Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

"Παράθυρο" για πλήρες πάγωμα προσλήψεων ή νέες απολύσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ορθάνοιχτο αφήνει... το παράθυρο για πλήρες πάγωμα των προσλήψεων ή ακόμα και για περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο τομέα η έκθεση της τρίτης αξιολόγησης της Κομισιόν στο πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα.

Και αυτό γιατί, ενώ στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι ο ρυθμός αποχωρήσεων είναι εκείνος που προβλεπόταν στο διάστημα 2011-12, έχει αυξηθεί... ο συνολικά εκτιμώμενος αριθμός των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Εξάλλου, η Κομισιόν

θεωρεί πως ο στόχος μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο πρέπει να σχετίζεται προπαντός με τη δυνατότητα του ίδιου του δημοσίου να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δεν φαίνεται να έχει καταλήξει πόσοι τελικά δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει εδώ και δυο-τρία χρόνια, καθώς κατά... 40.000 άτομα διαφέρει η εκτίμηση της Κομισιόν για τους δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν  (το 2011-12) τον Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο... Μάιο. Η απάντηση σ΄ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να δοθεί από ένα νέο πλάνο για τις προσλήψεις αλλά και τις τοποθετήσεις του υπάρχοντος προσωπικού που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί το Φθινόπωρο του 2013 και να συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2014, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η έκθεση της Κομισιόν παραδέχεται ότι “οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει τον κανόνα 1:5 στις προσλήψεις, έχουν μειώσει τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης και δεν έχουν ανανεώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου”. Απ΄ αυτήν την άποψη, το πρόγραμμα “βρίσκεται εντός τροχιάς σε σχέση με το στόχο μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση κατά 150.000 το 2015”. 

"Ωστόσο, ο στόχος μείωσης της απασχόλησης κατά 150.000 σχεδιάστηκε βάσει ενός αρχικά υπολογισμένου επιπέδου απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, το οποίο μεταγενέστερα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, μιας και η βάση δεδομένων διευρύνθηκε”, τονίζουν αμέσως μετά από τις Βρυξέλλες. 

Παραπέρα, η Κομισιόν, επισημαίνει πως “ο κατάλληλος ρυθμός της μείωσης του δημοσίου τομέα χρειάζεται να αξιολογείται όχι μόνο σε σχέση με το αρχικό στόχο μείωσης, αλλά και σε σχέση με την ανάγκη για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου δρόμου για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και συνολικά της υψηλής ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών”.

Για να αντιμετωπισθεί το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν περισσότεροι από όσο αρχικά υπολογιζόταν από την Κομισιόν και προφανώς... ο στόχος για τις 150.000 πρέπει και αυτός να αναθεωρηθεί προς τα πάνω (σ.σ. εξάλλου το Μνημόνιο εξαρχής μιλούσε για “τουλάχιστον 150.000 αποχωρήσεις”), οι Βρυξέλλες ζητούν το παρακάτω: 

“Οι αρχές θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες τους στις προσλήψεις νέου προσωπικού και της τοποθέτησης του σε ένα εύρωστο πλαίσιο αξιολόγησης. Σχέδια για τις προσλήψεις και τις κατανομές του προσωπικού στις θέσεις για το 2014 θα υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο το Φθινόπωρο προκειμένου αυτά να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2014. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να κατάλληλα και αποτελεσματικά να προσαρμόσουν αυτά τα σχέδια στις προτεραιότητες της κυβέρνησης”.

Να σημειωθεί πως η Κομισιόν φαίνεται να υπάρχει σύγχυση για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποχωρήσει στο διάστημα 2011-12.  Απόλυτα αξιόπιστες κοινοτικές πηγές ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή (26 Ιούλιου) πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2012 μειώθηκε από τις 835.000 στις 713.000, δηλαδή κατά 122.000. Αντίθετα, στην προηγούμενη  έκθεση της η Κομισιόν (Μάιος 2013), αναφέρει πως στο διάστημα 2011-12, οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 79.923. Να σημειωθεί πως στη σημερινή έκθεση δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει πως η διαφορά μεταξύ των επίσημων εκτιμήσεων της Κομισιόν το Μάη του 2013 και των (ανεπίσημων πλην απολύτως διασταυρωμένων) εκτιμήσεων της Κομισιόν, μόλις τρεις μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2013 ανέρχεται σε πάνω από... 40.000 δημοσίους υπαλλήλους. 


http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου