Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πάρτι σπατάλης στα νοσοκομεία: Ιατρικά υλικά με "καπέλο"

Σε διπλάσιες τιμές από τις επίσημες προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία ενδοφακούς. Πως προέκυψε το πρόβλημα


Δύο φορές πάνω από την εμπορική τους αξία αγοράζουν νοσηλευτικά ιδρύματα εξειδικευμένα οφθαλμολογικά υλικά.
Σύμφωνα με το Έθνος, τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται ενδοφακούς σε διπλάσιες τιμές από τις επίσημες. Πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Το ΕΣΥ τα πληρώνει με "καπέλο" και εκτιμάται ότι επιβαρύνεται ετησίως με 1,6 εκατ. ευρώ

Το παράδοξο αυτό καθεστώς προέκυψε έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε τον Σεπτέμβριο του 2010 η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Ο διαγωνισμός είχε "μπλοκάρει" έως τον Απρίλιο του 2012, εξαιτίας νομικών προβλημάτων και προσφυγών από εταιρείες που συμμετείχαν.

Λίγους μήνες αργότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτήρισε τον διαγωνισμό μη αποδεκτό, στηριζόμενο σε μια σειρά από νομικά θέματα. Τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο, η διοίκηση της ΕΠΥ προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο κατακύρωσε τελικά τον διαγωνισμό.

Με δεδομένη την απόφαση αυτή, υπογράφηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2013 οι σχετικές συμβάσεις, με ισχύ δύο ετών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν από τον διαγωνισμό οι τιμές των εν λόγω υλικών έχουν μειωθεί σημαντικά. Έτσι, η επίπτωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού μετράει ήδη για τα νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, στο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο καλείται να προμηθευτεί ενδοφακούς με 123 ευρώ ανά τεμάχιο τη στιγμή που η τιμή του παρατηρητηρίου είναι 50 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προμηθεύεται ενδοφακούς 77 ευρώ ανά τεμάχιο έναντι τιμής 50 ευρώ του παρατηρητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου