Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν φορείς και ιδιώτες το
θέμα με τα ταμειακά διαθέσιμα και ειδικότερα την κίνηση της κυβέρνησης
να δεσμεύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα
φορέων του Δημοσίου τα οποία θα μεταφερθούν στην Tράπεζα της Ελλάδος.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου Και ενώ ο τομέας της Υγείας αγωνιά για το τι μπορεί να σημαίνει μία τέτοια κίνηση -καθώς τα οικονομικά του κάθε νοσοκομείου είναι εξαιρετικά ισχνά ενώ σίγουρα δεν υπάρχουν αποθεματικά (τα οποία προκύπτουν από το πλεόνασμα)- πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη
Κουρουμπλή αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πληρώσουν το συγκεκριμένο «μάρμαρο». Ή για την ακρίβεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον υπουργό Υγείας, εκτιμάται ότι «δεν θα ζητηθεί από τα νοσηλευτήρια να ενταχθούν στην ρύθμιση αυτή». Θα αποδειχθεί όμως έτσι; Εκτός από το ΕΣΥ, και άλλοι φορείς, αναμένεται να συνδράμουν στην κίνηση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα, όπως ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, ΕΟΜ, Ινστιτούτο Ιατροτεχνολογικών Ερευνών, Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), Κέντρο Αιμοδοσίας κλπ.
Η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου πάντως -η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από τις 17 Μαρτίου 2015- είναι σαφέστατη και εξαιρεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την υποχρέωση μεταφοράς διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και σχετίζεται με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.
Το onMed επικοινώνησε με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, ο οποίος αναφέρει ότι αυτό που ουσιαστικά ζητά η κυβέρνηση είναι δανεικά προκειμένου να κατατεθούν σε ένα 15νθήμερο ομόλογο με το οποίο θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και θα επιστραφούν.
Ωστόσο, ήδη οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού τα τελευταία χρόνια ο τομέας της Υγείας πλήρωσε πολύ ακριβά τις Μνημονιακές Πολιτικές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σχεδόν μηδενίσει από χρήματα και να βρίσκεται σε δραματικά όρια υποχρηματοδότησης, εκτός της υποστελέχωσης.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει ταμειακά διαθέσιμα στο ΕΣΥ, έννοια η οποία είναι εντελώς διαφορετική από τα αποθεματικά.
Τα ταμειακά διαθέσιμα, λοιπόν, αφορούν σε έσοδα και άρα σε ζεστό ρευστό το οποίο βρίσκεται στα ταμεία των νοσοκομείων. Αυτά προκύπτουν από τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων, από εργαστηριακές εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, από πληρωμές των Ασφαλιστικών ταμείων και από δωρεές. Και φυσικά από το 5ευρο το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος για τα εξωτερικά ιατρεία. Να σημειωθεί ότι σε όλο το ΕΣΥ τα έσοδα από το 5ευρο την χρονιά αυτή άγγιξαν τα 17 εκατ. ευρώ.
Άλλα νούμερα, τα οποία είναι χρήσιμα ίσως για να πάρουμε μια γεύση αναφορικά με τα οικονομικά των νοσηλευτηρίων, έχουν ως εξής:
Τα ταμειακά διαθέσιμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ευαγγελισμού, ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από το 5ευρο ανήλθαν σε 500.000 ευρώ. Το νοσοκομείο, επίσης, είχε το προηγούμενο διάστημα μια έκτακτη επιχορήγηση από τον ΕΟΠΥΥ της τάξης των 13 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα της ναυαρχίδας του ΕΣΥ βρίσκεται το Παίδων «Αγία Σοφία», τα ταμειακά διαθέσιμα του οποίου ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ.
Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα, λέει η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Ευαγγελισμού
Εν τω μεταξύ, με επείγουσα ανακοίνωση η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Ευαγγελισμού εκφράζει την ανησυχία της για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, στέλνοντας το μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων!»
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν οι Γιώργος Μπουλμπασάκος, Ηλίας Σιώρας και Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη αναφέρονται τα εξής:
«Στις 20 Απρίλη η συγκυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βάζει χέρι και μάλιστα αναδρομικά από τις 17-03-2015 στα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων και όλων των δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δανειστών. Το νοσοκομείο μας θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να καταθέσει στη Τράπεζα της Ελλάδος ό,τι ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει εκτός από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Μετά το δεκαπενθήμερο άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών του Νοσοκομείου; Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών υγείας;
Αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού.
Τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων δεν είναι ούτε για τους δανειστές (εξάλλου ο λαός δεν δανείστηκε αυτά που έχει πληρώσει για την υγεία του), αλλά ούτε για να υποκαταστήσει άλλες υποχρεώσεις του Κράτους για μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες του προσωπικού.
Δυστυχώς, δεν θα κινδυνεύσουμε μόνο από την άμεση έλλειψη υλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αρρώστους. Επιπρόσθετα, τίθεται μέγα ερώτημα για το τι θα γίνει με υπηρεσίες που πληρώνονται άμεσα από το Νοσοκομείο (που και αυτές έπρεπε να είναι υποχρέωση του Κράτους), όπως καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού και πρόσθετες εφημερίες των γιατρών.
Όταν οι υποχρεώσεις του Κράτους προς τους ασθενείς και τους υγειονομικούς αξιοποιούνται για να πληρωθούν οι δανειστές των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, η υγειονομική βαρβαρότητα είναι προ των πυλών.
Καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια και ζητάμε να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί τα τελευταία χρόνια όπως στην περίπτωση του PSI. Ταυτόχρονα, καλούμε τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους».
http://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου