Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μαζεύουν στα «μουλωχτά» στοιχεία για την ιδιωτικοποίηση της εστίασης

Μπορεί μπροστά στις τριπλές εκλογές η συγκυβέρνηση και η τρόικα να επιχειρούν να κατεβάσουν στροφές και να κουκουλώσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που έχουν στα σκαριά, ταυτόχρονα όμως προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να τη θέσουν σε εφαρμογή αμέσως μετά.

Πέρα από το γενικότερο σχεδιασμό της συγκυβέρνησης για ανατροπές στο ασφαλιστικό, το μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και τις απολύσεις των εργαζόμενων σε αυτές προνομιακό πεδίο για αυτές τις βάρβαρες παρεμβάσεις θα έχει και ο χώρος της υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια νοσοκομεία ζητούνται «ανεπισήμως» στοιχεία από τμήματα διατροφής για τη στελέχωση της εστίασης και της διανομής του φαγητού από ιδιώτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ερωτήματα που τίθενται στους υπευθύνους των τμημάτων διατροφής είναι να προσδιορίσουν πόσοι εργαζόμενοι απαιτούνται για την στελέχωση των μαγειρείων και για την διανομή του φαγητού ανά βάρδια, πόσους ασθενείς θα εξυπηρετούν ενώ τους επισημαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς μπορεί να δουλεύουν και με τετράωρη εργασία. Είναι γνωστό ότι τετράωρα και ελαστική εργασία χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ιδιωτικός τομέας και η συγκέντρωση των στοιχείων άρα γίνεται με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εστίασης.
Ο «προγραμματισμός» λοιπόν παραπέμπει άμεσα στην ανάθεση της εστίασης των Νοσοκομείων σε ιδιώτες, πιθανόν μάλιστα και μέσα από κεντρικούς διαγωνισμούς μέσω των οποίων οι μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου θα μπορούν να κυριαρχήσουν χωρίς αντιπάλους…
Μια τέτοια εξέλιξη με βάση τη ρητή αναφορά του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη ότι πλέον οι υπηρεσίες που κρίνονται «ακριβές» μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες και το προσωπικό τους πλέον δεν θα οδηγείται σε διαθεσιμότητα αλλά σε απόλυση δείχνει τους κινδύνους που είναι μπροστά για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα.
Βεβαίως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπως έχουμε επισημάνει δεν σταματά εδώ αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα κρίσιμα τμήματα των Νοσοκομείων θα αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο.
Γι αυτό το υγειονομικό κίνημα πρέπει να τεθεί σε επιφυλακή, να συντονίσει τη δράση του στο εσωτερικό του, να διαμορφώσει συμμαχίες με όλο το εργατικό κίνημα και την κοινωνία για την υπεράσπιση τόσο των υπηρεσιών που θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικά χέρια προκειμένου να πλουτίσουν τα νέα πολυεθνικά τζάκια αλλά και για να προασπίσει τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από μια τέτοια εξέλιξη.

http://www.ygeionomikoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου