Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Βορίδης: Παραμένει γρίφος ο αριθμός των ανασφάλιστων


Με ...συμμετοχή και 1 ευρώ ανά συνταγή θα είναι η «δωρεάν» πρόσβαση των ανασφάλιστων στην φαρμακευτική περίθαλψη. Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, «δεν καλύψαμε και την ασφαλιστική συμμετοχή του ιδιώτη, διότι προφανώς αυτό εκτοξεύει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης».
 Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές Αυγούστου καθώς εκκρεμεί «η παροχή συγκεκριμένων εφαρμοστικών οδηγιών της υπουργικής αποφάσεως προς τους διαφόρους εμπλεκόμενους φορείς στην παροχή αυτής της φαρμακευτικής καλύψεως».

 Αναφερόμενος στο κόστος του μέτρου, ο κ. Βορίδης είπε ότι «το εκτιμώμενο κόστος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπερβαίνει το ποσό των 340 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μία αρχική πρόβλεψη η οποία ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ανά εξάμηνο για τη φαρμακευτική δαπάνη».
 Και αποκάλυψε ότι ακόμη και σήμερα ο αριθμός των ανασφάλιστων στη χώρα μας παραμένει «γρίφος»: «στην πραγματικότητα όλοι εδώ μιλάμε με εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν σημαντικό στοιχείο αποκλίσεων γιατί ο αριθμός των ανασφαλίστων δεν είναι απολύτως ακριβής. Επομένως, δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν οι δαπάνες, αλλά κάνουμε μόνο μία κατ’ εκτίμηση προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά.
 Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι το κόστος συμπεριλαμβάνεται στα 2 δισ. της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014  για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση «το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του. Δεν έχει υπερβάσεις στις δαπάνες του».
 Αυτό που προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού είναι ότι στην περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, την απόκλιση θα την επιβαρυνθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες με το μέτρο του claw back.
http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου