Ανάμεσα τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ και της
ίδρυσης του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος επί της ουσίας θα αναλάβει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και τις δομές του δημοσίου που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα.
Το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει τους γιατρούς ειδικοτήτων που «ταιριάζουν» με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, όπως παθολόγους, παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς και εκείνους που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Αυτονόητο είναι ότι εκτός των σχεδιασμών για την πρωτοβάθμια φροντίδα είναι οι ιατρικές ειδικότητες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπως οι χειρουργοί και οι επιμέρους ειδικότητες της χειρουργικής. Υπολογίζεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που έχουν χειρουργική ειδικότητα είναι περίπου 1400, σε σύνολο 6.000 γιατρών.
Ωστόσο, και οι γενικοί χειρουργοί μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά οι υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες, όπως αγγειοχειρουργοί, θωρακοχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί , κ. λπ. θα κληθούν να επιλέξουν αν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και τη συνεργασία με ιδωιτικές κλινικές, θα βγουν εκτός συστήματος.
Ένα από τα θέματα που θα τεθεί στο σχεδιασμό, είναι οι 400 ορθοπεδικοί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ανήκουν και στις γενικές ειδικότητες αλλά και χειρουργικές ειδικότητες.
Συνολικά, στον ΕΟΠΥΥ υπηρετούν 6.086 γιατροί από τους οποίους 765 είναι μόνιμοι, 4.594 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, 686 είναι συμβασιούχοι και 41 είναι μερικής απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου