Στην αρχή της χθεσινής εφημερίας του Ευαγγελισμού, κάθε 30 δευτερόλεπτα προσερχόταν και ένας ασθενής στα επείγοντα, ενώ η αναμονή για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνούσε τις 4 ώρες. Πάνω από 1000 ασθενείς κατέφυγαν στον Ευαγγελισμό, από τους οποίοι οι 150-180 χρειάστηκαν εισαγωγή για νοσηλεία.
Τα ράντζα, σήμερα μετά την εφημερία, στα Παθολογικά Τμήματα του Ευαγγελισμού είναι περίπου 50, ενώ στην Ψυχιατρική Κλινική τα ράντζα είναι περίπου 20-25!
Όπως καταγγέλει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στον Ευαγγελισμό, «η πυκνότητα προσέλευσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποδεικνύει ότι πλήθος κόσμου δεν βρίσκει περίθαλψη σε μικρά νοσοκομεία και σε δομές Π.Φ.Υ. και συνωστίζεται κυριολεκτικά στον Ευαγγελισμό και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Τι να προλάβει να αντιμετωπίσει το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό που για να βγει η εφημερία δουλεύει χωρίς ρεπό και διπλοβάρδια (!!), πως θα μπορέσει ο γιατρός να ανταποκριθεί στα πραγματικά επείγοντα και σύνθετα περιστατικά μέσα στην τόση κοσμοσυρροή;»
Κάθε φορά επιμελητές και ειδικευόμενοι εξοντωμένοι από την ολονύχτια υπηρεσία τους, σημειώνει η 5μελής επιτροπή, αναγκάζονται να παραμένουν για πολλές ακόμα ώρες της επόμενης μέρας στα επείγοντα για να διεκπεραιώσουν με ασφάλεια την πληθώρα των περιστατικών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα των ασθενών που έχουν εισαχθεί και πολλοί από αυτούς είναι σε ράντζα όπως στις τελευταίες εφημερίες.
Το Αττικό που συνεφημερεύει αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το μέγεθος των αναγκών για υπηρεσίες υγείας είναι τέτοιο που ήδη από το απόγευμα της Κυριακής είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ για την έλλειψη γυναικείων κλινών (κι άρα για την αδυναμία εισαγωγής – νοσηλείας) κι όμως, ως το πρωί διακομίστηκαν δεκάδες τέτοια περιστατικά.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ευαγγελισμού, οι οποίοι παίρνουν μέρος στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 Μαρτίου, επισημαίνουν ότι το «Υπουργείο Υγείας όχι μόνο κωφεύει και δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε δημόσιες δωρεάν και επαρκείς (ποιοτικά και ποσοτικά) υπηρεσίες υγείας, αλλά κρατάει και απλήρωτους τους γιατρούς εδώ και ένα χρόνο μην εγκρίνοντας τις χιλιάδες δεδουλευμένες ώρες πρόσθετης – πέραν του νόμου - εφημερίας που το ίδιο το υπουργείο μας ορίζει να υπηρετήσουμε (αφού λείπει το προσωπικό που αναλογεί)»
Πηγή: http://www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου