Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ο Άδωνις επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση


Ο Άδωνις επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση


Χωρίς να υπολογίζει τη Δικαιοσύνη, βάζει σε νέα ταλαιπωρία τους ασθενείς και ανοίγει ξανά μέτωπο με τους γιατρούς.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, φαίνεται πως δεν υπολογίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «πάγωσε» προσωρινά το πλαφόν στη συνταγογράφηση εναντίον του οποίου είχε προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.



Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα επαναφέρει το μέτρο με τροπολογία τη Δευτέρα, επειδή από τη στιγμή που ίσχυσε η άρση του πλαφόν, οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 20 εκατ. ευρώ.

Το ΣτΕ στις 20 Μαρτίου δέχτηκε πως η επιβολή μηνιαίου πλαφόν σε κάθε γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ βάζει σημαντικά εμπόδια στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, από τη στιγμή που συμπληρώνεται το «αυθαίρετο» κατά τον ΙΣΑ όριο συνταγογράφησης. Και αυτό γιατί «καθιστά αδύνατη την άσκηση της ιατρικής και την παροχή των αναγκαίων φροντίδων υγείας και περιορίζει υπέρμετρα αν όχι εντελώς το δικαίωμα ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος μετά τη συμπλήρωση του οριζόμενου ορίου συνταγογραφήσεως, οπότε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως 'κλειδώνει', με συνέπεια την ουσιαστική απαγόρευση παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε ασθενή – ασφαλισμένο», όπως τονίζει ο ΙΣΑ.

Μάλιστα, «συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την αναστολή» του πλαφόν συνταγογράφησης, καθώς με την εφαρμογή του επέρχεται «σημαντική διατάραξη της ομαλής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους Έλληνες πολίτες, η οποία θα λειτουργήσει πλέον αποκλειστικά με κριτήρια λογιστικά – οικονομικά και όχι με κριτήρια επιστημονικά, αλλοιώνοντας τη φύση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και τις προσωπικές σχέσεις ιατρών – ασθενών», αναφέρει σε άλλο σημείο ο ΙΣΑ.

Τα παραπάνω –μεταξύ άλλων- έκανε δεκτά το ΣτΕ και αποφάσισε την άρση της επιβολής του μηνιαίου ορίου στη συνταγογράφηση.

Όμως, ο υπουργός Υγείας με τη νέα τροπολογία που φέρνει, ετοιμάζεται να νομοθετήσει εις βάρος του πνεύματος της απόφασης του ΣτΕ και εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Ούτε μπροστά στη Δικαιοσύνη φαίνεται πως σταματούν οι μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν καθημερινά τη δημόσια υγεία, καθώς ο κ. Γεωργιάδης προκειμένου να μη χάσει τους λογιστικούς στόχους που έχουν θέσει οι τροϊκανοί, προκαλεί το κοινό αίσθημα για μία ακόμα φορά και ανοίγει εκ νέου μέτωπο με γιατρούς και ασθενείς.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου