Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Νέου τύπου νοσήλιο προωθείται στα νοσοκομεία

Την αντικατάσταση του σημερινού κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (ΚΕΝ), με ένα πιο εξειδικευμένο νοσήλιο, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.
Συνεργάτες του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου έχουν ζητήσει από τα νοσοκομεία της χώρας στοιχεία σχετικά με το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν και το κόστος τους.

Η συλλογή των στοιχείων είναι σε εξέλιξη και ορισμένα νοσοκομεία, όπως το 'Ωνάσειο' έχουν ήδη αποστείλει τους σχετικούς πίνακες.

Με τον τρόπο αυτό, θα διαμορφώσουν ένα νέο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων από τα Ταμεία, με βάση - όχι τη γενική κατηγοριοποίηση των παθήσεων - αλλά το συγκεκριμένο είδος περίθαλψης που παρέχει κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι συνεργάτες του υπουργού σημειώνουν ότι το σημερινό σύστημα 'αδικεί' ορισμένα νοσοκομεία, τα οποία εμφανίζουν αυξημένο κόστος - έως και 40% - σε σχέση με άλλα.

Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, αλλά και δύσκολο να επιτευχθεί. Τα ΚΕΝ που ισχύουν σήμερα, υπέστησαν σειρά αλλαγών και διορθώσεων.

Στις αρχές του 2012, χρειάστηκε να ανατραλεί η εφαρμογή τους, καθώς προκαλούσαν τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα Ταμεία.


http://snignrodou.blogspot.gr



Χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια, μέχρι να διαμορφώσουν ρεαλιστικά ΚΕΝ για τα νοσοκομεία.








Διαδικασία




Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) αποτελούν μια διαδικασία τιμολόγησης και διαχείρισης νοσοκομειακών νοσηλειών ασθενών, η οποία βασίζεται στα διεθνώς καθιερωμένα DRGs (Diagnosis Related Groups).




Σκοπός της διαδικασίας είναι η ομαδοποίηση όλων των νοσηλειών ασθενών σε κατηγορίες (περίπου 700), έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία τιμολόγησης, ελέγχου, εκκαθάρισης τιμολογίων και αποζημίωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.




Εκτιμάται ότι με την καθολική εφαρμογή τους μπορεί να επιτευχθούν μεγάλα οφέλη σε διαχειριστικό χρόνο και κόστος, τόσο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όσο και των ασφαλιστικών οργανισμών και θα επιταχυνθούν σημαντικά όλες οι σχετικές διαδικασίες.




Επί της ουσίας, τα ΚΕΝ δεν είναι τίποτε άλλο από ένας γενικευμένος τιμοκατάλογος νοσηλειών, ο οποίος καθορίζει το κόστος και τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) για κάθε κατηγορία νοσηλείας.




Τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στους μέσους όρους νοσηλειών και χρησιμοποιούνται για την ταχεία και εύκολη τιμολόγηση των περιστατικών,
ανεξάρτητα του ακριβούς αριθμού χρεώσεων και του ακριβούς κόστους νοσηλείας που πραγματικά υπήρξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου