Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Δημόσιο: Τα σχέδια για τη σωτηρία ή τον ακρωτηριασμό του εφάπαξ

     Ουσιαστικά όσοι φορείς πρόνοιας είναι σε οικονομικό αδιέξοδο θα πρέπει να μειώσουν το εφάπαξ ή να αυξήσουν τις εισφορές. Στο «επίκεντρο» αναμένεται να βρεθούν τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση για τους φορείς πρόνοιας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Νέα μείωση στο εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών, ακόμα και αύξηση των

απαιτούμενων ετών ασφάλισης, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές. Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
   Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ωστόσο, για την καταβολή αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μη συνεχιστούν τα ελλείμματα.

Το σχέδιο που αναμένεται να μπει στο τραπέζι του διαλόγου μετά τις εκλογές θα προβλέπει τα εξής:

1. Τη νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το «μαχαίρι» μπορεί να φτάσει το 22%.

2. Την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν μια σειρά προτάσεων, όπως είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές. Επιπλέον θα... αναζητηθούν νέοι ασφαλισμένοι, που θα καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας (π.χ. με την υποχρεωτική υπαγωγή στο ταμείο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων).

3. Την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών (ή επιστροφή του 70% εντόκως) και καμία παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα 400 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές θα συμβάλουν στην ομαλή καταβολή του βοηθήματος.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως στην επόμενη «επίσκεψή» της στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο καταβαλλόμενα εφάπαξ. Μάλιστα και τον χειμώνα είχε τεθεί το θέμα μείωσης του εφάπαξ κατά 30%, αλλά τελικά δόθηκε πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες.

Ουσιαστικά όσοι φορείς πρόνοιας είναι σε οικονομικό αδιέξοδο θα πρέπει να μειώσουν το εφάπαξ ή να αυξήσουν τις εισφορές. Στο «επίκεντρο» αναμένεται να βρεθούν τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση για τους φορείς πρόνοιας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου