Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Πείτε αντίο» στο κοινωνικό κράτος λέει στους Ολλανδούς ο βασιλιάς

«Πείτε αντίο» στο κοινωνικό κράτος λέει στους Ολλανδούς ο βασιλιάς
Προσθήκη λεζάντας
Χάγη, ΟλλανδίαΟ βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλχεμ Αλεξάντερ εμφανίστηκε σε «επίσημη πρώτη» στην εθνική σκηνή μετά την ανάληψη των ηνίων από την Βεατρίκη για να μεταφέρει στο λαό ένα μήνυμα από την κυβέρνηση: Ξεχάστε το κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα...

Μιλώντας από το Κοινοβούλιο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ είπε στους Ολλανδούς ότι εξής πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για το μέλλον τους και να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό και οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, χωρίς να προσβλέπουν στη βοήθεια του κράτους.

Στη θέση του κοινωνικού κράτους του 20ού αιώνα αναδύεται «η κοινωνία της συμμετοχής» είπε ο βασιλιάς, διαβάζοντας την ομιλία που του ετοίμασε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Η κήρυξη των τίτλων τέλους του κοινωνικού κράτους όπως το γνώρισαν οι Ολλανδοί τον 20ό αιώνα ήλθε στο πλαίσιο του παραδοσιακού, ετήσιου διαγγέλματος του μονάρχη την ημέρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό για το προσεχές έτος.

«Η στροφή προς μία 'κοινωνία της συμμετοχής' είναι ιδιαίτερα ορατή στην κοινωνική ασφάλιση και τη μακρόχρονη φροντίδα. [...] Το κλασικό κοινωνικό κράτος του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα ιδίως σε αυτούς τους τομείς προέβλεπε ρυθμίσεις που δεν είναι βιώσιμες στην παρούσα μορφή τους» ανέφερε.

Μέρος από το κόστος για τη φροντίδα ηλικιωμένων, για υπηρεσίες για τους νέους, καθώς και την επανεκπαίδευση ανέργων θα μετατοπιστεί σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή, είπε σε σημείο της ομιλίας του.

Η κυβέρνηση Ρούτε δίνει σκληρή πολιτική μάχη για να περάσει τα τελευταία σε μία μακρά σειρά μέτρων λιτότητας, περιλαμβανομένων περικοπών στις επιδοτήσεις για την Υγεία, τις συντάξεις και τα επιδόματα των ανέργων που εμφανίζει ως ζήτημα ευθύνης και ιστορική αναγκαιότητα.

Ωστόσο, ο βασιλιάς παρουσίασε στην ομιλία του τη λιτότητα όχι ως μία προσωρινή, αναγκαστική κατάσταση, αλλά ως μία στροφή προς έναν μικρότερο ρόλο της κυβέρνησης.

Και η ομιλία μετατράπηκε γρήγορα στο πιο αμφιλεγόμενο ετήσιο διάγγελμα μονάρχη εδώ και χρόνια, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από ότι είχαν ξεσηκώσει παρελθοντικές ομιλίες της μητέρας του, Βεατρίκης.

Έπειτα από χρόνια περικοπών, η ολλανδική οικονομία αναμένεται να έχει συρρικνωθεί πάνω από 1% το 2013, και προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,5% το επόμενο έτος.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, και ο Μαρκ Ρούτε θα δώσει πικρή μάχη για την έγκριση του προϋπολογισμού στη Γερουσία, όπου στερείται πλειοψηφίας και θα χρειαστεί τη στήριξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου