Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Νέα σενάρια για τα ΜΗΣΥΦΑ

Νέα σενάρια για τα ΜΗΣΥΦΑΓράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη

Αν και η κυβέρνηση φαίνεται πως «παγώνει», προσωρινά, την απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα συναρμόδια Υπουργεία συνεχίζουν να εξετάζουν πιθανά σενάρια, για παν ενδεχόμενο.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να συμφώνησαν πως, προς το παρόν, δεν χρειάζεται να

προχωρήσουν στην απελευθέρωση της διάθεσης και της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ. Παρόλα αυτά, η επιμονή του Κ. Χατζηδάκη και οι «οδηγίες» των τροϊκανών καθιστούν απαραίτητη τη συνεχή επεξεργασία του θέματος.
Μπορεί, λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας να ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο πως οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι χαμηλές και πως ως φάρμακα δεν θα πρέπει να διατίθεται εκτός φαρμακείων, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει σενάρια.
Συνεπώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η μετατροπή του συστήματος, το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιλεγεί η λύση της απελευθέρωσης μόνο της διατίμησης τους, με μόνο πλαφόν στην ανώτερη τιμή. Έτσι, θα μπορεί ο φαρμακοποιός να έχει τη δυνατότητα να κάνει προσφορές και εκπτώσεις για να χαμηλώνει τις τιμές. Στο ενδεχόμενο που αυτή η λύση δεν προχωρήσει δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και η διάθεση τους εκτός φαρμακείων, αλλά μόνο με την παρουσία φαρμακοποιού.http://www.virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου