Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

«Κουκούλωμα» από τον ΕΟΦ;

«Κουκούλωμα» από τον ΕΟΦ;Γράφει: 
Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν γονείς, γιατροί και φαρμακοποιοί για να ανακοινωθεί από τον ΕΟΦ στο ευρύ κοινό και μάλιστα μετά από 5 ημέρες, η απόφαση ανάκλησης παρτίδων εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας C.

Η απόφαση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δ. Λιντζέρη για την ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του Meningitec Suspension for injection, λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες, ελήφθη στις 3 Οκτωβρίου (υπ. αριθμ.84865/3-10-2014 απόφαση Προέδρου ΔΣ/ΕΟΦ).

Ωστόσο, ούτε οι γιατροί ούτε η αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) έλαβε ενημέρωση για την απόφαση όταν εκδόθηκε. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, αλλά σε μια υποκατηγορία, χωρίς καμία επισήμανση στην αρχική σελίδα και, δυστυχώς, χωρίς καμία σχετική ειδοποίηση στους επαγγελματίες υγείας.
Δεν ήταν λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο ο ΕΟΦ να μην ενημερώσει γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και κοινό, μέσω των ΜΜΕ, για την ανάκληση των παρτίδων του εμβολίου.
Όπως πληροφορούμαστε, την ανάκληση των παρτίδων του εμβολίου (που αφορά όλες τις χώρες στις οποίες κυκλοφορεί) εντόπισε ένας παιδίατρος και αυτό που ακολούθησε ήταν μια «χιονοστιβάδα» διαμαρτυριών από γονείς και φαρμακοποιούς που οδήγησε στο Δελτίο Τύπου του Οργανισμού, στις 17.30 χθες το απόγευμα. Οι φαρμακαποθήκες, δε, ενημερώθηκαν μόλις χθες το πρωί και η διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε άμεσα.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι φαρμακοποιοί που πληροφορήθηκαν για την παγκόσμια ανάκληση των παρτίδων του φαρμάκου από άλλη πηγή και όχι από τον ΕΟΦ. Αρκετοί δέχονταν από το πρωί στα φαρμακεία τους γονείς έξαλλους ή αγχωμένους για την ασφάλεια του εμβολίου, που έκαναν στα παιδία τους.
Αν και η πλειονότητα των φαρμακείων πιθανότατα δεν διέθετε στοκ των εν λόγω παρτίδων, σύμφωνα με τις ημερομηνίες και τους αριθμούς, η ανησυχία των γονέων ήταν δύσκολο να μετριαστεί.
Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και σοβαρότερο, αφού ο ΕΟΦ φαίνεται πως δεν διαθέτει σύστημα ειδοποίησης, αποτελεσματικό τουλάχιστον. Ειδικά οι φαρμακοποιοί δεν συνηθίζεται να λαμβάνουν ενημερώσεις, τέτοιου είδους, από τον Οργανισμό. Η αλυσίδα διακίνησης θα έπρεπε να λάβει ένα χαρτί ειδοποίησης από τον ΕΟΦ και μετά η διαδικασία είναι άμεση και απλή. Ειδοποιούνται τα φαρμακεία και συγκεντρώνονται οι ανακληθείσες ποσότητες προς επιστροφή, μέσα σε μια ημέρα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν έχει υποβληθεί καμία αναφορά από επαγγελματία υγείας για παρουσία σωματιδίων σε εμβόλιο MENINGITEC  και δεν έχει καταγραφεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση  του προϊόντος.
Υπενθυμίζουμε τις παρτίδες, καθώς αν κάποιος καταναλωτής έχει στη διάθεση του εμβόλιο που ανήκει σε μια από αυτές θα πρέπει να τις επιστρέψει:
Αρ. παρτίδας
Ημ. Λήξης
G96207
09/2014
G80253
09/2014
G76682
09/2014
H06769
11/2014
H36188
02/2015
J13349
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου