Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Όλο και πιο μακριά από τους εργαζόμενους οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ

του Κόνιαρη Χρήστου

Η πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ έχουν επιλέξει, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, να λειτουργεί περισσότερο σαν το αμορτισέρ απορρόφησης των κραδασμών που δέχεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση και ελάχιστα σαν ο συλλογικός εκφραστής των διεκδικήσεων του κόσμου της εργασίας.


Αυτή η επιλογή τις απομακρύνει από τους εργαζόμενους και καθημερινά βλέπουν τα δικά τους μπλοκ στις κινητοποιήσεις να μικραίνουν, μέχρι του σημείου μάλιστα την ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς στην Αθήνα να μην ξεπερνά τις δυο έως τρις δεκάδες.

Το αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν μόλις σήμερα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να υποπέσει σε δύο ακόμα τραγικά λάθη:
Η αχαρακτήριστη απόφαση για απεργία αύριο Τρίτη που δήθεν αποτελεί απάντηση στην πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών για την οποία μάλιστα δεν έκαναν τον κόπο να εκδώσουν ανακοίνωση ακόμα και στις 2 το μεσημέρι που την έλαβαν προκειμένου να μην χάσουν το «ραντεβού» με τον κ. Βενιζέλο. Βεβαίως έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τόσο το αίτημα της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ για γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Παρασκευή, πρόταση που στήριξε η Αυτόνομη Παρέμβαση τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ. Εντύπωση προκαλεί βεβαίως και η στάση του ΠΑΜΕ που ενώ σε όλα τα συνδικάτα αλλά και στην ΑΔΕΔΥ «κλίνει σε όλους τους τόνους» το ζήτημα της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, ήταν αυτό που πρότεινε την αυριανή απεργία και έδωσε το άλλοθι στην ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ να την συναποφασίσουν μαζί του. Είναι τέλος ανάξια σχολιασμού η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που για τα μάτια του κόσμου, αποφάσισε στάση εργασίας για την Πέμπτη.
Η συνάντηση σήμερα της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Βενιζέλο την ώρα που η κυβέρνηση που στηρίζει προχωρούσε στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Αλλά η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις δεν αρκέστηκε σε αυτό. Έδωσε «χείρα βοηθείας» στη μνημονιακή συγκυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της με την απεργία των εκπαιδευτικών στις εξετάσεις και δηλώνοντας την ικανοποίηση για την κατανόηση των αιτημάτων της ΑΔΕΔΥ από τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος βεβαίως την ίδια ώρα τους άδειαζε και δήλωνε ότι η ψευτοαξιολόγηση που στοχεύει στις απολύσεις πρέπει να προχωρήσει, προφανώς για να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο μνημονιακό του όραμα.

Μοναδική ελπίδα λοιπόν απέναντι σε αυτή την ανιστόρητη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που δυναμιτίζει την αγωνιστική πορεία του κινήματος, είναι η σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση που ήταν τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα μαζικές. Σε αυτές τις μαχητικές διαδηλώσεις που βεβαίως η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δεν έκανε τον κόπο να παραβρεθεί. Ίσως πλέον να γίνει κατανοητό και στους τελευταίους που τρέφουν αυταπάτες ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα στο εργατικό κί
νημα.



 ww.ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου