Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Φυματίνη “τέλος” από το Παστέρ






Φυματίνη ​ Αδυναμία διάθεσης του βιολογικού παράγοντα «φυματίνη» από τη Δανία, δηλώνει το Ινστιτούτο Παστέρ, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ).
Το Παστέρ αποτελεί τον αποκλειστικό προμηθευτή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για το συγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα.

«Χθες πήρα στο Ινστιτούτο Παστέρ και ρώτησα αν έχουν φυματίνη γιατί μου τελείωσε και μου λένε όχι. Ρωτάω πότε θα έχουν και μου λένε ξανακαλέστε από τις αρχές Φλεβάρη, γιατί αυτή την οδηγία έχουμε απ’ έξω. Μα αυτά είναι αστειότητες!» λέει στο Virus ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής. «Εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια ταλαιπωρούμαστε ιδιαίτερα με το Παστέρ, το οποίο προμηθεύεται φυματίνη από την ελληνική Rafarm, η οποία και την εισάγει αποκλειστικά για λογαριασμό του από το Serum Institut της Δανίας που την παράγει» συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φορά που γίνεται παραγγελία χρειάζεται 2-3 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων του Παστέρ, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει και μια αδυναμία από το ίδιο το Serum Institut να παράγει φυματίνη.
«Εμείς καταθέσαμε τότε εισήγηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να πωλείται απευθείας η φυματίνη από τη Rafarm στους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους» λέει ο κ. Νταλούκας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα με τις παραγγελίες, ταυτόχρονα θα εξασφάλιζε τη διαφύλαξη της ορθής διακίνησής τηε φυματίνης ως ευαίσθητου βιολογικού προϊόντος, ενώ θα μείωνε και το κόστος αγοράς αφού το Παστέρ έχει κέρδος 40% επί της τιμής πώλησης. «Η εισήγηση ήταν θετική από την Επιτροπή προς το υπουργείο Υγείας, αλλά το θέμα δεν προχώρησε από τον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη» αναφέρει ο πρόεδρος της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. «Την ξαναστείλαμε πρόσφατα στον κ. Μπασκόζο και πάλι  τίποτα» σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει παράλογο αυτό που συμβαίνει, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την εμπλοκή του Παστέρ στη διάθεση του εμβολίου, καθώς όπως ισχυρίζεται δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να το αναφέρει αυτό.
Εύλογα ερωτήματα για τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών
Με δεδομένη την έλλειψη της προμηθεύτριας εταιρείας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, προκύπτει ένας σοβαρός προβληματισμός για την ικανότητα εμβολιαστικής κάλυψης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στη χώρα.
«Ήξερα με βεβαιότητα ότι πριν από κάποιο διάστημα το υπουργείο Υγείας δεν είχε φυματίνη για να τους εμβολιάσει» αναφέρει ο κ. Νταλούκας, ο οποίος σε επιστολή του προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μεταναστών (ΚΕΕΛΠΝΟ) ζητάει να μάθει εάν γίνεται εμβολιασμός, ποιος διενεργεί τον έλεγχο 72 ώρες αργότερα και στην περίπτωση που είναι θετικός, πόσα κρούσματα θετικής mantoux έχουν καταγραφεί και πόσα κρούσματα φυματίωσης έχουμε τον τελευταίο χρόνο στον πληθυσμό αυτό, εφ’ όσον γίνεται καταγραφή. «Θεωρώ ότι είναι ένα μείζον θέμα για τη Δημόσια Υγεία αυτή τη στιγμή» καταλήγει ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής.
Για λόγους αρχής, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια επικοινωνίας του Virus τόσο με το Ινστιτούτο Παστέρ όσο και με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαλεύκανση του θέματος, δεν είχε βρει ανταπόκριση μέχρι την ώρα που γραφόταν το παρόν.http://virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου