Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟY ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟY
«ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΠΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ
Άρθρα 1 έως 4
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η μεταρρύθμιση του πλαισίου
των προβλεπομένων ποινών και κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεως από μέρους των φαρμακοποιών, ιατρών και λοιπών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων των υποχρεώσεών τους. Η ως άνω μεταρρύθμιση κινείται με φορά προς την αυστηρότερη μεταχείριση τέτοιων καταχρηστικών συμπεριφορών και με απώτερο αλλά πρωταρχικό σκοπό την εξάλειψη τέτοιων προκλητικών φαινομένων, την εξυγίανση του χώρου της υγείας και κατ΄ επέκταση την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων πολιτών και τη διασφάλιση της ορθής αξιοποίησης της οικονομικής συμμετοχής τους για την προαγωγή και ανάπτυξη των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντανακλούν την ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να τεθεί οριστικό τέλος σε παράνομες και δόλιες συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί και που αποτελούν εθνική κλοπή. Απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα δε χωρεί καμία επιείκεια, αλλά αντιθέτως η Πολιτεία οφείλει να σκληρύνει τη στάση της, να εντείνει τους σχετικούς ελέγχους και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των επιβαλλόμενων ποινών και κυρώσεων, ώστε να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων βλαπτικών και παράνομων φαινομένων που κατά καιρούς έχουν βλάψει το κοινό καλό και έχουν μετατρέψει το ύψιστο αγαθό της υγείας σε προϊόν «παραεμπορίου» και πηγή παράνομου πλουτισμού.
Είναι γνωστό ότι η διακίνηση φαρμακευτικών ειδών μέσω διαδικτύου εμπεριέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία, όπως για παράδειγμα πλαστότητα φαρμάκων, αδιευκρίνιστες πηγές τροφοδοσίας κ.λ.π. Υπάρχει πληθώρα σχετικών επισημάνσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ε.Μ.Ε.Α. και τον Εθνικό οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), όπως και από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Επιπλέον οι υποχρεώσεις της χώρας για αυστηρούς κανόνες φαρμακοεπαγρύπνησης και η ανάγκη ιχνηλασιμότητας των φαρμάκων επιβάλλουν τη
2
θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθετικής διατάξεως, που θα αποτρέψει την εξέλιξη και ανάπτυξη του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.
Άρθρο 5
Πειθαρχικά Συμβούλια Ιατρικών Συλλόγων
Με τη νομοθεσία περί απελευθέρωσης της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, οι ιατροί δύνανται να ασκούν το επάγγελμά τους σε Ιατρικό Σύλλογο, διαφορετικό από αυτόν της εγγραφής τους, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων αρμοδιότητα για την εκδίκαση των υποθέσεων να έχει ο Ιατρικός Σύλλογος εγγραφής και όχι εκείνος, στα πλαίσια αρμοδιότητας του οποίου ασκεί ο ιατρός το επάγγελμα του και προφανώς εντός του οποίου τελείται η πειθαρχική παράβαση. Με την παρούσα διάταξη επεκτείνεται η κατά τόπον αρμοδιότητα των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, στα όρια των οποίων ασκεί ο ιατρός την επαγγελματική του δραστηριότητα και τελείται το πειθαρχικό παράπτωμα, ανεξάρτητα από την αρχική εγγραφή του ιατρού σε άλλο Σύλλογο. Επίσης αναπροσαρμόζεται το ποσό προστίμου που μπορεί να επιβληθεί στις περιπτώσεις ελαφρών παραπτωμάτων από τον ίδιο τον Πρόεδρο, το οποίο ανταποκρινόταν στις τιμές του έτους 1957, δεν κρίνεται ωστόσο ικανοποιητικό για τα σημερινά δεδομένα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Άρθρο 6
Κέντρα Αίματος και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας
Σε εφαρμογή της παραγράφου 1, του άρθρου 10, του ν.3402/2005 εκδόθηκε η με αριθμ. Υ4γ/οικ.121672/08.09.2009 (2001 Β΄) υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζονται τα Κέντρα Αίματος (Κ.Α.) και οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αίματος (Ν.Υ.Α.) της χώρας, οι αρμοδιότητές τους, οι προδιαγραφές λειτουργίας τους, η διαδικασία χορήγησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας τους καθώς και η υπαγωγή των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αίματος σε κάθε Κέντρο Αίματος.
Με την αναφερόμενη απόφαση ρυθμίστηκαν και θέματα πέραν του ορισμού των Κέντρων Αίματος, η ρύθμιση των οποίων δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου, διότι η μείωση των Κέντρων Αίματος από δεκατέσσερα (14) που λειτουργούσαν σύμφωνα με την αριθμ. Α8/οικ.2326/ 27.12.1991 (30 Β΄) υπουργική απόφαση, σε εννέα,
3
επέβαλε και τη διαφοροποίηση της κατανομής σύνδεσης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αίματος στα Κέντρα Αίματος και τη σύνταξη νέων προδιαγραφών λειτουργίας τους. Το Εθνικό Τυπογραφείο δεν προχώρησε στη δημοσίευση της αριθμ. Υ4γ/οικ.73424/27.06.2011 υ.α (τροποποιητικής της υπ΄αριθμ. Υ4γ/οικ.121672/08.09.2009) με θέμα «Παράταση της προθεσμίας προσαρμογής των Κέντρων Αίματος και των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας στα οριζόμενα στην αριθμ.Υ4γ/οικ.121672/08.09.2009 (2001 Β΄) Υπουργική Απόφαση» λόγω έλλειψης σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης. Η παρούσα νομοθετική ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να καταστεί εφικτή η ρύθμιση των θεμάτων αυτών υπό τις δεδομένες συνθήκες, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Άρθρο 7
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
1. Σύμφωνα με το ν. 3402/2005 ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας στη συλλογή ανθρώπινου αίματος και των παραγώγων του. Το Ε.ΚΕ.Α. είναι η αρμόδια αρχή για την οργάνωση, συλλογή, εργαστηριακό έλεγχο, συντήρηση, διάθεση και διαχείριση του αίματος και των παραγώγων του. Το έργο αυτό επιτελείται σε 24ωρη βάση. Πέραν τούτου προωθείται η περαιτέρω συγκεντροποίηση του μοριακού και ορολογικού ελέγχου του αίματος της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του σχετικού κόστους, έτσι ώστε το 50% του συνολικού ελέγχου αίματος της χώρας να πραγματοποιείται από το Ε.ΚΕ.Α. Η οργάνωση του Ε.ΚΕ.Α. προβλέφθηκε στο άρθρο 11 του ν. 3402/05 με την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Ωστόσο, οι διαδικασίες έκδοσής του είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του. Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες έκδοσης των προβλεπόμενων διαπιστωτικών πράξεων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του ν.2024/11 και αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση του σχεδίου οργανισμού του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Ως εκ τούτου προωθείται η παρούσα διάταξη για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.
2. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3402/05, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στελεχώθηκε από το προσωπικό του Εθνικό Κέντρο Παρασκευής Παραγώγων Αίματος (Ε.Κ.Π.Π.Α.) «Ηλίας Πολίτης», με μεταφορά των
4
οργανικών θέσεων του υπηρετούντος στο Κέντρο προσωπικού. Οι θέσεις αυτές, λόγω και των μετέπειτα αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων δεν επαρκούν για την κάλυψη των τρεχουσών, αλλά και των μελλοντικών αναγκών του Ε.Κ.Ε.Α. Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην προηγούμενη παράγραφο υπουργικής απόφασης για τον οργανισμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), όπου θα ρυθμίζεται το οργανόγραμμα και οι θέσεις προσωπικού, καθίσταται αναγκαία η προώθηση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την απόσπαση προσωπικού στο Ε.ΚΕ.Α., για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών του ενόψει και της προωθούμενης οργάνωσης και συγχώνευσης των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 8
Ρυθμίσεις Μονάδων Ψυχικής Υγείας
Με το άρθρο 30 του ν.4052/2012 καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία, στα πλαίσια της υποχρέωσης της χώρας για την αποασυλοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τα τέσσερα ψυχιατρικά Νοσοκομεία Χανίων, Τρίπολης, Κέρκυρας και Κατερίνης «Πέτρα Ολύμπου» εντάσσονται ως ψυχιατρικοί τομείς στα γενικά νοσοκομεία της περιοχής που υπάγονταν.
Με το άρθρο 31 ρυθμίζονται θέματα προσωπικού μετά την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Οι οργανικές θέσεις του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα μεταφέρονται στο νοσοκομείο που εντάσσεται κάθε ως ψυχιατρικός τομέας για τη στελέχωση του Ψυχιατρικού Τμήματος. Το μεταφερόμενο προσωπικό εντάσσεται στο αντίστοιχο νοσοκομείο με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμό και ειδικότητα που κατέχουν.
Στην παράγραφο 6 ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα για την μεταφορά του προσωπικού με μετάταξη από το Δημόσιο Παιδιατρικό Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο Ραφήνας, το οποίο δεν εντάσσεται σε κάποιο νοσοκομείο και το προσωπικό αρχικά και κατά προτεραιότητα μεταφέρεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για τη στελέχωση του κέντρου υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, σύμφωνα με την με αριθμό 17/28-11-2011 απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ. Το προσωπικό που θα
5
απομείνει μετά τη στελέχωση του κέντρου υγείας Ραφήνας –Πικερμίου μεταφέρεται μαζί με τις οργανικές θέσεις που κατέχει σε άλλα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ανάλογα με τις ανάγκες τους σε προσωπικό στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση των νομικών προσώπων και η ένταξή τους στα γενικά νοσοκομεία της περιοχής ως ψυχιατρικός τομέας δημιούργησε ασάφειες ως προς τη λειτουργία και την οργάνωση των αποκεντρωμένων μονάδων του κάθε καταργηθέντος νομικού προσώπου και συγκεκριμένα, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που ανήκουν σε αυτά τα νομικά πρόσωπα. Επιπλέον, κατέστη δυσχερής η διάκριση των οικονομικών πόρων των καταργηθέντων νομικών προσώπων, από αυτούς των γενικών νοσοκομείων υποδοχής. Η ασάφεια στον τρόπο μεταφοράς των οικονομικών πόρων των καταργηθέντων νομικών προσώπων στα νοσοκομεία υποδοχής καθώς και το δυσχερές πλαίσιο διάθεσης και διαχείρισης αυτών από τα νοσοκομεία υποδοχής, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας των τμημάτων και μονάδων, αποκεντρωμένων και μη, των καταργηθέντων νομικών προσώπων στο μέλλον.
Επίσης, με το άρθρο 31 και τη μεταφορά του προσωπικού των καταργηθέντων νομικών προσώπων στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου υποδοχής, δε διασφαλίζεται η επαρκής στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό πλην διοικητικού και τεχνικού των αποκεντρωμένων και λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας και κατά συνέπεια, δε διασφαλίζεται η αποτελεσματική υποστήριξή τους.
Σε ότι αφορά το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των καταργηθέντων νομικών προσώπων, το οποίο μεταφέρεται στα νοσοκομεία υποδοχής, δε διασφαλίζεται η αποτελεσματική υποστήριξη των αποκεντρωμένων μονάδων και των λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διάχυσης του ανωτέρω προσωπικού σε άλλους τομείς και μονάδες του νοσοκομείου υποδοχής και όχι στις αποκεντρωμένες μονάδες και λοιπές μονάδες ψυχικής υγείας των καταργηθέντων νομικών προσώπων.
Κατόπιν των ανωτέρω, προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 30 με την προσθήκη δύο επιπλέον παραγράφων, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των αποκεντρωμένων και λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας των καταργηθέντων νομικών προσώπων, ενώ διασφαλίζεται με διακριτό τρόπο το πλαίσιο οικονομικής διαχείρισής τους στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων υποδοχής και ο
6
τρόπος αυξομείωσης των πιστώσεων για τη ψυχική υγεία καθώς και η ύπαρξη διακριτού κωδικού αριθμού εσόδων – εξόδων για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας κάθε καταργούμενου νομικού προσώπου ενδυναμώνεται, καθώς διασυνδέεται με αυτό το σύνολο των λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας, το κόστος των οποίων συνδέεται πλέον με αυτό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και παρακολουθείται διακριτά στο νοσοκομείο υποδοχής.
2-5.Επιπλέον, τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 31 του ν.4052/2012, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση, πέραν του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου υποδοχής και των αποκεντρωμένων και λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας κάθε καταργούμενου νομικού προσώπου, χωρίς να μεταβληθεί στο προσωπικό η εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμός και ειδικότητα που σήμερα κατέχουν. Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται η στελέχωση τόσο του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου υποδοχής, όσο και των αποκεντρωμένων και λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, πλην διοικητικού, τεχνικού, κατόπιν απόφασης του Υπουργού Υγείας και σχετικής εισήγησης του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Με τον τόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι η μεταφορά του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού των καταργηθέντων νομικών προσώπων θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες, πέραν του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου υποδοχής και των αποκεντρωμένων και λοιπών μονάδων ψυχικής υγείας, ώστε αυτές να διοικούνται αποτελεσματικά και να υποστηρίζονται τεχνικά πλήρως.
Άρθρο 8A
Κεφάλαιο Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης
Με την καταργητική διάταξη του άρθρου 77 παρ. 1 του ν. 3918/2011 προβλέφθηκε ότι από την πάροδο της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του νόμου, δηλαδή από 1.1.2013, καταργούνται τα άρθρα 1 έως 14 του ν. 3580/2007 (134 Α΄), όπως και κάθε αντίθετη στο παρόν γενική ή ειδική διάταξη νόμου, εξαιρώντας τη διάταξη περί του Κεφαλαίου Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης «του εδαφίου υπ’ αριθμ. δ΄ της περίπτωσης εε΄ του άρθρου 3 του εν λόγω νόμου».
Με τη διάταξη αυτή ωστόσο καταργήθηκαν οι λοιπές διατάξεις για το Κεφάλαιο Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης που προέβλεπε τους πόρους του Κεφαλαίου, δηλαδή την παρακράτηση 2% επί των τιμολογίων των συμβάσεων προμηθειών, τους φορείς υπέρ των οποίων διατίθενται τα ποσά του Κεφαλαίου,
7
δηλαδή τους οργανισμούς ψυχικής υγείας ή άλλους φορείς καθώς και νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων σχετικά με τη διάθεση των ποσών αυτών και την κάλυψη έκτακτων αναγκών των οργανισμών ψυχικής υγείας.
Επειδή, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη του Κεφαλαίου Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης χωρίς την πρόβλεψη ενός μηχανισμού που προβλέπει τις προϋποθέσεις, τους πόρους και τους δικαιούχους του, θεωρείται λογική και νομική αναγκαιότητα, να επανέλθουν σε ισχύ αναδρομικά τα σχετικά εδάφια, προς άρση κάθε ερμηνευτικής ασάφειας.
Άρθρο 9
Τομείς Ψυχικής Υγείας
1-3. Η αρχή της τομεοποίησης, που εισήχθη με τις διατάξεις του άρθρου 92 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ Α΄ 123/15-7-1992), “Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας”, αποτελεί μία εκ των τεσσάρων βασικών αρχών της Κοινοτικής Ψυχιατρικής.
Η τομεοποίηση συνίσταται στην οργάνωση της παροχής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά γεωγραφική/πληθυσμιακή ενότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπει το γεωγραφικό διαχωρισμό της χώρας σε επιμέρους τομείς, σε επίπεδο νομών ή μικρότερων γεωγραφικών περιοχών, ανάλογα με την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, τομείς οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους ένα συγκεκριμένο αριθμό υπηρεσιών και καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε αυτόν το γεωγραφικό χώρο.
Η τομεοποίηση αποτελεί το βασικό άξονα υλοποίησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, καθώς υπηρετεί τους σκοπούς του συντονισμού του συστήματος ψυχικής υγείας, ο οποίος διασφαλίζει τη συνέχεια στη φροντίδα του ασθενούς. Πρόκειται για την οργάνωση των δράσεων φροντίδας ως μέρους ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών, επαγγελματιών υγείας και επιπέδων περίθαλψης, τα οποία συναποτελούν το θεραπευτικό συνεχές. Ο συντονισμός αντανακλάται στους προβλεπόμενους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που διέπουν τη μετάβαση των ασθενών και τη συνοδή διακίνηση/ροή των απαιτούμενων πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών (διαφορετικών επαγγελματιών, δομών, επιπέδων φροντίδας και οργανισμών) στη διάρκεια του χρόνου (διαφορετικά στάδια φροντίδας και φάσεις εξέλιξης της νόσου, διαφορετικές ηλικιακές-αναπτυξιακές φάσεις του ασθενούς). Ο ελλιπής συντονισμός μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική διαχείριση του συστήματος, καθώς συχνά συνεπάγεται την αναγκαιότητα λήψης διορθωτικών μέτρων.
8
Επισημαίνεται δε ότι η εφαρμογή της τομεοποίησης αποδεικνύεται θεμελιώδους σημασίας στην υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και, ειδικότερα, κατά το στάδιο εξέλιξης των διαδικασιών κατάργησης και μετασχηματισμού των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Η ανάπτυξη και λειτουργική οργάνωση ενός ολοκληρωμένου κοινοτικού συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά τομέα αποτελεί προϋπόθεση απαραίτητη για τον περιορισμό της ροής ασθενών προς τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Η αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της τομεοποίησης προϋποθέτει τη λειτουργική διασύνδεση και δικτύωση όλων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ) ανά Τομέα Ψυχικής Υγείας (ΤοΨΥ), σε διοικητικό και κλινικό επίπεδο.
Προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργική αυτή διασύνδεση των ΜΨΥ σε ένα ενιαίο δίκτυο, κομβικός είναι ο ρόλος των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) και των αντίστοιχων Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων (Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), για τις μονάδες που αφορούν παιδιά και εφήβους, οι οποίες προΐστανται σε θέματα προγραμματισμού, εποπτείας και συντονισμού των μονάδων, δράσεων και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον Τομέα ευθύνης τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 2716/1999 (ΦΕΚ Α' 96/17-5-1999), “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις” και, ειδικότερα, τα άρθρα και τις διατάξεις της Υ.Α. Υ5β/1424/27-07-2000 (ΦΕΚ Β΄ 935/27-7-2000), “Καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) και των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων (Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) του άρθρου 3 του Ν. 2716/99”, το έργο των ΤΕΨΥ και ΤΕΨΥΠΕ συνίσταται στα ακόλουθα:
 Συγκέντρωση στοιχείων & παρακολούθηση της λειτουργίας των ΜΨΥ
 Δικτύωση, διασύνδεση και συντονισμός:
 Ανάπτυξη μονάδων και δράσεων:
 Συντονισμός και εποπτεία του εκπαιδευτικού έργου των ΜΨΥ του Τομέα
 Συνεργασία, στο χώρο ευθύνης τους, με την Επιτροπή προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές
 Συντάσσουν και υποβάλλουν στον Υπουργό Υγείας εξαμηνιαία ενημερωτική έκθεση για τη λειτουργική διασύνδεση των υπηρεσιών του Τομέα τους, καθώς και ετήσια απολογιστική έκθεση για την πορεία του έργου τους
9
Από τα ανωτέρω, προκύπτει η σημασία του ρόλου των ΤΕΨΥ και ΤΕΨΥΠΕ για την επίτευξη των στόχων της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, διαμέσου της αποτελεσματικής οργάνωσης του δικτύου των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 3 του Ν. 2716/99 και Υ.Α. Υ5β/1424/27-07-2000), οι ΤΕΨΥ και ΤΕΨΥΠΕ είναι πενταμελείς, συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ, η θητεία των μελών τους είναι τριετής και οι θέσεις είναι τιμητικές και άμισθες.
Αναφορικά με τη σύνθεση των ΤΕΨΥ και ΤΕΨΥΠΕ, το άρθρο 3 του Ν. 2716/1999 προβλέπει ότι οι Τομεακές Επιτροπές συγκροτούνται από:
1. Επιστημονικούς διευθυντές ή Υπευθύνους των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 του ΤΟΨΥ με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
2. Λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές κτλ.) που υπηρετούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ΤΟΨΥ των νοσοκομείων
3. Ψυχιάτρους ή παιδοψυχιάτρους ή λοιπούς επαγγελματίες που υπηρετούν σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ανήκουν στο συγκεκριμένο τομέα
Ειδικότερα, τρία μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος, προέρχονται από τα οριζόμενα στο σημείο (1), ενώ τα λοιπά μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος, από τα οριζόμενα στα σημεία (2) και (3).
Η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων και αποφάσεων αποδείχθηκε ότι είναι πλήρης μεν ως προς τις αρμοδιότητες, οι οποίες ανατέθηκαν στις τομεακές επιτροπές αλλά ότι προσκρούει δε, σε σημαντικές λειτουργικές και πραγματικές δυσχέρειες που οδήγησαν σε ατροφία του θεσμού και της λειτουργίας των ΤΕΨΥ και ΤΕΨΥΠΕ μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται αδράνεια των Τομεακών Επιτροπών, η οποία αποδίδεται στην περιορισμένη διοικητική υποστήριξή τους, στη μη πρόβλεψη συγκεκριμένων πόρων για τη λειτουργία των τομεακών επιτροπών καθώς μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου της έδρας της τομεακής, στην έλλειψη μέσων και εργαλείων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, στην ελλιπή εκπροσώπηση στη σύνθεση της τομεακής από επαγγελματίες ψυχικής υγείας του δημοσίου τομέα συγκεκριμένης ειδικότητας (παιδοψυχίατροι) αλλά και
10
ειδικότητες ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα ψυχικής υγείας (κερδοσκοπικό), στη μη διασφάλιση των μελών με ιδιότητα δημοσίων λειτουργών για νομικά καλυπτόμενη απασχόλησή τους εντός του υποχρεωτικού ωραρίου εργασίας και διάθεσης συγκεκριμένου χρόνου για τους σκοπούς και στόχους της τομεοποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω της προτεινόμενης διάταξης διασφαλίζεται:
 Ως προς τον αριθμό και τη σύνθεση των μελών της τομεακής επιτροπής, η πλήρης εκπροσώπηση του τομέα ψυχικής υγείας, τόσο από την πλευρά των παρόχων – επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όσο και από την πλευρά των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, στις τομεακές επιτροπές αναγνωρίζεται η ανάγκη για συμμετοχή εκπροσώπων των ίδιων των οικογενειών, μέλος των οποίων είναι άτομο με ψυχική διαταραχή ή και συγγενών, φίλων αυτών. Η συμμετοχή των οικογενειών μέσω εκπροσώπων στη λειτουργία των τομεακών επιτροπών αναμένεται να διασφαλίσει την άμεση επαφή του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ίδια την κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ από την άλλη, αναδεικνύει μια παράμετρο που σήμερα έχει ατονήσει, τον εθελοντισμό. Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή στη σύνθεση των τομεακών, η συμμετοχή των αυτοεκπροσωπούμενων ατόμων με ψυχική διαταραχή, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και κάλυψης αναγκών τους, τις οποίες το σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας ενδέχεται να αγνοεί σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλο, αποτέλεσμα αποτελεί και η αύξηση του αριθμού των μελών από πέντε σε επτά.
 Ως προς το χρόνο απασχόλησης των μελών της τομεακής επιτροπής, η νομική κάλυψη ενασχόλησης των μελών που προέρχονται από το δημόσιο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω της καθιέρωσης ποσοστού απασχόλησης 20% του μηνιαίου υποχρεωτικού χρόνου εργασίας τους, με θέματα, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων των Τομεακών Επιτροπών. Η πρόβλεψη αυτή μέσω της προτεινόμενης διάταξης αναμένεται να διασφαλίσει στα μέλη των τομεακών επιτροπών που προέρχονται από το δημόσιο τομέα τη σταθερή, νόμιμη και πραγματική απασχόλησή τους χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους διοικητική έγκριση.
11
 Ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης, η σταθερή χρηματοδότηση της λειτουργίας των τομεακών επιτροπών με συνολικό ετήσιο ποσό που αντιστοιχεί στο 1% των δημοσίων δαπανών (ΠΔΕ και Τακτικός Προϋπολογισμός) της ψυχικής υγείας. Το ύψος της κατά τα ανωτέρω χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών κάθε Τομεακής Επιτροπής θα τελεί σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι εξυπηρετούνται ετησίως από τις μονάδες ψυχικής υγείας του συγκεκριμένου Τομέα και θα καταβάλλεται μέσω του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρός της. Η σύνδεση της χρηματοδότησης με τον αριθμό των ωφελουμένων από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας κάθε τομέα ψυχικής υγείας στοχεύει στην κινητοποίηση των μελών των τομεακών επιτροπών αλλά των ίδιων των μονάδων ψυχικής υγείας προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του τομέα και η επαρκής κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού ευθύνης.
Τέλος, σημαντικός ανασχετικός παράγοντας για τη λειτουργία των τομεακών επιτροπών αποτέλεσε το φαινόμενο των συνεχών παραιτήσεων ορισμένων εκ των μελών των επιτροπών καθώς η διαδικασία ορισμού τους, συχνά πραγματοποιούνταν με κριτήριο την επαγγελματική απασχόλησής τους και συχνά, εν αγνοία τους. Αυτό είχε ως συνέπεια, τη μη διασφάλιση νόμιμης απαρτίας κατά τη συνεδρίαση, τη σταδιακή απαξίωση από τη συμμετοχή μόνο ορισμένων μελών εν αναμονή ορισμού νέων και κατά συνέπεια, την απενεργοποίηση του θεσμού των τομεακών επιτροπών. Μέσω της προτεινόμενης διάταξης επιχειρείται η εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στον ορισμό μελών των τομεακών επιτροπών καθώς προτείνεται η σύντμηση του χρόνου ορισμού των μελών, διατηρώντας το ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου στη διαδικασία (κυριότερα του ΚΕΣΥ).
Ως εκ τούτου τροποποιούνται οι παράγραφοι 6, 7 και 8 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 και κάθε εκπορευμένη από αυτές κανονιστική πράξη, προκειμένου να τεθεί εξ υπαρχής και να ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα του ορισμού, της σύνθεσης, του αριθμού, του χρόνου απασχόλησης των μελών των τομεακών επιτροπών καθώς και των πόρων χρηματοδότησης της λειτουργίας των επιτροπών αυτών.
Άρθρο 10
Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας
12
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 2716/ 1999 προβλέπεται ότι για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που έχουν συσταθεί από νοσοκομεία του ν.δ 2592/1953 και του ν. 1397/1983 ή από Μονάδες Ψυχικής Υγείας που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιχορηγούνται εν όλω ή εν μέρει, άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο, η εποπτεία εκτείνεται και στον τρόπο διοίκησης και στην οικονομική τους διαχείριση.
Με τη θέση σε εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας, προτείνεται τροποποίηση διάταξης του άρθρου 4 του Ν. 2716/1999 προκειμένου να διασφαλιστεί η υποχρέωση τήρησης από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, επικαιροποιημένων στοιχείων λειτουργίας τους σε ηλεκτρονική μορφή.
Κατά το παρελθόν και κατόπιν θέσης σε εφαρμογή ηλεκτρονικών εργαλείων συλλογής στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Φορέων Ψυχικής Υγείας (και ιδιαίτερα των ΝΠΔΔ) δεν ανταποκρίθηκε στην τήρηση στοιχείων σε σταθερή χρονική βάση, ενώ η αξιοπιστία της πληροφορίας δεν καθίστατο ελέγξιμη, καθιστώντας, έτσι, αναξιόπιστα τα εργαλεία συλλογής δεδομένων του τομέα ψυχικής υγείας και αναποτελεσματική την παρακολούθηση των υπηρεσιών του τομέα.
Μέσω της προτεινόμενης ρύθμισης επιχειρείται η διασφάλιση τήρησης στοιχείων των μονάδων ψυχικής υγείας του άρθρου 4 του Ν. 2716/1999, σε σταθερή βάση ως προς το χρόνο και την αξιοπιστία των δηλούμενων στοιχείων, ώστε η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να διαθέτουν τη δυνατότητα μιας συστηματικής και δυναμικής παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τόσο όσον αφορά στις υποδομές, όσο και, κυρίως, στο λειτουργικό μέρος, στο προσωπικό και στους ωφελούμενους. Τέλος, η παρούσα προτεινόμενη διάταξη θα διασφαλίσει και την υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας, όπως αυτή απορρέει από το Σύμφωνο SPIDLA – ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, για την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 11
13
Εγκατάσταση και λειτουργία φαρμακείων σε εμπορικά κέντρα και στοές
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τα φαρμακεία της χώρας είναι τα κριτήρια αδειοδότησης όσων λειτουργούν εντός εμπορικών κέντρων και ειδικότερα το κριτήριο της απόστασής τους από άλλα ήδη λειτουργούντα φαρμακεία. Έτσι, σύμφωνα με το νόμο η ως άνω απόσταση μετράται από τα πλησιέστερα άκρα των κύριων προσόψεων των φαρμακείων, οι οποίες πρέπει να ευρίσκονται επί εγκεκριμένης οδού, κατευθείαν νοητή γραμμή επί χάρτου ή τοπογραφικού σχεδιαγράμματος θεωρημένου από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία. Πλην όμως, όπως είναι φυσικό τα φαρμακεία που λειτουργούν εντός εμπορικών κέντρων, όπως αυτά ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 093809/8296/1161/Β0014/ΠΟΛ.1112/5.10.2007 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α.1040776/2851/209/Β0014 (Β΄903/2009) και ισχύει κάθε φορά, δεν δύναται να έχουν προσόψεις επί εγκεκριμένης οδού αφού επί αυτής βρίσκονται μόνο οι προσόψεις του εμπορικού κέντρου. Με αφορμή τις δυσλειτουργίες, την ανασφάλεια και την ασάφεια που δημιουργούνται από την έλλειψη ρητής νομοθετικής πρόβλεψης για το ανωτέρω ζήτημα, θεσμοθετείται ρητώς η λειτουργία τους εντός των εμπορικών κέντρων και η μη υποχρέωση αυτών να ευρίσκονται επί εγκεκριμένων οδών, κατά τα λοιπά εφαρμοζομένων των λοιπών διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 328/1976 (A’128) και της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας.
Άρθρο 12
Συμβάσεις μίσθωσης έργου Ιατρών και Οδοντιάτρων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3918/2011 οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που είχαν συναφθεί με ιατρούς και οδοντιάτρους εξακολούθησαν να ισχύουν και έναντι του ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 13 του ν. 4052/2012 παρατάθηκαν οι τότε υφιστάμενες και λήξασες εντός του έτους 2012 συμβάσεις μίσθωσης έργου των ιατρών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το χρονικό διάστημα των 12 μηνώ ακόμη. Οι παρατάσεις αυτών των συμβάσεων λήγουν εντός του έτους 2013. Επίσης και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του ΕΤΑΑ που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ λήγουν εντός του έτους 2013. Συνολικά εκτιμάται ότι εντός του έτους 2013 θα λήξουν οι συμβάσεις 1041 περίπου ιατρών και οδοντιάτρων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
14
Συνεπακόλουθα, αποτέλεσμα της λήξης των ανωτέρω συμβάσεων καθώς και του μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων ιατρών λόγω συνταξιοδότησης είναι να υπάρξει μεγάλη μείωση του ιατρικού προσωπικού με σοβαρό κίνδυνο αδυναμία παροχής δημόσιας υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε μία περίοδο όπου σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Χώρας υπάρχει μεγάλος περιορισμός στις προσλήψεις το Δημόσιο Τομέα.
Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ καθώς και η παράταση των συμβάσεων των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ Φορέων.
Άρθρο 13 Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4139/2013 (Α΄74) 1. Με την προτεινόμενη διάταξη εναρμονίζεται με την κείμενη νομοθεσία ο βαθμός του Γραμματέα από Α΄ σε Δ΄. 2 Με την προτεινόμενη διάταξη δίδεται η εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να ρυθμίζουν με κοινή τους απόφαση την οικονομική υποστήριξη του Εθνικού συντονιστή.
Άρθρο 14
1.Με την τροποποιούμενη διάταξη ενισχύονται τα προσόντα που πρέπει να κατέχουν οι επικουρικοί ιατροί για την κατάληψη θέσεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Μονάδες Μεταμόσχευσης με την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης εξειδίκευσής τους στα ανωτέρω τμήματα ή αποδεδειγμένης εμπειρία σ’ αυτά, δεδομένης της ιδιάζουσας φύσης των εν λόγω Μονάδων και του βαθμού ετοιμότητας και εμπειρίας που πρέπει να κατέχουν οι υπηρετούντες σε αυτές για την αντιμετώπιση εξαιρετικά σοβαρών περιστατικών.
2.Ο Τομέας Ελέγχου Φορέων Πρόνοιας μετονομάζεται σε «Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων Υγείας» και δίδεται νομοθετική εξουσιοδότηση για έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει περαιτέρω τις αρμοδιότητες του Τομέα..
15
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2013
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α.Θ.ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Ι.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
16
ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ – ΚAΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ Άρθρο 1 1. Άρθρο 12 του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως ισχύει: «1. Απαγορεύεται η υπό των παραγωγών, αντιπροσώπων και εισαγωγέων λιανική πώλησις των υπ` αυτών παραγομένων ή εισαγομένων φαρμακευτικών προϊόντων. Ούτοι υποχρεούνται όπως πωλούν τα προϊόντα των εις χονδρικάς τιμάς και μόνον εις τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία τας νομίμως λειτουργούσας φαρμακαποθήκας, το Δημόσιον ως και εις τας πάσης φύσεως Νοσηλευτικά ιδρύματα και ιδιωτικάς κλινικάς, εντός των οποίων λειτουργεί φαρμακείον συμφώνως προς το άρθρον 14 παρ. 6 του παρόντος. 2. Απαγορεύεται η υπό παραγωγών αντιπροσώπων ή εισαγωγέων εμπορία ή εναποθήκευσις ετέρων φαρμακευτικών προϊόντων, πλην των υπ` αυτών παραγομένων ή εισαγομένων τοιούτων. 3. Τα υπό των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των κλινικών αγοραζόμενα φαρμακευτικά και λοιπά εν τω παρόντι αναφερόμενα προϊόντα προορίζονται αποκλειστικώς προς χορήγησιν εις τους υπ` αυτών νοσηλευομένους απαγορευμένης της καθ` οιονδήποτε τρόπον εμπορίας τούτων». 2. Παράγραφος 1 του άρθρου 12Α του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως ισχύει: «1.Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα εξασφαλίζουν τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς με τα εν λόγω φάρμακα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα». 3 και 4. Παράγραφος 2 του άρθρου 12Α του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως ισχύει: «Μετά την κάλυψη των αναγκών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων δύνανται να εξάγουν φάρμακα ανθρώπινης χρήσης μόνο εφόσον προμηθεύτηκαν τα εξαγόμενα φάρμακα απευθείας
17
από φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Οι ταινίες γνησιότητας των εξαγόμενων φαρμάκων ακυρώνονται δια διαγραφής με ανεξίτηλο μελάνι και ο ειδικός αριθμός έγκρισης τους καταχωρείται σε κατάσταση που αποστέλλεται στον Ε.Ο.Φ. όπου και φυλάσσεται επί διετία. Για την παρακολούθηση της επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, τα σχετικά παραστατικά προμήθειας των εν λόγω φαρμάκων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, φυλάσσονται υποχρεωτικά επί διετίας και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς». 5. Παράγραφος 12 άρθρου 19 του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως ισχύει: «12. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι ανακλήσεις των αδειών κυκλοφορίας επιβάλλονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ.. Οι στερήσεις των αδειών άσκησης επαγγέλματος επιβάλλονται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνωμάτευση του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου. Το κλείσιμο φαρμακείου και φαρμακαποθήκης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις των κυρώσεων γίνονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ.» 6. Παράγραφος 4 του άρθρου 27 του ν.1316/1983 (Α΄ 3), όπως ισχύει: «4. Για τη δημιουργία μητρώου και αρχείου ελέγχου και διακίνησης των προϊόντων της αρμοδιότητας του, ο ΕΟΦ συγκροτεί μηχανογραφικό σύστημα. Κάθε Βιομηχανική και Εμπορική επιχείρηση έχει υποχρέωση να παρέχει στον ΕΟΦ όλα τα ζητούμενα στοιχεία και τις απαιτούμενες διευκολύνσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος». 7.Νέα διάταξη 8.Τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του αρθρ. 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «Η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, στο οποίο ο φαρμακοποιός θα ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και θα συμπληρώνει τα στοιχεία εκτέλεσης, όπου αυτό προβλέπεται». 9. Περίπτωση β΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «β. Προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του Ο.Π.Α.Δ. ή του ασφαλιστικού οργανισμού ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διάστημα από
18
τέσσερις (4) μέχρι δώδεκα (12) μήνες για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό ή και οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό φορέα έχει συνάψει σύμβαση.» 10. Περίπτωση γ΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «γ. Οριστική καταγγελία της σύμβασης μονομερώς από την πλευρά του Ο.Π.Α.Δ. ή του ασφαλιστικού οργανισμού ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό ή και οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα έχει συνάψει σύμβαση και αποκλεισμό από κάθε μελλοντική συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Δ. ή τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.». 11. Περίπτωση γ΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «γ. Οριστική καταγγελία της σύμβασης μονομερώς από την πλευρά του Ο.Π.Α.Δ. ή του ασφαλιστικού οργανισμού ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό ή και οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα έχει συνάψει σύμβαση και αποκλεισμό από κάθε μελλοντική συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Δ. ή τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.». 12. Δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης εε της παραγράφου 15 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183) όπως ισχύει: «Μετά την παρέλευση της άνω προθεσμίας, ο Γενικός Επιθεωρητής της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. ή τα αρμόδια όργανα των ασφαλιστικών οργανισμών, ανάλογα με το όργανο που πραγματοποίησε τον έλεγχο επιβάλουν, ανεξάρτητα από τις λοιπές κυρώσεις, προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του Ο.Π.Α.Δ. ή των ασφαλιστικών οργανισμών ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για χρονικό διάστημα από πέντε (5) ημέρες έως έξι (6) μήνες». Άρθρο 2 Ποινές συμβεβλημένων ιατρών και παρόχων υπηρεσιών υγείας 1. Περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «δ. Να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας και να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας, βεβαιώνοντας ότι υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα.» 2. Περίπτωση ε. της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει:
19
«ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητας τους. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος». 3. Περίπτωση ια. της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «ια. Να μην προτρέπουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλισμένους να εκτελούν τις εκδιδόμενες συνταγές σε συγκεκριμένο φαρμακείο και να μην προσκομίζουν οι ίδιοι τις συνταγές στο φαρμακείο για εκτέλεση. Η παράβαση αυτή συνεπάγεται την πειθαρχική δίωξη του ιατρού από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα». 4. Παράγραφος 1 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «1. Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον κανονισμό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται : α. Να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, ειδικά όσον αφορά την υποχρέωση ορθής συνταγογράφησης, τις διατάξεις της νομοθεσίας και των οδηγιών των αρμοδίων Υπουργείων περί του τρόπου, χρόνου και όρων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να τηρούν τους όρους των συμβάσεων τους. β. Να ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας. γ. Να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών και να τηρούν τους όρους των συμβάσεων τους, εφόσον δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος. δ. Να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας και να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας, βεβαιώνοντας ότι υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα. ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητας τους. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. στ. Να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, για την ίδια νόσο, ώστε να αποφεύγεται η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων η δραστική ουσία των οποίων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στο συγκεκριμένο ασθενή ή ακατάλληλη για την περίπτωση του. Επιτρέπεται όμως η αναγραφή
20
ισοδυνάμου σκευάσματος που ταυτίζεται φαρμακολογικούς από πλευράς ουσίας με φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί. ζ. Να μη επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων, εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη συνταγή. η. Να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, καθώς και να αναγράφουν το ποσοστό συμμετοχής (%) ή τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα γιατρού. Σε περίπτωση που στη συνταγή δεν αναγράφεται το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη δαπάνη των φαρμάκων, η συμμετοχή υπολογίζεται αυτοδίκαια στο 25%. Επειδή το ποσοστό συμμετοχής επί της συνταγής από τον συνταγογράφο ιατρό δεσμεύει το φαρμακοποιό κατά την εκτέλεση της, οποιαδήποτε διαφορά κατά παρέκκλιση της κειμένης νομοθεσίας καταλογίζεται στο συνταγογράφο ιατρό. Συνταγές με διορθώσεις πρέπει να φέρουν υποχρεωτικώς επί των διορθώσεων υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού, άλλως δεν εκτελούνται. θ. Να αναγράφουν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος στις περιπτώσεις οξέων περιστατικών όταν εκτιμούν ότι η διάγνωση δεν είναι απόλυτα ασφαλής και κρίνουν ότι για το λόγο αυτό δεν υπάρχει βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Περισσότερα της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος και μέχρι δύο συνταγραφούνται μόνο εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο να συνεχισθεί, συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς για χρονικό διάστημα, για το οποίο δεν επαρκεί η μία μονάδα και πάντως όχι για χρονικό διάστημα, περισσότερο του ενός (1) μηνός ανά συνταγή σύμφωνα με τη δοσολογία του γιατρού. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τις συσκευασίες που περιέχουν μια δόση, για συσκευασίες ιδιοσκευασμάτων απαραιτήτων για φαρμακοτεχνικές εργασίες, για τις επαναλαμβανόμενες συνταγές και τις συνταγές με θεραπεία μέχρι μήνα. ι. Να χορηγούν "επαναλαμβανόμενη συνταγή" τρίμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητας τους στους ασθενείς ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.
21
Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιούνται τρία συνεχή φύλλα του συνταγολογίου. Το κάθε φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής αριθμείται από τον ιατρό, ο οποίος και αναγράφει στο κάθε ένα από αυτά τις λέξεις "επαναλαμβανόμενη συνταγή". Το κάθε φύλλο εκτελείται χωριστά ανά μήνα από το φαρμακοποιό. Το δεύτερο ή τρίτο φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής μπορεί να προσκομίζεται στο φαρμακείο για εκτέλεση και μέχρι 5 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία. ια. Να μην προτρέπουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ασφαλισμένους να εκτελούν τις εκδιδόμενες συνταγές σε συγκεκριμένο φαρμακείο και να μην προσκομίζουν οι ίδιοι τις συνταγές στο φαρμακείο για εκτέλεση. Η παράβαση αυτή συνεπάγεται και την πειθαρχική δίωξη του ιατρού από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα». 5. Περίπτωση γ) παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «γ. Να εξυπηρετούν με προθυμία τους ασφαλισμένους και να τους δίνουν κάθε αναγκαία πληροφορία που έχει σχέση με τα φάρμακα, τα οποία παραδίδουν σε αυτούς». 6. Τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει: «Τον αριθμό μητρώου του ασφαλισμένου.» 7. Δωδέκατο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183): «Την καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας, όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου φορέα.» 8. Υποπερίπτωση α) της περίπτωσης Ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν. 3846/2010 (Α` 66), όπως ισχύει: «α) για τα διαγνωστικά εργαστήρια, ως πρόστιμο κυμαινόμενο από ένα τοις εκατό (1%) έως πενήντα τοις εκατό (50%) επί της αξίας των παραπεμπτικών του Ο.Π.Α.Δ. ή του Ασφαλιστικού Οργανισμού ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανάλογα με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτής, που εκτελέστηκαν από το διαγνωστικό εργαστήριο τον τελευταίο πριν από τον έλεγχο μήνα, για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων του, όπως αυτές καθορίζονται από τους κανονισμούς περίθαλψης των ασφαλιστικών φορέων ή τους όρους των συμβάσεων». 9. Υποπερίπτωση β) της περίπτωσης Ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν. 3846/2010 (Α` 66), όπως ισχύει:
22
«β) για τις ιδιωτικές κλινικές, πρόστιμο κυμαινόμενο από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.». 10. Περίπτωση η του άρθρου 21 του Ν.3918/2011 (Α΄ 31), όπως ισχύει: «η. Παραγγέλλει τη διενέργεια τακτικών ή έκτακτων επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού». 11. Παράγραφος 10 του άρθρου 80 του Ν.3996/2011 (Α΄ 170), όπως ισχύει: «10. Στους ιατρούς και οδοντίατρους, οι οποίοι εξετάζουν ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνιμοι ή με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή μη συμβεβλημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παραβιάζουν τους κανονισμούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανεξάρτητα αν παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, για παραβάσεις σχετικά με: α) υπερσυνταγογράφηση, προκλητή ζήτηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, β) κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, γ) υπερβολική ή κατευθυνόμενη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων, δ) άρνηση εξυπηρέτησης ασφαλισμένων, ε) λήψη αμοιβής πέραν της νόμιμης και στ) παραβίαση των διατάξεων του π.δ. 121/2008 όπως ισχύει, επιβάλλεται με απόφαση του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η αφαίρεση του δικαιώματος της, καθ` οποιονδήποτε τρόπο, συνταγογράφησης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) έτη. Η απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παύει να ισχύει με την πάροδο του ενός έτους ή με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο. Η παραπάνω απόφαση του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκδίδεται, αφού προηγηθεί κλήση του ιατρού για παροχή εγγράφων εξηγήσεων, οι οποίες εξηγήσεις θα κατατίθενται εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της σχετικής κλήσης. Η παρούσα διάταξη καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις και έχει ανάλογη εφαρμογή σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης». Άρθρο 3
Ποινές συμβεβλημένων φυσιοθεραπευτών Παράγραφος 1 του άρθρου 32 του ν.3846/2010 (Α΄66), όπως ισχύει: «1. Α) Η παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (ΦΕΚ 183 Α`) τροποποιείται ως εξής: 3. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ανεξάρτητα τυχόν ποινικών ευθυνών, αποτελεί:
23
Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, καθώς και για τους ιατρούς μονίμους ή επί συμβάσει των ασφαλιστικών οργανισμών, πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία. Για τους ιατρούς τους συμβεβλημένους με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. άμεσο λόγο οριστικής διακοπής της σύμβασης τόσο για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό όσο και οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα έχει συνάψει σύμβαση. Για τους μη συμβεβλημένους ιατρούς, λόγο αποκλεισμού κάθε συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η απόφαση για διακοπή της σύμβασης ή για αποκλεισμό κάθε μελλοντικής συνεργασίας εκδίδεται από τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και είναι δεσμευτική για τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Φορέων είτε η διαπίστωση μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιατρών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο έχει γίνει από έλεγχο κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. είτε από τον ίδιο τον Ασφαλιστικό Φορέα. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Ασφαλιστικός Φορέας οφείλει να ενημερώσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. για τις περαιτέρω ενέργειες του τελευταίου. Σε κάθε περίπτωση οι παραβάσεις των ιατρών γνωστοποιούνται και στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις. Β) Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (ΦΕΚ 183 Α`) τροποποιείται ως εξής: 4. Σε περίπτωση παραβάσεως των προβλεπόμενων υπό του παρόντος άρθρου υποχρεώσεων των ιατρών, πλην των αναφερόμενων στην ανωτέρω παράγραφο πειθαρχικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται επιπλέον στους ιατρούς που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τον ΟΠΑΔ, με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων τους, οι κάτωθι κυρώσεις: α. Καταλογισμός της ζημίας που προκαλείται από τη συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά πενήντα τοις εκατό (50%). β. Πρόστιμο κυμαινόμενο από 3.000 έως 15.000 ευρώ αναλόγως με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των προστίμων, τα ποσά αυτά εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
24
Για την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων εφαρμόζονται ανάλογα τα αναφερόμενα στην παράγραφο 18 του άρθρου 4 του παρόντος διατάγματος. Γ) Η παράγραφος 15 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (ΦΕΚ 183 Α`) τροποποιείται ως εξής: 15. Η παράβαση από το συμβεβλημένο φαρμακοποιό των υποχρεώσεων του, όπως καθορίζονται από το παρόν, συνεπάγεται, εκτός των ενδεχόμενων ποινικών κυρώσεων ή των διοικητικών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, και την επιβολή των εξής κυρώσεων, για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτής: α. Πρόστιμο κυμαινόμενο από δέκα τοις εκατό (10%) έως πενήντα τοις εκατό (50%) επί της αξίας των συνταγών του ΟΠΑΔ ή του Ασφαλιστικού Οργανισμού που εκτελέστηκαν από το φαρμακείο τον προηγούμενο μήνα, από αυτόν τον οποίο έγινε η παράβαση. Ειδικά για την περίπτωση εύρεσης στο φαρμακείο ταινιών γνησιότητας που είναι αποκολλημένες από τις μονάδες ιδιοσκευάσματος, το πρόστιμο καθορίζεται μέχρι το πενταπλάσιο (διπλάσιο) της αξίας των ιδιοσκευασμάτων που αντιστοιχούν οι ταινίες. β. Προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του ΟΠΑΔ ή του Ασφαλιστικού Οργανισμού για διάστημα από τέσσερις (4) μέχρι δώδεκα (12) μήνες. γ. Οριστική καταγγελία της σύμβασης μονομερώς από την πλευρά του ΟΠΑΔ ή του Ασφαλιστικού Οργανισμού, τόσο για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό όσο και οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα έχει συνάψει σύμβαση. Η απόφαση για διακοπή της σύμβασης ή για αποκλεισμό κάθε μελλοντικής συνεργασίας εκδίδεται από τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και είναι δεσμευτική για τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Φορέων είτε η διαπίστωση μη τήρησης των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο έχει γίνει από έλεγχο κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. είτε από τον ίδιο τον Ασφαλιστικό Φορέα. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Ασφαλιστικός Φορέας οφείλει να ενημερώσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. για τις περαιτέρω ενέργειες του τελευταίου. Ειδικά για τις κατωτέρω αναφερόμενες παραβάσεις, πλην των αναφερομένων στις περιπτώσεις α`- γ` της παραγράφου 15 του παρόντος άρθρου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
25
ι. Μη παράδοση από τον φαρμακοποιό ή τον αντικαταστάτη του στο φαρμακείο, των φαρμάκων που αναγράφονται στη συνταγή και χρέωση τους στον ΟΠΑΔ ή στον Ασφαλιστικό Οργανισμό. ιι. Παράδοση άλλων φαρμάκων ή ειδών από εκείνα που αναγράφει η συνταγή. iii. Εύρεση στο χώρο του φαρμακείου ή χρησιμοποίηση ταινιών γνησιότητας πλαστών ή επαναχρησιμοποιημένων ή παραποιημένων ή με σβησμένες ενδείξεις ή ταινίες από τις οποίες έχει διαγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο η ένδειξη «κρατικό είδος. iv. Ανεύρεση και παράνομη χρήση συνταγολογίων ή βιβλιαρίων υγείας ασφαλισμένων. ν. Άρνηση ή παρεμπόδιση με οποιονδήποτε τρόπο του ελέγχου που πραγματοποιείται σύμφωνα με τα επί μέρους οριζόμενα στο παρόν διάταγμα. Δ) Κανένας ασφαλιστικός οργανισμός δεν εξοφλεί δαπάνες από εντολές παρακλινικών εξετάσεων και συνταγών φαρμάκων ιατρών και φαρμακοποιών από την ημερομηνία διακοπής της σύμβασης τους με τους Οργανισμούς αυτούς και εφεξής. Ε) Στα διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές που έχουν σύμβαση με τον Ο.Π.Α.Δ. ή τους Ασφαλιστικούς Φορείς ή τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή ή των αρμόδιων οργάνων των ασφαλιστικών οργανισμών, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, μετά από κλήση για παροχή εγγράφων εξηγήσεων, οι οποίες υποβάλλονται εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής κλήσης, η διοικητική ποινή τουπροσωρινού αποκλεισμού από την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους των φορέων από τέσσερις (4) έως δώδεκα (12) μήνες ή οριστικής καταγγελίας της σύμβασης, για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα ή και οποιονδήποτε άλλο φορέα έχει συνάψει σύμβαση, ή αποκλεισμού κάθε μελλοντικής συνεργασίας με τους φορείς αυτούς ή χρηματικής κύρωσης, εφόσον από σχετικό έλεγχο, κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.ΚΑ, του οικείου ασφαλιστικού φορέα, του Ο.Π.Α.Δ. ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαπιστωθούν πράξεις από μέρους των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες αντίκεινται στις ισχύουσες διατάξεις, τις διατάξεις των κανονισμών περίθαλψης των ασφαλιστικών φορέων, στους όρους των συμβάσεων ή προκαλούν ζημία στους φορείς αυτούς. Η διοικητική ποινή της χρηματικής κύρωσης μπορεί να επιβάλλεται σωρευτικά με τις λοιπές διοικητικές ποινές που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο. Η χρηματική κύρωση υπολογίζεται:
26
α) για τα διαγνωστικά εργαστήρια, ως πρόστιμο κυμαινόμενο από ένα τοις εκατό (1%) έως πενήντα τοις εκατό (50%) επί της αξίας των παραπεμπτικών του Ο.Π.Α.Δ. ή του Ασφαλιστικού Οργανισμού ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανάλογα με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτής, που εκτελέστηκαν από το διαγνωστικό εργαστήριο τον τελευταίο πριν από τον έλεγχο μήνα, για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων του, όπως αυτές καθορίζονται από τους κανονισμούς περίθαλψης των ασφαλιστικών φορέων ή τους όρους των συμβάσεων, β) για τις ιδιωτικές κλινικές, πρόστιμο κυμαινόμενο από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης. Κατά της απόφασης του Γενικού Επιθεωρητή ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ν. 3846/ 2010, ενώ κατά της απόφασης του αρμόδιου οργάνου του ασφαλιστικού φορέα εφαρμόζονται αναλόγως τα αναφερόμενα στην παράγραφο 18 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008. Εάν η Επιτροπή Ενστάσεων δεν αποφανθεί επί της ασκηθείσας ενδικοφανούς προσφυγής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία άσκησης της, θεωρείται ότι την απέρριψε. Η προθεσμία για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής και η άσκηση της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης του Γενικού Επιθεωρητή, μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Ενστάσεων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων είναι άμεσα εκτελεστές. Ειδικά κατά των αποφάσεων περί επιβολής χρηματικών κυρώσεων από τον Γενικό Επιθεωρητή, ασκείται ενδικοφανής προσφυγή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 32 του ν. 2676/1999».
Άρθρο 4
Ποινές Ιατρών Ε.Σ.Υ. Παράγραφος 5 του άρθρου 77 του ν. 2071/92 (Α΄123): «5. Στα αδικήματα της παρ. 1 περ. α και β του άρθρου αυτού, ο ιατρός τιμωρείται υποχρεωτικώς με ποινή οριστικής παύσης και σωρευτικής με ποινή προστίμου, από 800.000 δραχμές μέχρι 4.000.000 δραχμές».
27
Άρθρο 5
Πειθαρχικά Συμβούλια Ιατρικών Συλλόγων
Το άρθρο 63 του Β.Δ της 11ης Οκτωβρίου/7ης Νοεμβρίου 1957 (Α΄225):
«1. Παρ’ εκάστω Συλλόγω συνιστάται Πειθαρχικόν Συμβούλιον προς εκδίκασιν και κολασμόν των Πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών του Συλλόγου.
2. Επί ελαφρών παραπτωμάτων οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων δύνανται οίκοθεν μετά κλήσιν εις απολογίαν να επιβάλωσι την ποινήν εις απολογίαν να επιβάλωσι την ποινήν της επιπλήξεως ή του προστίμου μέχρι 200 δραχμών. Εφεσις κατά της αποφάσεως ταύτης επιτρέπεται εντός 15θημέρου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, είναι δεν απαράδεκτος αν μη καταβληθή εις τον Σύλλογον το επιβληθέν τυχόν πρόστιμον και τα έξοδα. Αι υπό του Προέδρου επιβαλλόμεναι ποιναί δεν συνεπάγονται εκπτώσεις».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Άρθρο 6
Κέντρα Αίματος και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, του στοιχείου Α΄, του άρθρου 10 του ν. 3402/2005 (Α΄258):
Α. Κέντρα Αίματος
«1.Τα Κέντρα Αίματος είναι υπηρεσίες αιμοδοσίας που συνιστώνται, εξουσιοδοτούνται, διαπιστεύονται και λαμβάνουν άδεια λειτουργίας με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση του Ε.ΚΕ.Α.. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα Κέντρα Αίματος στο Ε.ΚΕ.Α. για την εξουσιοδότηση, τη διαπίστευση ή τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, το περιεχόμενο της έκθεσης δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους και οι βασικές απαιτήσεις ελέγχου για τις αιμοδοσίες πλήρους αίματος και πλάσματος, καθώς και οι απαιτήσεις επισήμανσης που θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του συστατικού. Τα ως άνω Κέντρα εποπτεύονται και ελέγχονται από το Ε.ΚΕ.Α., σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αιμοδοσίας και εν γένει διαχείρισης του αίματος».
Άρθρο 7
28
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
1.Η παράγραφος 1, του άρθρου 11, του ν. 3402/2005 (Α΄258):
«1. Στο Ε.ΚΕ.Α. συνιστώνται είκοσι οργανικές θέσεις προσωπικού. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α., ρυθμίζεται η οργάνωση του Ε.ΚΕ.Α. και η διάρθρωση των υπηρεσιών του, διαρθρώνονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα οι ως άνω θέσεις προσωπικού, ορίζονται τα προσόντα διορισμού και τα καθήκοντα των υπαλλήλων κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και οι αρμοδιότητες του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Διευθυντή. Το προσωπικό που μετατάσσεται ή αποσπάται στο Ε.Κ.Ε.Α. λαμβάνει το προβλεπόμενο στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 του ν. 3205/2003 επίδομα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αυτό καταβάλλεται στο προσωπικό των Νοσοκομείων.» 2.Νέα διάταξη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 8 Ρυθμίσεις Μονάδων Ψυχικής Υγείας
1. Άρθρο 30 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41):
«1. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
2. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ως Ψυχιατρικός Τομέας.
3. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης ως Ψυχιατρικός Τομέας.
4. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ως Ψυχιατρικός Τομέας.
29
5. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου» καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως Ψυχιατρικός Τομέας.
6. Προστίθεται παράγραφος 9 στο άρθρο 13 του ν. 2716/1999 (Α` 96) ως ακολούθως: «9. Τα άτομα, τα οποία τοποθετούνται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, που παρέχονται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 11 του παρόντος νόμου και μόνο για τις δομές των οποίων η λειτουργία τους έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης τους για όσο χρόνο διαμένουν στις δομές αυτές, με ποσοστό επί της σύνταξης την οποία λαμβάνουν. Τα Ν.Π.Ι.Δ. ελέγχονται ετησίως από ορκωτό ελεγκτή για το ποσό που συγκεντρώθηκε και τον τρόπο διαθέσεως του, την έκθεση του οποίου υποχρεούται να υποβάλλει η διοίκηση του Ν.Π.Ι.Δ. μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ν.Π.Ι.Δ. με την υποχρέωση αυτή η κρατική επιχορήγηση διακόπτεται. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής κλιμακωτά ανάλογα με τη σύνταξη του κάθε περιθαλπόμενου, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του, το όργανο ελέγχου και διαχείρισης των χρημάτων αυτών, πού δαπανούνται τα χρήματα αυτά και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Αντίθετοι όροι στις συναφθείσες συμβάσεις των εν λόγω φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με τους ασφαλιστικούς φορείς δεν ισχύουν».
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 31 του ν.4052/2012 (41 Α΄):
«1. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται δεν θίγονται. Οι οργανικές θέσεις του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μεταφέρονται στο νοσοκομείο που εντάσσεται ως Ψυχιατρικός Τομέας για τη στελέχωση του Ψυχιατρικού Τμήματος».
3. Νέα Διάταξη
4. Νέα Διάταξη
5. Νέα Διάταξη
30
Άρθρο 8A
Κεφάλαιο Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης
1. Νέα διάταξη
2. Νέα διάταξη
Άρθρο 9
Τομείς Ψυχικής Υγείας
1.Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 (96 Α΄):
«6. Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας είναι πενταμελείς και συγκροτούνται εντός πέντε (5) μηνών από της δημοσιεύσεως της απόφασης σύστασης του Τομέα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., από:
α) Επιστημονικούς Διευθυντές ή Υπεύθυνους των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 139711983 του Τομέα (Το.Ψ.Υ.) με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Ενας τουλάχιστον είναι Επιστημονικός Διευθυντής ή Υπεύθυνος των Μ.Ψ.Υ. του άρθρου 5 παρ. 1 με το νόμιμο αναπληρωτή του.
β) Λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές με ψυχιατρική ειδικότητα, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς) που υπηρετούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
γ) Ψυχίατρους ή παιδοψυχίατρους ή λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, οι οποίες ανήκουν στο συγκεκριμένο Τομέα.»
2.Η παράγραφος 7 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 (96 Α΄):
«7. Τρία (3) μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, είναι από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. α'. Τα λοιπά μέλη, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος, από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. β' και γ'. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μελών για τη συγκρότηση των ανωτέρω Τομεακών Επιτροπών, ο Υπουργός ορίζει ως μέλη, πρόσωπα κύρους και με εμπειρία στην ψυχική υγεία. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας είναι ελευθέρως ανακλητά με απόφαση του Υπουργού Υγείας και
31
Πρόνοιας. Η θητεία των ανωτέρω Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) είναι τριετής και οι θέσεις τιμητικές και άμισθες.»
3.Η παράγραφος 8 του άρθρου 3 του ν.2716/1999 (96 Α΄):
«8. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους. Η Τ.Ε.Ψ.Υ. συνεδριάζει στην έδρα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας από την οποία προέρχεται ο Πρόεδρος και υποστηρίζεται γραμματειακό από διοικητικό υπάλληλο της Μονάδας. Στα πρακτικά των συνεδριάσεων αναφέρεται αναλυτικά τόσο η απόφαση της πλειοψηφίας όσο και η γνώμη της μειοψηφίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας καταβάλλεται στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη της Τ.Ε.Ψ.Υ. αποζημίωση κατά συνεδρίαση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Ψ.Υ. δύναται να αναπληρώνεται, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του, στα ιατρικά του καθήκοντα εν όλω ή εν μέρει κατ' ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 2519/1997. Για τις δαπάνες κινήσεως των μετακινούμενων μελών της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) ισχύουν οι κείμενες διατάξεις για τη μετακίνηση με εντολή του Δημοσίου για εκτέλεση υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος εκδίδει τις σχετικές εντολές μετακίνησης. Οι δαπάνες λειτουργίας της Τ.Ε.Ψ.Υ. βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρός της μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του».
Άρθρο 10
Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας
Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 2716/1999 (96 Α΄)
«5. Για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που έχουν συσταθεί από νοσοκομεία του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 ή από μονάδες ψυχικής υγείας που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικό πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιχορηγούνται εν όλω ή εν μέρει, άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο, η εποπτεία εκτείνεται και στον τρόπο διοίκησης και στην οικονομική τους διαχείριση. Η διάταξη της παραγράφου αυτής δεν ισχύει για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
32
ΚΕΦΑΛΑΙΟ TETAΡTΟ
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 11
Εγκατάσταση και λειτουργία φαρμακείων σε εμπορικά κέντρα και στοές
Παρ. 1Β του άρθρου 7 του ν. 328/1976 (128 A’):
«Β. Η ως άνω απόσταση μετράται από τα πλησιέστερα άκρα των κύριων προσόψεων των φαρμακείων, οι οποίες πρέπει να ευρίσκονται επί εγκεκριμένης οδού, κατευθείαν νοητή γραμμή επί χάρτου ή τοπογραφικού σχεδιαγράμματος θεωρημένου από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία».
Άρθρο 12
1.Νέα διάταξη
2. Νέα διάταξη
3. Νέα διάταξη
Άρθρο 13
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4139/2013 (Α΄74)
1.Παράγραφος 7 του άρθρου 48 του ν. 4139/2013 (Α΄74): «7. Η γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη της Διυπουργικής Επιτροπής εξασφαλίζεται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Καθήκοντα γραμματέα της Επιτροπής ασκεί υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού με βαθμό Α΄ της Π.Ε. κατηγορίας που ορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως αναπληρωτής του γραμματέα, υπάλληλος με τα ίδια τυπικά προσόντα.» 2. Άρθρο 49 του ν. 4139/2013 (Α΄74): «Ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών ορίζεται από τον Πρωθυπουργό, με θητεία 5 ετών και είναι εξειδικευμένος επιστήμονας εγνωσμένου κύρους από το χώρο των επιστημών υγείας ή των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Προεδρεύει στην, κατά το άρθρο 50, Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνή όργανα με συναφές αντικείμενο και δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος –
33
διοικητής ή διευθυντής οργανισμού που συμμετέχει στην ανωτέρω Επιτροπή. Η διοικητική του υποστήριξη ορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού».
Άρθρο 14
1. Περίπτωση β της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του ν.3580/2007 (Α΄134) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει:
«β. Τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Ε.Κ.Α.Β., καταρτίζονται και αναρτώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πίνακες των θέσεων που θα καλυφθούν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσεων από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών. Οι ιατροί αυτοί, με αίτηση τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση, μπορούν να επιλέγουν με απόλυτη σειρά προτεραιότητας έως δύο θέσεις, που επιθυμούν να καλύψουν.
Αν υποβάλλονται περισσότερες από μία αιτήσεις για συγκεκριμένη θέση, αυτή καλύπτεται με βάση: α) το διάστημα που υπηρέτησαν σε περιοχή του πρώτου καταλόγου, β) το χρόνο εγγραφής στον κατάλογο, με προτεραιότητα πάντοτε σε αυτόν που έχει υπηρετήσει περισσότερο χρόνο σε περιοχή του πρώτου καταλόγου.
Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών είναι υποχρεωτικά ένα (1) έτος και μπορεί να παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα μόνο εφόσον η θέση επικουρικού ιατρού προκηρυχθεί εκ νέου και δεν καλυφθεί. Στην περίπτωση που η θέση επικουρικού ιατρού προκηρυχθεί και καλυφθεί, η θητεία του υπηρετούντος επικουρικού ιατρού παρατείνεται μέχρι την κάλυψη της θέσης από τον επικουρικό ιατρό που διορίζεται.»
2. Η περ.γ της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.2920/2001 (A΄131):
«γ) Τομέας Ελέγχου Φορέων πρόνοιας».
34
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟY
«ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΠΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ Άρθρο 1 Ποινές φαρμακοποιών και κατόχων άδειας κυκλοφορίας σκευασμάτων 1. Στο άρθρο 12 του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων κατά τη διάθεση των φαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν στα απαιτούμενα παραστατικά και τον πολυψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φάρμακο από τον Ε.Ο.Φ. (Barcode φαρμάκου). Αν διαπιστωθεί παραβίαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο πέντε χιλιάδες (5.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής». 2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 12Α του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν.3580/2007 (Α΄ 134), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Αν υπάρξει έλλειψη φαρμάκου και αυτή οφείλεται σε παραβίαση των υποχρεώσεων του κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης ή του κατόχου άδειας κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.), επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις, χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο τριάντα χιλιάδες (30.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης». 3. Tο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 12Α του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν.3580/2007 (Α΄ 134), αντικαθίσταται ως εξής: «Τα στοιχεία της ταινίας γνησιότητας των εξαγόμενων φαρμάκων καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο, με ευθύνη των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, ηλεκτρονικά στη Βάση Δεδομένων του Ε.Ο.Φ. Αν διαπιστωθεί παραβίαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο εκατό χιλιάδες (100.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής». 4. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 12Α του ν.δ. 96/1973 (Α΄ 172), όπως προστέθηκε με το άρθρο 15 του ν.3580/2007 (Α΄ 134), προστίθενται εδάφια ως εξής:
35
«Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, μετά την απαγόρευση, λόγω ελλείψεων, των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων, οφείλουν να δηλώσουν στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. τα αποθέματά τους για τα φάρμακα αυτά και να τα διαθέτουν άμεσα στην αγορά σε πρώτη ζήτηση. Σε όποιον, παρά την απαγόρευση του προηγουμένου εδαφίου, εξάγει ή συλλέγει φάρμακα προς εξαγωγή επιβάλλεται πρόστιμο ύψους εκατό χιλιάδες (100.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες κυρώσεις». 5. Η παράγραφος 12 του άρθρου 19 του ν.δ.96/1973 (Α΄172), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «12. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από απλή γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οι ανακλήσεις των αδειών κυκλοφορίας επιβάλλονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι στερήσεις των αδειών άσκησης επαγγέλματος επιβάλλονται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνωμάτευση του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου. Η ανάκληση αδείας λειτουργίας φαρμακείου και φαρμακαποθήκης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας κατόπιν εισηγήσεως του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ . Οι δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις των κυρώσεων γίνονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ.». 6. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 27 του ν.1316/1983 (Α΄ 3), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι Κάτοχοι Αδειών Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών σκευασμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν τα στοιχεία των απογραφικών δελτίων της ταινίας γνησιότητας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής του Ε.Ο.Φ. σε πραγματικό χρόνο. Παραβίαση της υποχρέωσης αυτής επισύρει για τους Κ.Α.Κ. χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα αυτής». 7. Οι αδειούχοι φαρμακοποιοί που διατηρούν φαρμακεία απαγορεύεται να διαθέτουν μέσω του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, των οποίων η διάθεση έχει ανατεθεί αποκλειστικά και μόνον στα λειτουργούντα φαρμακεία. Στους παραβάτες της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλονται σωρευτικά α) οι κυρώσεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα και β) χρηματικό πρόστιμο
36
είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Όποιος χωρίς να έχει τα από το νόμο προβλεπόμενα προσόντα και την σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιοδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή. Τα φαρμακεία λειτουργούν υπό τη διαρκή παρουσία και επίβλεψη πτυχιούχου φαρμακοποιού. Εφόσον, κατόπιν ελέγχου των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, διαπιστωθεί ότι φαρμακείο δε λειτουργεί υπό την παρουσία και επίβλεψη πτυχιούχου φαρμακοποιού, επιβάλλεται στον κάτοχο της άδειας λειτουργίας του φαρμακοποιό χρηματικό πρόστιμο πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ του Ε.Ο.Φ., ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της παράβασης. 8. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «H συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, στο οποίο ο φαρμακοποιός ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και σημειώνει την εκτέλεση με σφραγίδα και υπογραφή». 9. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «β. Προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διάστημα από τρεις (3) μήνες έως τρία (3) έτη». 10. Μετά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ.121/2008 (Α΄ 183) όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι ως άνω κυρώσεις, επιβάλλονται υποχρεωτικά από το Γενικό Επιθεωρητή της Υ.Π.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, σε περίπτωση που, κατόπιν διενέργειας ελέγχου, διαπιστωθεί πώληση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από φαρμακείο σε φαρμακαποθήκη, με την επιφύλαξη των αποκλειστικά οριζόμενων στο νόμο συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπου υπό ειδικές προϋποθέσεις είναι επιτρεπτή η επιστροφή φαρμάκων από φαρμακείο σε φαρμακαποθήκη».
37
11. Μετά την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ.121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση δ΄ ως ακολούθως : «δ. Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις οικονομικής ζημίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού, δύναται, κατόπιν πρότασης του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ να αποφασίσει την αναστολή της μεταξύ του φαρμακοποιού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμβασης για όσο διάστημα διαρκεί η επιθεώρηση». 12. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης εε της παραγράφου 15 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Μετά την παρέλευση της άνω προθεσμίας, ο Γενικός Επιθεωρητής της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., επιβάλει, ανεξάρτητα από τις λοιπές κυρώσεις, προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για χρονικό διάστημα από πέντε (5) ημέρες έως δώδεκα (12) μήνες». Άρθρο 2 Ποινές συμβεβλημένων ιατρών και παρόχων υπηρεσιών υγείας 1. Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του πδ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Να ελέγχουν το βιβλιάριο υγείας και να διαπιστώνουν εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται ή εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας και να αναγράφουν στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου τη συνιστώμενη αγωγή». 2. Η περίπτωση ε. της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «ε. Να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητας τους και εντός εγκεκριμένων ενδείξεων. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος». 3. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ια. της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής : «Η παράβαση αυτή συνεπάγεται και την πειθαρχική δίωξη του ιατρού από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και τη διακοπή της σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
38
4. Μετά την περίπτωση ια. της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του π.δ.121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση ιβ. ως εξής: «ιβ. Να λαμβάνουν υπόψη κατά τη συνταγογράφηση τη σχέση λιανικής και ασφαλιστικής τιμής για να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν σχετικά τους ασθενείς». 5. Η περ. γ) παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία που έχει σχέση με τα φάρμακα, τα οποία παραδίδουν σε αυτούς. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα σκευάσματα του καταλόγου συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φαρμάκων, να έχουν προς διάθεση και να χορηγούν στους ασφαλισμένους το φαρμακευτικό σκεύασμα που συνεπάγεται για εκείνους την ελάχιστη συμμετοχή. Αν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο για το οποίο υφίσταται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση πέραν της βασικής συμμετοχής, να τον ενημερώνουν για την εναλλακτική οικονομικότερη επιλογή και να λαμβάνουν τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση του ακριβότερου φαρμακευτικού σκευάσματος». 6. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του π.δ.121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Tον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)». 7. Το δωδέκατο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ΠΔ. 121/2008 (Α΄ 183), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Την καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας της συνιστώμενης αγωγής με σφραγίδα και υπογραφή ιατρού, ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή». 8. Η υποπερίπτωση α) της περίπτωσης Ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν. 3846/2010 (Α` 66), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 80 παρ. 7 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής: «α) για τα διαγνωστικά εργαστήρια ως πρόστιμο κυμαινόμενο, ανάλογα με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα αυτής, από πενήντα τοις εκατό (50%) επί της αξίας των παραπεμπτικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εκτελέστηκαν από το διαγνωστικό εργαστήριο τον τελευταίο πριν από τον έλεγχο μήνα έως το είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής ετήσιας αξίας των παραπεμπτικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εκτελέστηκαν το τελευταίο πριν από τον έλεγχο έτος, για κάθε παράβαση των υποχρεώσεών του, όπως αυτές καθορίζονται από τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή τους όρους των συμβάσεων».
39
9. Η υποπερίπτωση β) της περίπτωσης Ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν. 3846/2010 (Α` 66), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 80 παρ. 7 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170), αντικαθίσταται ως εξής: «β) για τις ιδιωτικές κλινικές, πρόστιμο κυμαινόμενο από τριάντα χιλιάδες (30.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης». 10. Η περίπτωση η του άρθρου 21 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «η. παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού». 11. Στο τέλος της παραγράφου 10 του άρθρου 80 του ν.3996/2011 (Α΄ 170), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: «Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις επιβάλλονται και χρηματικές κυρώσεις που δύναται να ανέρχονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ, με κριτήριο τη σοβαρότητα και την επανάληψη της παράβασης».
Άρθρο 3
Ποινές συμβεβλημένων φυσιοθεραπευτών Στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.3846/2010 (Α΄66), όπως ισχύει, προστίθεται υποπαράγραφος ΣΤ ως εξής : «Σε Φυσιοθεραπευτή που χρεώνει πλασματική θεραπεία στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, επιβάλλεται πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και διακόπτεται οριστικά η σύμβασή του με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, με απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α κατόπιν σχετικής πρότασης της αρμόδιας Διεύθυνσης, μετά από κλήση για παροχή εγγράφων εξηγήσεων που υποβάλλονται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση της σχετικής κλήσης. Κατά της απόφασης του Γενικού Επιθεωρητή ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ν. 3846/ 2010 (Α΄ 66). Εάν η Επιτροπή Ενστάσεων δεν αποφανθεί επί της ασκηθείσας ενδικοφανούς προσφυγής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία άσκησής της, θεωρείται ότι την απέρριψε. Η προθεσμία για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής και η άσκησή της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης του Γενικού Επιθεωρητή, μέχρι την έκδοση της απόφασης από την
40
Επιτροπή Ενστάσεων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων είναι άμεσα εκτελεστές».
Άρθρο 4
Ποινές Ιατρών Ε.Σ.Υ.
Η παράγραφος 5 του άρθρου 77 του ν. 2071/92 (Α΄123) αντικαθίσταται ως εξής:
«Στα αδικήματα της παρ. 1 περ. α και β του άρθρου αυτού, ο ιατρός τιμωρείται υποχρεωτικώς με ποινή οριστικής παύσης και σωρευτικά με ποινή προστίμου, από 10.000 μέχρι 50.000 ευρώ για την α΄ περίπτωση και το ποσό του ανταλλάγματος προσαυξημένο επί 50 φορές για την β΄ περίπτωση».
Άρθρο 5
Πειθαρχικά Συμβούλια Ιατρικών Συλλόγων
1. Το άρθρο 63 του β.δ. της 11ης Οκτωβρίου/7ης Νοεμβρίου 1957 (Α΄225), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Σε κάθε Σύλλογο συγκροτείται Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση και την τιμωρία των πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών του Συλλόγου. Σε περίπτωση καταγγελίας για πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο έλαβε χώρα σε διαφορετικό Σύλλογο από το Σύλλογο εγγραφής, αρμόδιο για την εκδίκαση και την τιμωρία είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου όπου τελέστηκε το παράπτωμα.
2. Σε περίπτωση ελαφρών παραπτωμάτων, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων μπορούν οίκοθεν, μετά από κλήση σε απολογία, να επιβάλλουν την ποινή της επιπλήξεως ή του προστίμου μέχρι 5.000 Ευρώ. Ένσταση κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται μέσα σε δεκαπέντε (150 μέρες, ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, και είναι απαράδεκτη αν δεν καταβληθεί στο Σύλλογο το πρόστιμο που επιβλήθηκε».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Άρθρο 6
Κέντρα Αίματος και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, του στοιχείου Α΄, του άρθρου 10 του ν. 3402/2005 (Α΄258), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
41
«Τα Κέντρα Αίματος (Κ.Α.) είναι υπηρεσίες αιμοδοσίας που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α.), οι προδιαγραφές λειτουργίας των Κ.Α. και των Ν.Υ.Α. (χώροι, εξοπλισμός, προσωπικό), η διαδικασία χορήγησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Κ.Α. και των Ν.Υ.Α., οι οποίες χορηγούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η υπαγωγή των Ν.Υ.Α. ανά Κ.Α. και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ανωτέρω Μονάδων».
Άρθρο 7
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, του άρθρου 11, του ν. 3402/2005 (Α΄258) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. ρυθμίζεται η οργάνωση του Ε.ΚΕ.Α. και η διάρθρωση των υπηρεσιών του, διαρθρώνονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα οι θέσεις προσωπικού, ορίζονται τα προσόντα διορισμού και τα καθήκοντα των υπαλλήλων κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και οι αρμοδιότητες του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Διευθυντή του Ε.ΚΕ.Α.».
2.Επιτρέπεται για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού η απόσπαση υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 1892/1990 (Α΄101), όπως ισχύει, και φορέων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, στο Ε.ΚΕ.Α. Η απόσπαση γίνεται μετά από αίτηση του υπαλλήλου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι διατηρούν το ασφαλιστικό τους καθεστώς. Δυνατότητα διακοπής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 8
Ρυθμίσεις Μονάδων Ψυχικής Υγείας
42
1. Στο τέλος του άρθρου 30 του ν. 4052/2012 (41 Α΄), όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 7 και 8 ως ακολούθως:
«7. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας των καταργούμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπως αυτά αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3, 4 και 5 του παρόντος αποτελούν εφεξής, αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των αντίστοιχων Γενικών Νοσοκομείων υποδοχής. Οι λοιπές Μονάδες Ψυχικής Υγείας των καταργούμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του παρόντος άρθρου, αποτελούν εφεξής μονάδες των ως άνω Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
8. Τα ως άνω Κέντρα Ψυχικής Υγείας με τις λοιπές Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτελούν διακριτό κέντρο κόστους στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου υποδοχής. Τα Νοσοκομεία υποδοχής υποχρεούνται να τηρούν ξεχωριστό Κ.Α.Ε. στον προϋπολογισμό τους και να τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα για τα ως άνω Κέντρα Ψυχικής Υγείας και για τις λοιπές Μονάδες Ψυχικής Υγείας που υπάγονται σε αυτό. Κάθε αυξομείωση των πιστώσεων του ως άνω Κ.Α.Ε. θα διενεργείται κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Υγείας».
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 31 του ν.4052/2012 (41 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται δε θίγονται. Οι οργανικές θέσεις του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μεταφέρονται στο νοσοκομείο υποδοχής για τη στελέχωση του Ψυχιατρικού Τμήματος του Ψυχιατρικού Τομέα και τη στελέχωση του αντίστοιχου Κέντρου Ψυχικής Υγείας και των λοιπών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που υπάγονται σε αυτό».
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την τυχόν υποβληθείσα στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια αίτηση προτίμησης του υπαλλήλου καθώς και τις ανάγκες που υπάρχουν από έλλειψη προσωπικού στις αντίστοιχες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, το πάσης φύσεως προσωπικό (ιατρικό και λοιπό) που υπηρετούσε στα καταργηθέντα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του άρθρου 30 του ν. 4052/2012, κατά το χρόνο ένταξης και μεταφέρθηκε αυτοδικαίως στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Ψυχιατρικού Τομέα του νοσοκομείου υποδοχής, δύναται να μεταφερθεί στο αντίστοιχο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τις λοιπές Μονάδες Ψυχικής Υγείας που υπάγονται σε αυτό, για τη στελέχωσή τους με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική ή προσωποπαγή θέση, βαθμό, ειδικότητα που κατέχει.
43
4. Για την υποβολή αίτησης προτίμησης του υπαλλήλου στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, σύμφωνα με την παρ. 3 της του άρθρου 9 του παρόντος, ορίζεται αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Τυχόν υποβληθείσα, μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, αίτηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
5. Η διάταξη της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, ισχύει αναδρομικά από την δημοσίευση του ν. 4052/2012 (Α΄41).
Άρθρο 8A
Κεφάλαιο Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης
1. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας εγγράφεται Ειδικός Κωδικός με την ονομασία «Κεφάλαιο Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης». Κατά την εξόφληση των τιμολογίων των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών υγείας από την αρμόδια Υπηρεσία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.), παρακρατείται επί του ποσού του τιμολογίου, μετά την αφαίρεση του Φ.Π.Α. και κάθε άλλου παρακρατούμενου ποσού υπέρ τρίτου, ποσοστό 2%, που περιέρχεται στον ανωτέρω Ειδικό Κωδικό. Ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό της κράτησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας. Τα διαθέσιμα ποσά του Κεφαλαίου Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης διατίθενται με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων Γενικών Διευθυντών, υπέρ των Οργανισμών Ψυχικής Υγείας, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών τους, που δεν δύνανται να καλυφθούν από ίδιους πόρους των εν λόγω Οργανισμών.
2. Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ισχύει αναδρομικά από τη δημοσίευση του ν.3918/2011 (Α΄31).
Άρθρο 9
Τομείς Ψυχικής Υγείας
1.Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 (Α΄96), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας είναι επταμελείς και συγκροτούνται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σύστασης του Τομέα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., η οποία εκδίδεται
44
εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την κοινοποίηση της πρότασης του Υπουργού Υγείας για τη στελέχωσή τους. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η απόφαση εκδίδεται και χωρίς τη γνώμη του ΚΕΣΥ. Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας συγκροτούνται από:
α) Επιστημονικούς Διευθυντές ή Υπεύθυνους των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983 του Τομέα Ψυχικής Υγείας (Το.Ψ.Υ.) με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Ένας τουλάχιστον είναι Επιστημονικός Διευθυντής ή Υπεύθυνος των Μ.Ψ.Υ. του άρθρου 5 παρ. 1 με το νόμιμο αναπληρωτή του.
β) Ψυχίατρους ή παιδοψυχιάτρους ή λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές με ψυχιατρική ειδικότητα, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς), οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν.1397/1983 με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
γ) Ψυχίατρους ή παιδοψυχίατρους ή λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, οι οποίες ανήκουν στο συγκεκριμένο Τομέα.
δ) Ιδιώτες ψυχίατροι ή παιδοψυχίατροι, οι οποίοι είναι εγγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο και δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο Τομέα.
ε) έναν (1) εκπρόσωπο φορέα που εκπροσωπεί λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή Συλλόγων Οικογενειών Ψυχικά Ασθενών, ο οποίος προέρχεται από το συγκεκριμένο Τομέα»
2.Η παράγραφος 7 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 (Α΄96), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δύο (2) μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.), μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, είναι από τα οριζόμενα στο εδ. α΄ της παρ. 6. Δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος, είναι από τα οριζόμενα στο εδ. β΄ της παρ. 6 και υποχρεωτικά ένας εξ αυτών θα πρέπει να είναι παιδοψυχίατρος και θα προέρχεται από το συγκεκριμένο ή όμορο Τομέα. Τα λοιπά μέλη από τα οριζόμενα στα εδ. γ’, δ΄ και ε΄ της παρ. 6. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μελών για τη
45
συγκρότηση των ανωτέρω Τομεακών Επιτροπών, ο Υπουργός Υγείας ορίζει ως μέλη, πρόσωπα κύρους και με εμπειρία στην ψυχική υγεία. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας είναι ελευθέρως ανακλητοί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Η θητεία των ανωτέρω Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) είναι τριετής και οι θέσεις τιμητικές και άμισθες».
3.Η παράγραφος 8 του άρθρου 3 του ν.2716/1999 (Α΄96), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«8. α) Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη των Τ.Ε.Ψ.Υ. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους. Η Τ.Ε.Ψ.Υ. συνεδριάζει στην έδρα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας από την οποία προέρχεται ο Πρόεδρος και υποστηρίζεται γραμματειακά από διοικητικό υπάλληλο της Μονάδας. Στα πρακτικά των συνεδριάσεων αναφέρεται αναλυτικά τόσο η απόφαση της πλειοψηφίας όσο και η γνώμη της μειοψηφίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καταβάλλεται στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη της Τ.Ε.Ψ.Υ. αποζημίωση κατά συνεδρίαση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Ψ.Υ. δύναται να αναπληρώνεται, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του, στα ιατρικά του καθήκοντα εν όλω ή εν μέρει κατ' ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 2519/1997. Για τις δαπάνες κινήσεως των μετακινούμενων μελών της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) ισχύουν οι κείμενες διατάξεις για τη μετακίνηση με εντολή του Δημοσίου για εκτέλεση υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος εκδίδει τις σχετικές εντολές μετακίνησης. Οι δαπάνες λειτουργίας των Τομεακών Επιτροπών θα καλύπτονται ετησίως με το ποσό που αντιστοιχεί στο 1% των δημοσίων δαπανών (ΠΔΕ και Τακτικός Προϋπολογισμός) της ψυχικής υγείας. Το ύψος της κατά τα ανωτέρω χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών κάθε Τομεακής Επιτροπής θα τελεί σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι εξυπηρετούνται ετησίως από τις μονάδες ψυχικής υγείας του συγκεκριμένου Τομέα και θα καταβάλλεται μέσω του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρός της. Για το σκοπό αυτό οι εν λόγω δαπάνες θα καταχωρούνται και θα παρακολουθούνται σε ιδιαίτερο διακριτό κωδικό, τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όσο και σε επίπεδο κοστολόγησης.
46
β. Τα μέλη των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. α΄, β΄ και γ΄ υποχρεούνται νομίμως να διαθέτουν το 20% της υποχρεωτικής μηνιαίας απασχόλησής τους στο έργο των Τομεακών Επιτροπών».
Άρθρο 10
Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας
Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 2716/1999 (Α΄96), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «5. Για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που έχουν συσταθεί από νοσοκομεία του ν.δ 2592/1953 και του ν. 1397/1983 ή από Μονάδες Ψυχικής Υγείας που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιχορηγούνται εν όλω ή εν μέρει, άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο, η εποπτεία εκτείνεται και στον τρόπο διοίκησης και στην οικονομική τους διαχείριση. Οι εν λόγω Μονάδες υποχρεούνται στην τήρηση στοιχείων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα στοιχεία που οφείλουν να τηρούν ηλεκτρονικά μέσω του ως άνω Πληροφοριακού Συστήματος καθώς και οι κυρώσεις που θα επισύρει η μη συμμόρφωση ή η πλημμελής τήρηση. Η διάταξη της παραγράφου αυτής δεν ισχύει για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 11
Εγκατάσταση και λειτουργία φαρμακείων σε εμπορικά κέντρα και στοές Στο τέλος της παρ. 1Β του άρθρου 7 του ν. 328/1976 (128 A’), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά επί φαρμακείων που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός εμπορικών κέντρων και στοών, η ως άνω απόσταση μετράται από τα πλησιέστερα άκρα των κύριων προσόψεων των φαρμακείων, δια κατευθείαν νοητής γραμμής επί χάρτου ή τοπογραφικού σχεδιαγράμματος θεωρημένου από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, μη υφιστάμενης της υποχρέωσης όπως οι προσόψεις αυτές ευρίσκονται επί εγκεκριμένης οδού».
47
Άρθρο 12
Συμβάσεις μίσθωσης έργου Ιατρών και Οδοντιάτρων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 1. Οι υφιστάμενες και οι λήξασες εντός του έτους 2013 σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 5 του ν. 3232/2004 (Α 48΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, συμβάσεις μίσθωσης έργου ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ, παρατείνονται με την αυτή έννομη σχέση για χρονικό διάστημα 12 μηνών. 2. Οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος και λήξασες εντός του έτους 2012 ή εντός του έτους 2013 συμβάσεις μίσθωσης έργου των ιατρών των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ Ασφαλιστικών Φορέων, παρατείνονται για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Οι ιατροί αυτοί θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως θεραπευτές ιατροί του ΕΟΠΥΥ και όχι ως ελεγκτές ιατροί στις Μονάδες Υγείας του Οργανισμού. 3. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 5 του ν. 3232/2004 (Α΄48), όπως ισχύει, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που προβλέπονται από τη διάταξη της παρ. 8 περ. α του άρθρου 19 του ν. 3846/2010, καθώς και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, για τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004 (134 Α΄) και των παραγράφων 1, 2 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (206 Α΄).
Άρθρο 13
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4139/2013 (Α΄74) 1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του ν. 4139/2013 (Α΄ 74) αντικαθίσταται ως εξής : «Καθήκοντα γραμματέα της επιτροπής ασκεί υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού με βαθμό τουλάχιστον Δ΄ της ΠΕ κατηγορίας που ορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού». 2. Στο τέλος του άρθρου 49 προστίθεται τέταρτο εδάφιο ως εξής: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ρυθμίζεται η οικονομική του υποστήριξη»
Άρθρο 14
1.Στο τέλος της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του ν.3580/2007 (Α΄134) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
48
«Για την κατάληψη θέσης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Μονάδες Μεταμόσχευσης προηγούνται οι επικουρικοί ιατροί που προσκομίζουν βεβαίωση εξειδίκευσης στα ανωτέρω τμήματα και ελλείψει αυτών, όσοι έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε αυτά. Ως αποδεδειγμένη εμπειρία νοείται η βεβαίωση προϋπηρεσίας στις ανωτέρω Μονάδες».
2. Η περ.γ της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.2920/2001(Α΄131), αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Τομέας Κοινωνικών Υποθέσεων Υγείας. Οι αρμοδιότητες του ανωτέρω Τομέα δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας».
Άρθρο 15
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος νόμου άρχεται από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκτός εάν ορίζεται άλλως στις επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή τους ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2013
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α.Θ.ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Ι.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου