Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Στη Βουλή η δραματική μείωση του αριθμού των δοτών και των μεταμοσχεύσεων

Στη Βουλή η δραματική μείωση του αριθμού των δοτών και των μεταμοσχεύσεωνΆνευ προηγουμένου κάμψη παρουσιάζει το 2015 ο αριθμός των δοτών και των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, η οποία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δότες οργάνων φέτος αριθμούν τους 30 (2,7 α.ε.π.) έναντι 98 (8,9 δότες α.ε.π.) το 2008 και οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από αποβιώσαντα δότη τις 69 έναντι 266 πριν από 7 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, ο μέσος ευρωπαϊκός είναι στους 20 δότες α.ε.π., ενώ υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν 35 δότες α.ε.π. Οι συνέπειες είναι δραματικές για τους ασθενείς, ενώ τεράστια είναι και η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το θέμα αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, ζητώντας να μάθει: 1) τι σχεδιασμός υπάρχει για την ανάπτυξη του ΕΟΜ, του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας και την αύξηση της δωρεάς οργάνων από αποβιώσαντες δότες και ως εκ τούτου των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων, και 2) πώς σκοπεύει να αναχαιτίσει τη διαρροή ασθενών και κεφαλαίων στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στους ασθενείς να μεταμοσχεύονται με αξιοπρέπεια στη χώρα τους.
Η επίκαιρη ερώτηση του Κ. Μπαργιώτα αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 23/11. Διαβάστε την ολόκληρη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου