Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ο ΕΟΠΥΥ πέθανε, ζήτω το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Ο ΕΟΠΥΥ πέθανε, ζήτω το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο ΥγείαςΣε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, βαφτίζεται το νέο σύστημα της ΠΦΥ με το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ που τελικά θα κατατεθεί την Δευτέρα ενώ ήταν  προγραμματισμένο για σήμερα, με μόλις δύο ημέρες που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για διαβούλευση. 

Το νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει άρδην και τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο μόνο σε αγοραστή,  περιλαμβάνει ακόμη τις εξής ενότητες: νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δομών, δημιουργία θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού, διορισμό μόνιμων γιατρών στα ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ.  Άδωνι Γεωργιάδη, σε τηλεοπτικό σταθμό,  η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει το διορισμό μόνιμων γιατρών στα ΚΕΠΑ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά, ότι οι γιατροί δεν θα απολυθούν και οι θέσεις εργασίας δεν χάνονται, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να διαλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική εργασία στην εντός ΕΣΥ πρωτοβάθμια φροντίδα ή να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.  Ασφαλείς πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι γιατροί θα επιλέξουν κατά 50% να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στην νέα εποχή που διαμορφώνεται, καθώς αντιδρούν εντονότατα στο μοντέλο της εργασιακής σχέσεης για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. 

Να σημειωθεί ότι όπως διευκρίνισε ο υπουργός, τα Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία, θα αποτελέσουν αρχικά, τον βασικό κορμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο να λειτουργούν συνεχώς όλο το 24ωρο με εφημερεύοντες γιατρούς, ωστόσο η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια.

Επίσης στόχος της ηγεσίας τους υπουργείου Υγείας είναι  και οι οδοντίατροι να μεταφερθούν στο νέο σύστημα και ήδη αναζητούνται πόροι για την ένταξη του κλάδου σε αυτό.

Πάντως είναι γεγονός ότι δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια και η μνήμη όλων είναι ακόμη φρέσκια, καθώς το 2012 που είχε δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο και γενικό γραμματέα τον Νίκο Πολύζο, οι πάντες διατράνωναν ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης. Ωστόσο ακόμη και τότε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα διέθετε ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ερώτημα είναι σήμερα με όλες αυτές τις αλλαγές, θα έχουμε άραγε την ΠΦΥ που μας αξίζει;

http://www.ygeianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου