Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Επανάληψη του αιτήματος συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας με βάση το Διεκδικητικό Πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ

ΑΘΗΝΑ 18/03/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 107
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο. Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Κύριε Υπουργέ,
Αναμένοντας την συνάντηση που ζητήσαμε εγγράφως από 3/3/2015 και ακόμη δεν ανταποκριθήκατε, σας καταθέτουμε το Διεκδικητικό μας πλαίσιο, σύμφωνα με την Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου 13/03/2015. Αιτήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ την εφαρμογή του εφετινού ψηφισθέντος προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαιτίας αυτού δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάκτησης του Δημόσιου και κοινωνικού
χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, οι οποίες με γοργούς ρυθμούς μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές.
Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται εφέτος περαιτέρω 300 εκατομμύρια ευρώ (η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 60%). Ο νέος Υπουργός Υγείας απέστειλε επείγον έγγραφο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, για καταγραφή των αναγκών σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, αν και τα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων τον πρώτο μήνα εκάστου έτους.
Απεδείχθη επικοινωνιακή κίνηση, αφού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση του Μαρτίου (μήνας αναφοράς ο Ιανουάριος) και ζήτησε από τα Νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου από την ΠΟΕΔΗΝ (καταγγελία).
Η καταβολή των οφειλομένων νυχτερινών, αργιών των ετών 2012, 2013, 2014 δεν είναι εξασφαλισμένη (ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάλυψη του συνόλου των οφειλόμενων). Για να ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων από 1/1/2015 απαιτείται νέα Νομοθετική ρύθμιση.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας αποδεκατίστηκαν από προσωπικό, το οποίο βρίσκεται κάτω των ορίων ασφαλείας.
Αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τέσσερα τελευταία έτη. Οι συνταξιοδοτήσεις θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα από την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη). Δεν τηρήθηκε καν η μνημονιακή δέσμευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις, μια πρόσληψη.
25.000 οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις με καταργήσεις 880 κλινικών, 10.000 κλινών και 30.000 οργανικών θέσεων, με συντελεστή 2,4 για κάθε κλίνη και όχι 3 όπως προβλέπει το ΠΔ 86/1987 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης Νοσοκομείων».
1 στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενές.
Αιτούμαστε την άμεση προκήρυξη 4.000 μονίμων θέσεων προσωπικού και επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, ώστε το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
Προκήρυξη κατ' έτος 3000 μονίμων θέσεων. Ο Υπουργός Υγείας μας ενημέρωσε ότι εξασφαλισμένες είναι μόνο 1.007 θέσεις που εγκρίθηκαν το έτος 2014 από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν αποδεχόμαστε, η εθελοντική εργασία, η επέκταση του θεσμού των εκπαιδευόμενων, η κοινωνική εργασία, το λιγοστό επικουρικό προσωπικό, τα μπλοκάκια να προσμετρούνται στον αριθμό προσλήψεων των συναρμοδίων Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, για επικοινωνιακούς λόγους.
Είμαστε αντίθετοι με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη εξακολουθεί να πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών και οι δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες συνεχίζουν να υφίστανται.
Οι ανασφάλιστοι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται για την εξασφάλιση της πρόσβασης. Η ομάδα εργασίας που σύστησε το Υπουργείο Υγείας για την δωρεάν πρόσβασή τους, δεν επιλύει το ζήτημα καθώς επιφέρει αλλαγές μόνο στην έκδοση βιβλιαρίων απορίας, με αντίστοιχα όμως εισοδηματικά κριτήρια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να συρρικνώνει το Δημόσιο Τομέα της Υγείας και να ενισχύει τον ιδιωτικό, χαρακτηρίστηκε πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής Υγείας από τον Υπουργό Υγείας.
Τα Κέντρα Υγείας είναι υπό διάλυση αφού αποσυνδέθηκε η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από τα Νοσοκομεία (Ν. 4238/2014), χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάβασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Προκαλείται λειτουργικό χάος και για τη προμήθεια υγειονομικού κα φαρμακευτικού υλικού οι εργαζόμενοι απευθύνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις βγαίνουν στην επαιτεία.
Εκδώσαμε σχετικό Δελτίο Τύπου που αναδεικνύει το ζήτημα. Η κυβέρνηση ακόμη κωλυσιεργεί.
Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με βάση την οποία διαφαίνεται πρόθεση κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και διασύνδεσης του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Με δελτίο τύπου καταγγείλαμε τον Υπουργό Υγείας και ζητήσαμε την ακύρωση της ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ απέκλισε την οποιαδήποτε μισθολογική παροχή (ακόμη και την ωρίμανση) και προανήγγειλε νέο Σύστημα Αξιολόγησης συνδεδεμένο με το μισθό και τις υποχρεωτικές μετατάξεις (Αναλυτικά στο site ΠΟΕΔΗΝ).
Στη λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη προς τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ περιλαμβάνονται δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με δημιουργία αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (μητέρες, πατέρες ανήλικων παιδιών, τρίτεκνοι κλπ). Ταυτόχρονα συμφώνησε για στενότερο δεσμό μεταξύ καταβαλλόμενων εισφορών και του ύψους των συντάξεων (αναλογικό, ανταποδοτικό, επαγγελματικό σύστημα ασφάλισης). Η κυβέρνηση σήμερα «σκουπίζει» τα αποθεματικά των Ταμείων ,για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αντί να τα ενισχύσει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση συνδεδεμένη με τους μισθούς και τις υποχρεωτικές μετατάξεις
 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
 ΕΥΚΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
 ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
 ΕΠΑΡΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ με την άμεση πρόσληψη εφέτος τουλάχιστον 4.000 μόνιμων υπαλλήλων και 3.000 κατ' έτος
 Η λειτουργική και Διοικητική επανασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τα Νοσοκομεία
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΝ Α.Ε.
 Επαρκής χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημόσιων Μονάδων Υγείας
 Άμεση επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων
 Επανάκτηση τις Νομικής Αυτοτέλειας των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων
 Επανασύσταση καταργημένων κλάδων και επιστροφή στα Νοσοκομεία όσων επιθυμούν από τους υπαλλήλους που διατέθηκαν σε άλλους φορείς (π.χ. ΕΚΑΒ)
 Σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή προερχόμενος από τη Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και επταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ο Γενικός Διευθυντής , οι τέσσερις Διευθυντές των υπηρεσιών και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων)
 Ανάπτυξη του Συστήματος Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Επανάκτηση της νομικής αυτοτέλειας των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ που να είναι σε θέση να καλύπτει Δωρεάν το σύνολο των ευπαθών ομάδων. Άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος
 Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Προνοσοκομειακής Φροντίδας και επαρκής στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα
 ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΟΥ ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού
 Επαναφορά της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης της ΕΝΕ και μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ για την εγγραφή μελών (τα έξοδα της ΕΝΕ καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας)
 Άρση των αναίτιων διώξεων συνδικαλιστικών και υπηρεσιακών στελεχών της 6ης ΥΠΕ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ που μετατρέπει την ασφάλιση σε επαγγελματική
 Επιστροφή των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία
 Ένταξη των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ
 Επέκταση και διπλασιασμός του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
 Ανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και εισοδηματικών Μνημονιακών απωλειών
 Εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων Αμοιβών παρελθόντων ετών και των εφετινών μηνών
 Άρση των ποινικών διώξεων σε μέλη των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, για τη διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων, που η αρμοδιότητα ανήκει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων
 Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας
 Αξιοκρατία στις Υπηρεσιακές μεταβολές και πειθαρχικό δίκαιο, που να σέβεται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
 Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης του Επιδόματος 176€ στους εργαζόμενους που δεν καταβλήθηκε με δικαστικές Αποφάσεις
 Επίσπευση των εθελοντικών διαδικασιών ολοκλήρωσης των μετατάξεων – αποσπάσεων
Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καθορίσουμε δυναμικό Πρόγραμμα Δράσης.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                               ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου