Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οι τουρίστες έρχονται οι γιατροί φεύγουν...

Εδώ και ενάμισι χρόνο στο Καστελόριζο μένει κενή η θέση του αγροτικού γιατρού και οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται με συνεχείς 15θημερες αποσπάσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ρόδου. Ετσι όμως ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών και να ασκήσει την ορθή ιατρική πράξη.


Στην Χάλκη εδώ και επτά χρόνια δεν έχει διοριστεί ειδικευμένος γιατρός ενώ στην Τήλο κενή παραμένει η θέση του γενικού γιατρού . Η Κύθνος και η Κέα είναι εδώ και καιρό χωρίς κανένα εξειδικευμένο γιατρό, και η Αμοργός θα απομείνει σε λίγο και αυτή χωρίς γιατρό. Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι στην Σύμη έχουν έναν γιατρό ο οποίος είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τους 10.000.

Στην Πάτμο και στα Κύθηρα δεν υπάρχει παιδίατρος και τα παιδιά του νησιού δεν μπορούν ούτε να εμβολιασθούν, ενώ ιατρείο φάντασμα είναι το πολυδύναμο ιατρείο στον Όλυμπο της Καρπάθου.

Επίσης το Καστελόριζο και οι Λειψοί έχουν μείνει χωρίς φαρμακείο και οι ασθενείς ψάχνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρούν ένα παυσίπονο. Οι κάτοικοι των νησιών μας ζούνε με την αγωνία αν θα ζήσουν η θα πεθάνουν. Την ίδια ώρα πετιούνται χρήματα για άσκοπες αεροδιακομιδές που κοστίζουν πολλά περισσότερα απ΄ ότι θα στοίχιζε η στελέχωση των ιατρείων των νησιών.

Η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την υγειονομική κάλυψη των ακριτικών περιοχών της χώρας ήταν το κεντρικό μήνυμα του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) που διεξήχθη στο Καστελόριζο.(7-8 Ιουνίου).

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας έχουν εγκαταλειφθεί υγειονομικά και ζουν με την αγωνία εάν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν. Την ίδια ώρα πετιούνται χρήματα για άσκοπες αεροδιακομιδές που κοστίζουν πολλά περισσότερα απ΄ ότι θα στοίχιζε η στελέχωση των ιατρείων των νησιών.Με δεδομένο την έναρξη της τουριστικής περιόδου η κατάσταση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και απειλεί να εκθέσει διεθνώς η χώρα μας.

Όπως τόνισαν οι Δήμαρχοι του Δικτύου τα ιατρεία μένουν υποστελεχωμένα καθώς η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα στους γιατρούς και οι θέσεις παραμένουν κενές. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας που σε πολλές περιπτώσεις διασφαλίζει την διαμονή και τη σίτιση του γιατρού εντούτοις δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ακόμα και γιατροί που υπηρετούν για χρόνια στα νησιά έχει παρατηρηθεί να εγκαταλείπουν την θέση τους με στόχο να φύγουν στο εξωτερικό.


.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου