Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το απόρρητο mail της τρόικας για την Υγεία

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


Σε «ξεσκόνισμα» των οικονομικών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προχωρεί αύριο το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.



Ζητά επιτακτικά μειώσεις δαπανών, συγχωνεύσεις τμημάτων, αξιολόγηση προσωπικού και αύξηση της κινητικότητας στο ΕΣΥ, καθώς και εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.



Η τρόικα, όπως προκύπτει από επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου που έχει περιέλθει σε γνώση του «Εθνους», πιέζει, επίσης, για μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και αξιολόγηση του καθεστώτος υπερωριών - εφημεριών και αποζημίωσής τους.


Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν διαδοχικά όλες τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπου «χτυπάει η καρδιά» των οικονομικών της Υγείας.



Εντός στόχων και συγκεκριμένα στα 2,4 δισ. ευρώ θα παραμείνει η φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ το 2013


Η αναλυτική εξέταση των στοιχείων κρίνεται αναγκαία, καθώς τα στατιστικά πενταμήνου δείχνουν αποκλίσεις από τους στόχους σε κρίσιμους τομείς, όπως τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ερωτήματα εγείρονται και για τα οικονομικά των νοσοκομείων.


Με την επιστολή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν πλήρως τις προθέσεις τους. Επισυνάπτουν κατάλογο με τους στόχους που έχουν τεθεί, για όλο το φάσμα των υπηρεσιών και δίνεται έμφαση στην τήρηση των όρων του Μνημονίου.



Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Μ. Μορς με τους Α. Λυκουρέντζο και Μ. Σαλμά


Με σκοπό να ελέγξει την τήρηση των συμφωνημένων, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα επισκεφθεί τον ΕΟΠΥΥ, από τις 10 αύριο το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Από τις 3.30 έως τις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα βρεθεί στην έδρα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).


Οι ελεγκτές θα επισκεφθούν την Πέμπτη τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας (10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Την Παρασκευή ή στις αρχές της άλλης εβδομάδας, ο Ματίας Μορς αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.



Μεγάλα ποσά οφείλουν τα δημόσια νοσοκομεία σε γιατρούς για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία η ελληνική πλευρά θα «δώσει εξετάσεις», όπως αυτά ορίζονται από την «ύλη» που όρισε η τρόικα, είναι τα εξής:


Νοσοκομειακή μεταρρύθμιση: Θα ελεγχθεί η πορεία των συγχωνεύσεων (νέος νοσοκομειακός χάρτης) και η αλλαγή δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων. Εμφαση δίνεται στην αξιολόγηση του προσωπικού και στην κινητικότητα μεταξύ τμημάτων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).


Φαρμακευτική δαπάνη: Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων, η πορεία τιμολόγησης νέων γενόσημων φαρμάκων και της εφαρμογής της θετικής και αρνητικής «λίστας» φαρμάκων.





Η τρόικα ζητά ευρεία χρήση γενοσήμων στο ΕΣΥ. Για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, ζητά εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η πορεία εφαρμογής του στόχου θα παρακολουθείται με μηνιαίες εκθέσεις. Ο έλεγχος της σχέσης κόστους-ωφέλειας των σκευασμάτων ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).


Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται και η καθιέρωση οδηγιών συνταγογράφησης. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι μπορούν να καθοριστούν πλαίσια, μέσα στα οποία μπορούν να κινούνται οι γιατροί. Τα πλαίσια ορίζονται από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς (επιστημονικά πρωτόκολλα). Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση από τις προμήθειες των νοσοκομείων, αλλά και τη λεπτομερή καταγραφή δαπανών-εσόδων. Για τον σκοπό αυτό, ζητείται η σύνταξη ισολογισμών, ο καθορισμός εσωτερικών ελεγκτών στα δημόσια νοσοκομεία και η εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων για πληρωμές.


Η τρόικα ζητά επίμονα να λειτουργούν συστήματα καταγραφής όλων των οικονομικών στοιχείων του συστήματος (ESY net και σύστημα λογαριασμών Υγείας), καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης. Για τις προμήθειες, ζητείται να υπάρξει κεντρική διαδικασία και κεντρικές συμβάσεις. Εμφαση δίνεται και στη διαμόρφωση ανάλογης (κεντρικής) διαδικασίας και στην προμήθεια φαρμάκων.


Νέος «νοσοκομειακός χάρτης»
Στο μικροσκόπιο συγχωνεύσεις - εφημερίες


Ελεγχο στις εφημερίες και τις αμοιβές τους και λεπτομερή σχεδιασμό για το προσωπικό των νοσοκομείων ζητεί η τρόικα.


Το θέμα των ανθρώπινων πόρων του ΕΣΥ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελέγχων που ξεκινούν αύριο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν λόγο για έναν νέο «νοσοκομειακό χάρτη», ο οποίος θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και την αλλαγή χρήσης των μικρών νοσοκομείων.


Για το προσωπικό ζητούν «κινητικότητα εντός και μεταξύ νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)». Ζητούν, επίσης, πλήρη έκθεση για τους υπηρετούντες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον προγραμματισμό που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας για τη στελέχωση του συστήματος.


Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας μπαίνει το ισχύον σύστημα εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και υπερωριών για το λοιπό προσωπικό.


Σημειώνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν μεγάλα ποσά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, για εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δικαστική δικαίωση των γιατρών της Πολυκλινικής, στους οποίους οφείλονταν χρήματα από εφημερίες του 2012.


Το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση διαταγής πληρωμής, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε κάθε γιατρό οφείλονταν από 2.500 έως 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τόσο ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου όσο και ο νομικός σύμβουλος της Πολυκλινικής παραδέχθηκαν ότι το νοσοκομείο τους οφείλει αυτά τα ποσά, αλλά δήλωσαν πως αδυνατούν να τα καταβάλουν, καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν είχε επιχορηγηθεί σχετικά.


Η Δικαιοσύνη απέρριψε την προσφυγή του νοσοκομείου, για αναστολή πληρωμής, ανοίγοντας τον δρόμο στους ειδικευόμενους να προχωρήσουν σε άμεση κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών.


ΕΟΠΥΥ
Υπέρβαση δαπανών για νοσήλια και εξετάσεις


Εκτός στόχων βγαίνουν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Με εξαίρεση τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία εμφανίζει σημαντική μείωση, οι δαπάνες για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις είναι εκτός στόχων.


Η αποτυχία αυτή προκαλεί εκνευρισμό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εν όψει και της επίσκεψης της τρόικας. Είναι, δε, εκτός προϋπολογισμού, καθώς το προηγούμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς είχε λάβει αποφάσεις για μείωση του ύψους νοσηλίων και του κόστους ακριβών εξετάσεων, όπως αξονικές τομογραφίες.


Η ευθύνη επιρρίπτεται στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, είναι σε δυσμένεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών:


Με τα μέτρα που είχε λάβει, ο κ. Σαλμάς υπολόγιζε ότι το τρέχον έτος θα υπήρχε μείωση της δαπάνης από 860 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 680 εκατομμύρια. Από τα στοιχεία του πενταμήνου, ωστόσο, προκύπτει ότι -αν δεν υπάρξει αλλαγή τάσης- η δαπάνη θα κλείσει στο τέλος του έτους, στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι (840 εκατομμύρια).


Εκτροπή καταγράφεται και στις δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ. Ο στόχος για το 2013 ήταν συνολική δαπάνη 240 εκατομμυρίων ευρώ από 300 εκατομμύρια το 2012. Τα στοιχεία του πενταμήνου, ωστόσο, δείχνουν ότι η δαπάνη θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 330 εκατομμύρια ευρώ.


Για να ανατραπεί η τάση, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ανακοινώσουν υποχρεωτική έκπτωση (rebate) από τα διαγνωστικά κέντρα ή «πλαφόν» εξετάσεων. Για τον έλεγχο των εξετάσεων προωθούνται τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα», τα οποία καθορίζουν ποιες εξετάσεις γίνονται σε κάθε πάθηση.


Θετικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου, καθώς η δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει το 2013 εντός στόχων (2,4 δισ. ευρώ). Τον περασμένο μήνα η δαπάνη ήταν κατά 7 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τον στόχο (190 εκατομμύρια έναντι 197).


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου