Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ο Προϋπολογισμός του 2014 ταφόπλακα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

του Κόνιαρη Χρήστου
Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ανάγλυφα την προσπάθεια Κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου να συμπιέσει ακόμα περισσότερο το εργατικό εισόδημα, να εξαφανίσει κοινωνικούς τομείς και υπηρεσίες, να επιβάλει ένα ληστρικό φορολογικό σύστημα, πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη φτωχοποίηση. Όμως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι αποτελεί για την Κυβέρνηση έναν «προνομιακό» τομέα για δραματικές περικοπές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Κρατικός Προϋπολογισμός και Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Στο σημείωμα που ακολουθεί θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού που αναφέρονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις επιπτώσεις στις παροχές υγείας στα λαϊκά στρώματα.
Το πρώτο στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η συνολική χρηματοδότηση του Υπ. Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως προκύπτει από τον πίνακα 1 οι συνολικές δαπάνες είναι μειωμένες δραματικά παίρνοντας μέτρο σύγκρισης όχι το 2013, όπου υπήρχε η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά το 2012. Η μείωση από 5560 εκατ. το 2012 πέφτει στα 4382 εκατ. Μιλάμε για μείωση που ξεπερνά το 20%. Η πλασματική εικόνα που παρουσιάζει και ο φετινός προϋπολογισμός προκύπτει αβίαστα αφού για τις ήδη ανεξόφλητες οφειλές των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από πού θα χρηματοδοτηθούν. Όμως το πιο εντυπωσιακό που αποτυπώνεται στη σελίδα 97 της εισηγητικής έκθεσης είναι ότι τα ποσά που αναφέρονται σε κάθε υπουργείο είναι τα ανώτερα επιτρεπτά. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «κλειστό» προϋπολογισμό δε θα έχουν μόνο τα υπουργεία, αλλά αυτό θα επεκταθεί στα Νοσοκομεία, σε κλινικές και υπηρεσίες και βεβαίως και στον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ.
Πρακτικά μια τέτοια επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να γίνονται μόνο οι ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις που «χωρούν» μέσα στα πλαίσια του κλειστού προϋπολογισμού.
Ταυτόχρονα η μείωση των δαπανών για μισθούς κατά 5% αντιστοιχεί στην αντίστοιχη σε ποσοστό ετήσια μείωση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας. Αυτό σηματοδοτεί την απόφαση της Κυβέρνησης για το 2014 να παραμείνει σε μηδενικό επίπεδο ο αριθμός των προσλήψεων στα Νοσοκομεία και γενικότερα στο σύστημα υγείας. 

http://www.ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου