Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δραματικά μειωμένα τα οικονομικά του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για το 2015

Δραματικά μειωμένα τα οικονομικά του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για το 2015 
Τα κουτσουρεμένα οικονομικά του ΕΣΥ αλλά και όλου του συστήματος, με δύο λόγια η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια.
Και όταν έχεις συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και ένδεια στα οικονομικά της υγείας, δεν πλήττεται μόνο το σύστημα, το ίδιο δραματικά πλήττονται και αποδιοργανώνονται οι πολίτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.

Το ΕΣΥ καταβαραθρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και ήταν μία συστηματική και δραματική απώλεια εσόδων που σημειώθηκε. Αργά και βασανιστικά, χάθηκαν πόροι από το σύστημα την ώρα που θα έπρεπε να έχουν δοθεί περισσότεροι για να αρχίσουμε κάποτε να μιλάμε για πρόληψη και προαγωγή υγείας, η οποία σκορπίστηκε στους πέντε ανέμους. Και είναι γεγονός, ότι όταν κόβεις τόσα πολλά σήμερα, ίσως αύριο πληρώσεις πολύ πιο ακριβά την υγεία και την περίθαλψή σου.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Νοσοκομείων είναι ορατός πλέον με γυμνό μάτι και αποδεικνύεται από δεκάδες στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, τονίζουν από την πλευρά τους και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά μία απίστευτη τρέλα με βασικά αναλώσιμα και φάρμακα να λείπουν από τα ράφια και τις αποθήκες των νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα συχνά να αναβάλλονται ακόμη και αναγκαία χειρουργεία.
Βάσει των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επιχορηγήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2014 με το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, έναντι των 4,738 δισ. ευρώ για το 2013 (Νοέμβριος)! Συνεπώς, η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2014 ήταν μειωμένη κατά... 1,138 δισ. Ευρώ!!
Η συγκυβέρνηση, όπως σχολιάζουν τα στελέχη της ΟΕΝΓΕ μέσα από την ιστοσελίδα τους, «μεθοδικά διέλυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, καταποντίζοντας τη δημόσια δαπάνη υγείας σε επίπεδα υποσαχάριας Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισκεπτόμενος τον Έβρο δεν τόλμησε να πάει ούτε σε Νοσοκομείο, ούτε στο ΠΕΔΥ, ούτε καν σε Κέντρο Υγείας. Το φράχτη επισκέφτηκε...»
Το ίδιο κουτσουρεμένος όμως, είναι και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα μειωμένος κατά 1,2 δις ευρώ.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 ανήλθε σε 6.651.120.715,64 ενώ το 2015 θα διαμορφωθεί στα 5.472.031.769,36 ευρώ.
Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι τα νούμερα είναι μειωμένα, διότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων περίπου 9.000 στα Πολιυατρεία, μεταφέρθηκαν στις υγειονομικές περιφέρειες, ενώ έγινε και γενναία μείωση στα λειτουργικά έξοδα και στην μισθοδοσία των εργαζομένων.

Όμως ας μην ξεχνάμε ότι και ο ΕΟΠΥΥ εκτός από το ΠΕΔΥ, αποτελεί βραχίονα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την οποία κόπτεται -όπως τονίζει τουλάχιστον- η κυβέρνηση Σαμαρά. Παρόλα αυτά, δεν την ενισχύει, αλλά αντίθετα με τέτοια ένδεια στα ταμεία, της ρίχνει μία σφαλιάρα για να πάει ακόμη πιο κάτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου