Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Γνωμοδότηση για κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια εργαζομένων ΔΕ χωρίς την ποινή τριών (3) ετών

ΑΘΗΝΑ 01/04/2013
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1426
ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΕΛΗ
Συνάδελφοι,
Με το Ν.2955/2001 ΦΕΚ 256/2-11-2001 άρθρο 11 παρ. 4 το προσωπικό της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) που κατά τη δημοσίευση του νόμου υπηρετεί στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σε θέσεις ειδικοτήτων Νοσοκόμων – Φυλάκων Ασθενών, μετατάσσεται με αίτησή του σε θέσεις ΔΕ
Επιμελητών Ασθενών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μετάταξη είναι η άσκηση τουλάχιστον δέκα (10) ετών καθηκόντων Νοσοκόμων – Φυλάκων Ασθενών σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του ΕΣΥ και να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον (150) ώρες συνεχώς ή διακεκομμένα προγράμματα ή σεμινάρια Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ασθενών, Ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, κοινωνικοοικονομικής επανένταξης και αποκατάστασης ασθενών.
Είναι λοιπόν σαφέστατο ότι ως τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των ΥΕ Νοσοκόμων – Φυλάκων Ασθενών για την μισθολογική και Βαθμολογική κατάταξη ορίζεται με τις ανωτέρω διατάξεις η δεκαετής προϋπηρεσία σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ και η παρακολούθηση σεμιναρίων τουλάχιστον 150 ωρών.
Το απολυτήριο Λυκείου δεν αποτελεί τυπικό και ουσιαστικό προσόν για την κατάταξή τους. Ακόμη κα εάν το διαθέτουν οι αιτούντες υπάλληλοι ΥΕ Νοσοκόμοι – Φύλακες Ασθενών, δεν μπορούν να μεταταχθούν σε κατηγορία ΔΕ.
Εάν λοιπόν δεν διαθέτουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 2955/2001 άρθρο 11 παρ. 4 δεν μπορούν να μεταταγούν σε θέσεις ΔΕ Επιμελητών Ασθενών.
Με το άρθρο 28 παρ. 4 του Ν. 4024/2011 ΦΕΚ 226/27-10-2011 Υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν, κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν με προσθήκη πλασματικού χρόνου τριών (3) ετών για την τελική κατάταξή τους.
Με βάση αυτό η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κατερίνης κατέταξε με ποινή τριών ετών τους ανωτέρω υπαλλήλους χάνοντας κατά την κατάταξή τους βαθμό και μισθολογικά κλιμάκια. Μάλιστα σε περίοδο που είναι παγωμένη η βαθμολογική προαγωγή που συνδέεται με την μισθολογική αναβάθμιση. Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΤΕ χωρίς πτυχίο, ΔΕ Διοικητικοί Υπάλληλοι που τυπικό προσόν θεωρείται το απολυτήριο λυκείου).
Στις ειδικότητες ΥΕ Νοσοκόμων – Φυλάκων Ασθενών δεν έχει εφαρμογή η παρ. 4 του Ν. 4024/2011.
Επίσης εφαρμογή δεν έχουν οι ανωτέρω διατάξεις στο Τεχνικό Προσωπικό που το τυπικό προσόν για μετάταξη ή πρόσληψη στην ΔΕ κατηγορία καθορίζεται η τριετής εμπειρία που αποδεικνύεται με βεβαίωση προϋπηρεσίας, σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ' αρίθμ. 50/2001 όπως τροποποιήθηκε με το υπ' αρίθμ. 347/2003 ΦΕΚ 315/31-12-2003 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου Τομέα», άρθρο 20 παρ. 4.
Στην αλληλογραφία που αναπτύχθηκε μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου και των Υπουργείων Οικονομικών (ΓΛΚ), Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαφαίνεται η μεροληπτική αντιμετώπιση της Διοίκησης του Ψ.Ν. Κατερίνης για κατάταξη των ανωτέρω υπαλλήλων με ποινή τριών ετών.
Άλλωστε το ΓΛΚ και το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παραπέμπουν την αντιμετώπιση του ζητήματος στο Υπουργείο Υγείας ως αρμόδιο να απαντήσει σε ειδικές διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν με πρωτοβουλία του και αφορούν υπαλλήλους των Νοσοκομείων.
Παρ' ότι το Υπουργείο Υγείας ακόμη δεν πήρε θέση η Διοίκηση του Ψ.Ν. Κατερίνης προχώρησε στη κατάταξη των ανωτέρω υπαλλήλων αφαιρώντας 3 έτη υπηρεσίας.
Η Νομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου είναι αρμόδια να διευθετήσει το ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                       ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου