Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Επιδόματα τοκετού μόνο για γέννες στο...σπίτι! Τι αναφέρει ο νέος κανονισμός ΕΟΠΥΥ

Σε καιρό τρόικας και τρικομματικής κυβέρνησης όλα μπορούν να συμβούν! Καταργούνται τα επιδόματα τοκετού για όσες γεννούν σε νοσοκομείο! Όμως τυχερές όσες γεννούν σε ...στάνες, στα ταξί, και φυσικά στο σπίτι!
Αν έχετε υπολογίσει να γεννήσετε σε κάποιο μαιευτήριο και περιμένετε να δείτε βοήθεια από την πολιτεία, ξεχάστε το. Νέα ήθη και έθιμα φέρνει στην ελληνική οικογένεια η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ. 
Για να λάβετε πλέον επίδομα τοκετού θα πρέπει μάλλον να επιστρέψετε κάμποσες δεκαετίες πίσω και να επιλέξετε όχι μαιευτήριο αλλά τις παλιές καλές τακτικές. Δηλαδή να γεννήσετε σπίτι, πάνω σε μια καρέκλα, σε ένα ...χωράφι κάτω από τα δένδρα ή και μέσα στη στάνη.
Αλλιώς επίδομα δεν έχει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ όταν μια γυναίκα γεννά σε νοσοκομείο καλύπτονται απλά τα νοσήλια και δε δικαιούται επίδομα. Όμως “σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 €, 1200 € για δίδυμη κύηση και 1600 € για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων”.
Σύστημα και έμπνευση ...ότι πρέπει για να καταπολεμηθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Κατά τα άλλα η τεχνητή γονιμοποίηση θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ έως την ηλικία των 50 ετών και μέχρι 4 προσπάθειες. Όπως σημειώνεται: “Χορηγούνται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης
αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες
ασφαλιστικών οργανισμών ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί
τετράμηνο από την τελευταία προσπάθεια”.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου