Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

14 τροπολογίες για την υγεία, στο σ/ν για την ανθρωπιστική κρίση

14 τροπολογίες για την υγεία, στο σ/ν για την ανθρωπιστική κρίση

 
Δεκατέσσερις συνολικά τροπολογίες οι οποίες αφορούν ζητήματα υγείας, επικουρικών γιατρών, τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ώστε να μπορούν να εφοδιάζονται με το αναγκαίο υλικό, κλπ, κατατέθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής στην Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) υπερψήφισε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα. Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνον τα πέντε τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου (μεταφορά μαθητών και παράταση παροχών ασθενείας για ανέργους και υποαπασχολουμένους).
Αναλυτικά, οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Ξανθός έχουν ως εξής:
- Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).
- Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.
- Ρύθμιση για το «πλαφόν του 9%», για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.
- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
- Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου