Από κόσκινο θα περάσει για άλλη μια φορά η τρόικα τον τομέα της Υγείας καθώς εντός του μήνα φθάνει στη χώρα μας και πάλι με άγριες διαθέσεις. Τι θα ελέγξει.
 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Από το μικροσκόπιο των τροϊκανών θα περάσει τις επόμενες ημέρες και πάλι ο τομέας της υγείας καθώς οι

δανειστές μας φθάνουν με σκοπό να εξετάσουν εάν τηρούμε τα υπεσχημένα.
Ειδικότερα θα ελέγξουν με κάθε λεπτομέρεια τους προϋπολογισμούς των δημοσίων νοσοκομείων, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα περικοπούν περαιτέρω.

Μάλιστα οι τροϊκανοί ήταν αυτοί που είχαν υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση οι διοικητές των νοσοκομείων να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας στα οποία να δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν αυστηρά τους προϋπολογισμούς. Βέβαια προς στιγμήν απουσιάζουν ακόμη οι νέοι διοικητές στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν έχει καταλήξει ακόμη στα ονόματα που θα στελεχώσουν το ΕΣΥ. Μια διαδικασία που καθυστερεί κυρίως για λόγους πολιτικών ισορροπιών αφού οι θέσεις μοιράζονται ...τρικομματικά.

Πάντως οι δανειστές μας αναμένεται να επιμείνουν για άλλη μια φορά να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία μια που η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει υποσχεθεί και υπογράψει ότι έως το τέλος του χρόνου το ποσοστό γενοσήμων στο ΕΣΥ θα αγγίξει τουλάχιστον το 50%.
Κάτι που φυσικά δε φαίνεται να γίνεται καθώς υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία που δεν έχουν φθάσει ούτε το 30%.  iatropedia.gr/