Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΠΥΥ τα παραπεμπτκά εξετάσεων


Έως σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης των παραπεμπτικών που εξέδιδαν οι γιατροί για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί εάν ο ασθενής πραγματοποίησε και πότε τις εξετάσεις μέχρι την στιγμή υποβολής των παραπεμπτικών από τα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς έγιναν αλλαγές για τον καλύτερο έλεγχο του συστήματος.

Συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό σύστημα e- diagnosis συνδέεται πλέον απευθείας με το σύστημα e -dapy στο οποίο καταχωρούνται όλα τα παραπεμπτικά που αφορούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με σκοπό την πλήρη παρακολούθηση της πορείας των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο.

Η διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργιά την επόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η εφαρμογή που θα παρουσιάζει αυτόματα πόσο κοστίζει η κάθε εξέταση στους γιατρούς και τους ασθενείς.

Το σύστημα ελέγχου των εξετάσεων θα εφαρμοστεί σε μία προσπάθεια καλύτερου ελέγχου των παραπεμπτικών που γράφονται έτσι ώστε ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τους παρόχους Υγείας αποκλειστικά και μόνο για τα παραπεμπτικά που υπάρχουν αποδείξεις ότι πραγματοποιήθηκαν μία και μόνο φορά και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο σύστημα ελέγχου αναμένεται να εφαρμοστεί το επόμενο δίμηνο και στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους παρόχους Υγείας του ΕΣΥ.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου      http://www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου