Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Γίνεσαι ρουφιάνος; παίρνεις μπόνους και βαθμό!

Υπάλληλοι που θα αποκαλύπτουν, δήθεν, "κακοδιαχείριση και διαφθορά" στο δημόσιο, θα επιβραβεύονται! Από μπόνους και προαγωγές μέχρι αυξήσεις και ειδικό καθεστώς εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται στα κίνητρα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες στην νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση προβλέπονται "μέσα προστασίας" για όσους "καρφώνουν" τους λεγόμενους "επίορκους" συναδέλφους τους. Η νομοθετική ρύθμιση της
κυβέρνησης στηρίζεται στο αμερικανικό μοντέλο και τους λεγόμενους whistleblowers και δημιουργεί μια οργουελική ατμόσφαιρα στο δημόσιο!

Η ταξική οικονομική πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων επιβάλλεται στην κοινωνία με τη διαρκή περιστολή, ακόμα και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών! Η μετατροπή της κοινωνίας σε κοινωνία του Όργουελ πραγματοποιείται με βίαιο τρόπο! Από τη μία οι διαρκείς πολιτικές επιστρατεύσεις απεργών από την συγκυβέρνηση , η βίαιη καταστολή κάθε αντίδρασης στην νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση και από την άλλη η διάλυση κάθε έννοιας συναδελφικότητας και συλλογικότητας μετατρέπουν την ελληνική κοινωνία σε ηφαίστειο που βράζει!
Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον δημοσίων υπαλλήλων , λοιπόν, και νικητής –ελπίζει- πως θα βγει το κράτος! Πως; Με την καταπολέμηση, δήθεν, της διαφθοράς εκ των έσω, βάζοντας δηλαδή τους μεν να «καρφώνουν» τους δε.

Όμως, η λύση απέναντι στον λεγόμενο "κρατισμό" και την γραφειοκρατική και αναποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου δεν είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού "αλληλοκαρφωμάτων". Λύση αποτελεί το σπάσιμο του αποστήματος του κυβερνητικού - κομματικού ελέγχου του δημοσίου και της διαπλεκόμενης λειτουργίας του με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της μετατροπής του σε έναν δημόσιο τομέα με κοινωνικοποιημένες λειτουργίες.
Οι εργαζόμενοι σε αυτό το πλαίσιο θα εργάζονται συλλογικά , με νέο προσανατολισμό και θα υπηρετούν δουλεύοντας υπεύθυνα και ευσυνείδητα το κοινό συμφέρον.

Άλλωστε, μόνο ως εξαιρετικά υποκριτική ακούγεται η, όποια, προσπάθεια μιας συγκυβέρνησης της οποίας οι εταίροι "έτρεφαν" και υπηρετούσαν από κυβερνητικές θέσεις επί χρόνια τον λεγόμενο "κρατισμό" και το κομματικό κράτος και κώφευαν απέναντι στις καλόπιστες καταγγελίες για την δομή και την λειτουργία του δημοσίου τομέα εκατοντάδων προοδευτικών και ευσυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες πραγματοποιούνταν πολλές φορές ακόμα και με προσωπικό κόστος για τους τελευταίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,ήδη τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, για να καταρτίσουν νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου του whistleblowing, που χρησιμοποιείται από τη 10ετία του '70 στη Αμερική και σιγά σιγά «κατακτά» και την Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασης.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, θα δίνονται κίνητρα σε όλους καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά σε υπαλλήλους αρχικά στο δημόσιο και ενδέχεται να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα!
Για όσους αποφασίσουν να "καρφώσουν επίορκους" συναδέλφους τους ή να αποκαλύψουν συμπεριφορές, τους λεγόμενους whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ή υπερασπιστές της υπηρεσίας θα ονομαστούν εδώ) θα υπάρχει και ανταμοιβή! Όλα στην υπηρεσία του κεφαλαίου με την ορμητική κατάλυση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος.
Τα κίνητρα θα είναι από μπόνους ή προαγωγή μέχρι αύξηση μισθού και ειδικό καθεστώς εργασίας.
Εκτός από αυτό, θα προστατεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από "εκδικητικές συμπεριφορές".
Όπως γράφει η Καθημερινή, εξετάζεται να προβλέπει η ρύθμιση την απαλλαγή του υπαλλήλου που κάνει την καταγγελία από τυχόν ευθύνες που θα αφορούν παραβίαση απορρήτων ή παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας, απαγόρευση άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του και παροχή εγγυήσεων για την υπηρεσιακή του κατάσταση.
Θα υπάρχει και πρόβλεψη για μη εναγωγή ή δίωξη για δυσφήμιση, υπό τον όρο η καταγγελία να έχει γίνει με καλή πίστη, αλλά και για την αποκατάστασή του σε περίπτωση που υπάρχουν μέτρα εκδίκησης εις βάρος του.
Οι... «υπερασπιστές της υπηρεσίας» θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας ή σπατάλης δημοσίου χρήματος.
Κομβικό ρόλο στη διερεύνηση των καταγγελιών θα έχει η Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης. Στους υπαλλήλους της θα καταλήγουν οι καταγγελίες και εκείνοι θα τις διερευνούν.

Αναδημοσιευση από τν ιστοσελίδα iskra.gr    ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου