέλουν να συνταγογραφήσουν οστική μάζα«μπλοκάρονται» ουσιαστικά από το σύστημα καθώς ο ΕΟΠΥΥ κοστολογεί τη συγκεκριμένη εξέταση 32 ευρώ, ενώ η εξέταση κοστίζει 52 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί υποχρεωτικά να βγαίνουν εκτός επιτρεπόμενων ορίων.


Ωστόσο ο γιατρός μπορεί στο τέλος να συνταγογραφήσει την εξέταση, αφού όμως προηγουμένως την αιτιολογήσει, αλλά ταυτόχρονα βγαίνει μήνυμα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι έχει βγει εκτός ορίων.

Αυτό σημαίνει όμως ότι ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και πρέπει να αποφεύγει και τις ακριβές (π.χ CT, MRI), καθότι με τον τρόπο αυτό θα του «ανεβάσουν» τον προσωπικό του μέσο όρο.
Εδώ ξεκινά και το πρόβλημα αφού στο τέλος οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες περιπτώσεις όπου ο γιατρός δεν μπορεί τελικώς ούτε βασικές εξετάσεις της ειδικότητάς τους να συνταγογραφήσει.

Οι πνευμονολόγοι για παράδειγμα με βάση τις καταγγελίες που φθάνουν στο HealthReport.gr, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο (σπιρομέτρηση, οξυμετρία, κλπ) σε ασθενή με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική νόσο, επειδή υπερβαίνει το μέσο όρο που έχει τεθεί στο σύστημα. Στην περίπτωση που απαιτηθεί μια αξονική τομογραφία, εκτινάσσεται ο μέσος όρος.


Από την άλλη οι ορθοπεδικοί δυσκολεύονται να βρουν τρόπο να συνταγογραφήσουν ακόμη και φυσικοθεραπείες, ενώ οι γαστρεντερολόγοι να συνταγογραφήσουν κολονοσκόπηση.

Πάντως φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ ασχολούνται με τους νέους κανόνες στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα λάθη και οι παραλείψεις βρίσκονται και πάλι …πάνω πάνω στην ατζέντα τους.

Άλλωστε τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να βγαίνουν στο φως από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν οι νέοι «κόφτες». Δείτε τι είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστούν τότε οι νέοι κανόνες: «Μπάχαλο με τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων! Στον αέρα το νέο σύστημα εξαιτίας λαθών»

Και πάλι όμως τώρα, αρκετούς μήνες μετά, που υποτίθεται ότι το νέο σύστημα με τους κόφτες έχει υποστεί επεξεργασία, τα λάθη και τα προβλήματα δίνουν και παίρνουν.

Όπως όλα δείχνουν η προχειρότητα διακατέχει όλο το νέο σύστημα και τους νέους κανόνες καθώς εφαρμόστηκαν και πάλι με τον φόβο της τρόικας που πρόσφατα επεσήμανε το γεγονός ότι υπάρχει υπέρβαση στη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Τρόικα ξανά με μαστίγιο για φάρμακα και διαγνωστικά! Οι νέες επιπλήξεις»

Ωστόσο λίγο πριν το τέλος του έτους τα όποια μέτρα δεν μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά με συνέπεια να πρέπει να επιστραφούν κονδύλια (claw back) από διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου