Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κυριόπουλος: η ανάπτυξη θα έρθει από την Υγεία και την Παιδεία


Κυριόπουλος: η ανάπτυξη θα έρθει από την Υγεία και την Παιδεία


Η ανάπτυξη θα έρθει από την Yγεία και την Παιδεία και όχι από τις οικοδομές, τόνισε με έμφαση ο Ομότιμος καθηγητής του τομέα Οικονοικών της Υγείας στην Εθνική σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας με θέμα: Ελληνικό Φάρμακο: «Υγεία και Ανάπτυξη».

Ο καθηγητής υπεραμύνθηκε της πολιτικής των γενοσήμων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι όπως σημείωσε, αποτελούν άξονες

που μπορούν να δώσουν ώθηση στην χώρα και ταυτόχρονα να μειώσουν την εισαγωγή στα νοσοκομεία αλλά και το μεγάλο κόστος της ιατρικής τεχνολογίας. Είπε δε χαρακτηριστικά, ότι όταν κυκλοφόρησε το πρώτο ψυχοφάρμακο άδειασαν τα ψυχιατρεία στις ΗΠΑ.

Γενικότερα, ο τομέας του φαρμάκου και της ΠΦΥ υπέστησαν ισχυρή ήττα τα τελευταία χρόνια, έναντι των νοσοκομείων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σημείωσε.
Ο χρυσός κανόνας και το ιδανικό μείγμα για την υγειονομική αγορά, είναι 25% φάρμακο, 31% νοσοκομείο και 30% ΠΦΥ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτρέπει τις νοσοκομειακές εισαγωγές. Και για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έκανε λάθος που ελάττωσε το γκάζι στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Οσον αφορά δε το δίλημμα δαπάνες στην υγεία ή στην Άμυνα, τόνισε ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται.


Η Ελλάδα, συνέχισε, διαθέτει την χαμηλότερη χρήση της ΠΦΥ με 4,1% την ώρα που οι χώρες του ΟΟΣΑ εμφανίζουν ρυθμούς της τάξης του 6,7%., ενώ αντίθετα έχει κατανάλωση στην τεχνολογία.


Ο κ. Κυριόπουλος, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην υπερβολική αύξηση των ιδιωτικών δαπανών αναφορικά με την υγεία, σημειώνοντας ότι παραδοσιακά, η ιδιωτική δαπάνη κατευθύνεται στην ΠΦΥ. Στηλίτευσε δε το γεγονός, ότι η χώρα μας δεν ασκεί πολιτική για την ιδιωτική νοσοκομειακή δαπάνη, για τον λόγο αυτό, δεν μειώθηκε καθόλου, αλλά παραμένει στα  9 δις ευρώ και επομένως, ό,τι έχασε από το κράτος το πήρε από τα νοικοκυριά.


Αναφορικά με την κρίση, επεσήμανε ότι έχουμε σοβαρή επιβράδυνση του επιπέδου υγείας ενώ σε 5 χρόνια από σήμερα θα έχουμε σοβαρά προβλήματα που θα σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά και σε 20 χρόνια σοβαρότατα θέματα με προβλήματα που σχετίζονται νε νεοπλάσματα. Ο καθηγητής επανέλαβε ότι το προσδόκιμο της ζωής, είναι σε συνάρτηση με το κατά κεφαλή εισόδημα, ενώ υπογράμμισε ότι το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην 22η θέση από πλευράς ευημερίας, ενώ σήμερα έχει χάσει 7 θέσεις.


Οι προϋποθέσεις τέλος για την πολιτική στην υγεία σύμφωνα με τον καθηγητή  Κυριόπουλο, είναι:
-   Πολιτική καταμερισμού του κόστους
-   να αντικαταστήσουμε την πολιτική του πλαφόν με σφαιρικούς προϋπολογισμούς
-   στο μνημονιακό παραλήρημα να απαντήσουμε  με σοβαρή ρητορική  (για παράδειγμα είναι λάθος να λέμε ότι τα γενόσημα είναι μόνο για ανασφάλιστους και μετανάστες) και τέλος,
-   Αποδοτικότητα έναντι στην λιτότητα. Χρειαζόμαστε πολύ απλά, μία δόση ανταγωνισμού, είτε βρισκόμαστε πολιτικά στον δεξιό χώρο, είτε στον αριστερό, κατέληξε ο καθηγητής.


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου