Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Οι "επικοινωνιακές πιρουέτες" του Υπουργού Υγείας

Ερμηνεύοντας από κοινού τις επικοινωνιακές προεκτάσεις της παρουσίας του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ο Γιάννης Μπασκόζος α' αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και Δημήτης Βαρνάβας πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ στηλιτεύουν τιις προθέσεις του υπουργού που προσκαλεί το ιατρικό σώμα όπως λένε "να παίξει μπάλα μόνο
στη μικρή περιοχή" και μόνο με τον απαράβατο όρο ότι το παιχνίδι θα γίνει σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας και της απαρέγκλητης τήρησης του μνημονίου.
Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
Είχε ενδιαφέρον η παρουσία του υπουργού υγείας  Α Γεωργιάδη  στη σύσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας.
Πέρα από τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που είχε η παρουσία του, μερικά πράγματα έγιναν αρκετά σαφή όσον αφορά τις προθέσεις του στον τομέα της υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε σαφές πως καλεί και θα επιδιώξει διάλογο με τους εκπροσώπους των γιατρών, αλλά με έναν απαράβατο όρο, πως η οποιαδήποτε συζήτηση θα διεξαχθεί στο έδαφος και στα όρια των μνημονιακών πολιτικών και της απαρέγκλιτης τήρησης  των εντολών της τρόικας. Δήλωσε μάλιστα με κάθε τρόπο πως διεκδικεί τον τίτλο του πιο μνημονιακού βουλευτή του κοινοβουλίου. Με άλλα λόγια ο κ Γεωργιάδης μας καλεί να παίξουμε μπάλα, αλλά όλος ο αγώνας θα διεξάγεται μόνο στη μικρή περιοχή και το τέρμα μας. Ζήτησε δηλαδή ευθέως ο υπουργός να συνεισφέρει το ιατρικό σώμα με συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να περάσει με τον πιο ανώδυνο και επικοινωνιακά πετυχημένο τρόπο η μνημονιακή πολιτική στο χώρο της υγείας, κλείνοντας μάλιστα το μάτι σε όσους είναι έτοιμοι να «τσιμπήσουν», πως αν το κάνουμε αυτό μπορεί να περισώσουμε κάποια ψίχουλα για το ιατρικό σώμα.
Δεν μπόρεσε όμως ο κ. Γεωργιάδης να γίνει σαφής σε κανένα από τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου. Τι θα κάνει με το κλείσιμο κλινικών και δημόσιων νοσοκομείων, ποια είναι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κατάργησης των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, ούτε ποια πρόκειται να είναι εφεξής η χρηματοδότηση του συστήματος.
Δυστυχώς, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, ο μέχρι πρόσφατα διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλος καταγγέλλει σχέδιο άλωσης από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που βασίζεται σε σχέδιο της Τask Force, ενώ οι λειτουργοί της υγείας εξαθλιώνονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Είναι λοιπόν φανερό πως πέρα από τις επικοινωνιακές πιρουέτες  τα πράγματα είναι σαφή. Το μέλλον θα είναι ζοφερό αν δεν απαλλαγούμε από τις περιοριστικές μνημονιακές πολιτικές  που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, ανθρωπιστική κρίση και παράδοση του συστήματος υγείας στα μεγάλα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο ΠΙΣ οφείλει να μην υποχωρήσει από το ατελές κατά τη γνώμη μας, αλλά δημοκρατικά συμφωνημένο διεκδικητικό πλαίσιο των γενικών του συνελεύσεων και να μη δώσει το παραμικρό άλλοθι για υλοποίηση των μνημονιακών καταστρεπτικών πολιτικών.  Ο ΠΙΣ οφείλει να διεκδικεί, να διαπραγματεύεται, να προτείνει, αλλά ούτε στιγμή δεν πρέπει να γίνει το επικοινωνιακό άλλοθι των κυβερνητικών επιλογών. Επί ποινή αυτοακύρωσης.
Για το μαχόμενο ιατρικό κίνημα ο δρόμος είναι ένας. Κοινός αγώνας με όλους τους εργαζόμενους για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των εκφραστών τους. Για μια άλλη πορεία της χώρας όπου η υγεία θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κοινωνία και όχι οι επιταγές των δανειστών. Για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες.

healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου