Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δεν φτάνουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία για το 2014


Δεν φτάνουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία για το 2014
Τον κώδωνα του κινδύνου γα την επάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε φάρμακα, κρούει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Το προεδρείο του ΠΕΦΝΙ επισημαίνει ότι ο στόχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει τεθεί για το 2014 στα 535 εκατομμύρια ευρώ και μειωμένος περίπου κατά 20%.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ([ΠΕΦΝΙ) χαρακτηρίζει τον στόχο της ετήσιας φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης για το 2014 ανέφικτο
Προτείνει λοιπόν, να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με συνέπεια απέναντι στους ασθενείς τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης 3457/2014 (ΦΕΚ Β 64/2014, άρθρο 11, παρ. 1) και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, εστάλη εσωτερικό έγγραφο από την Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία του ώστε, να μην εξυπηρετούν τους ασθενείς που προσέρχονται με «στερείται» από τα νοσοκομεία και αυτό αφορά φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

Αυτό μάλιστα έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής (που αναφέρεται στην ΥΑ) και την προηγηθείσα οικονομική πρόβλεψη και ενίσχυση των νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να περιφέρονται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να βρουν τα φάρμακά τους.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο (κυρίως στην επαρχία) στην παρούσα φάση, λόγω της μετάβασης του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ και της αναστολής λειτουργίας σχετικών περιφερειακών δομών'.

Το προεδρείο της ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι μέσα σε μία πενταετία οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, κάνοντας υπέρβαση των δυνατοτήτων τους (ελλείψεις προσωπικού, συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία), κατάφεραν να 'πειθαρχήσουν' στην υποχρέωση για μείωση της δαπάνης κατά 50%.

Συγκεκριμένα, έφτασε το 2013 στα 610 εκατομμύρια ευρώ, από 1,25 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

Ταυτόχρονα, κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που προσήλθαν στα νοσοκομεία, παρ’ όλο που παρουσίασαν αύξηση που άγγιξε το 35%.

Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2014 ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Η μείωση του προϋπολογισμού - αναφέρουν οι φαρμακοποιοί - καθιστά αδύνατο ακόμα και να παραγγείλουμε φάρμακα, εφόσον το κράτος μας επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν στις παραγγελίες, χωρίς να τηρεί παράλληλα μέτρα ελέγχου και μείωσης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού κόστους.

Σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς σε 20 νοσοκομεία της Ελλάδας δεν έχουν νοσοκομειακό φαρμακοποιό, με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους στα φάρμακα που χρειάζονται να γίνεται χωρίς καμία ασφάλεια και με μεγάλη δυσκολία.

Πολλά φάρμακα έχουν ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και τη φύλαξή τους (ευπαθή φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, χημειοθεραπευτικά, βιολογικοί παράγοντες) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραδίδεται αυτή η διαχείριση σε μη επιστήμονες υγείας, ή να μεταφέρεται σε άλλες εξωνοσοκομειακές δομές.



http://www.ygeianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου