Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν μέρος του εφάπαξ σε περιπτώσεις οφειλών στο Δημόσιο


Σε «παρακράτηση» μέρους του εφάπαξ για χρέη προς το Δημόσιο προχωρούν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από εντολή των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι βγαίνουν στη σύνταξη διαπιστώνουν ότι το εφάπαξ τους είναι «κουρεμένο» κατά το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους προς το Δημόσιο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλέτες υπέστησαν κατάσχεση μέρους του εφάπαξ τους παρά το γεγονός ότι είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης του χρέους τους και ήταν συνεπείς σε αυτήν. Η κατάσχεση γίνεται με την αποστολή ειδικών ειδοποιητηρίων – κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων από τις εφορίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βάσει της νομοθεσίας, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να παρακρατά μέχρι και το 50% του εφάπαξ έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν δεν εξαντληθεί το χρέος, τότε το Δημόσιο παρακρατά και το 25% από τη σύνταξη, εφόσον ξεπερνά τα 1.000 ευρω. Και τα χρέη αυτά μπορεί να είναι μια απλή κλήση από την τροχαία ή ένα πρόστιμο για εισιτήριο που δεν έκοψε κάποιος στο μετρό!


Το υπουργείο Οικονομικών εχει λαβει από την ενιαία αρχή πληρωμών στοιχεία για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που χρωστούν στο Δημόσιο ώστε να τους αφαιρείται από τις μηνιαίες αποδοχές ποσό που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.


Για τα ημερομίσθια η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα παρακράτησης ποσού έως και 20%. Κατασχέσεις εισοδημάτων και εσόδων επιτρέπονται ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές, κάτω των 300 ευρώ. Η διαδικασία των κατασχέσεων προβλέπει την έκδοση κατασχετήριων εγγράφων και την αποστολή τους στους «τρίτους», δηλαδή τους εργοδότες που καταβάλλουν του μισθούς ή τα ημερομίσθια, στα ασφαλιστικά Ταμεία που καταβάλλουν τις συντάξεις, στους φορείς που πληρώνουν τις επιδοτήσεις, στους ενοικιαστές που πληρώνουν τα ενοίκια κ.α. Σημειώνεται, δε, πως τα κατασχετήρια δεν κοινοποιούνται στους οφειλέτες, αλλά οι παραλήπτες τους οφείλουν να παρακρατήσουν τα υπό κατάσχεση ποσά από τα χρήματα που υποχρεούνται να καταβάλουν στους οφειλέτες του Δημοσίου και να τα αποδίδουν εντός 8 ημερών στις αρμόδιες ΔΟΥ.
 
Πηγή: Express.gr 22/05/13-09:49

 
 Τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν μέρος του εφάπαξ σε περιπτώσεις οφειλών στο Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου