Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ευαγγελισμός: Ξέμεινε από φάρμακα, δεν κάνει ούτε γενική αίματος


Ευαγγελισμός: Ξέμεινε από φάρμακα, δεν κάνει ούτε γενική αίματος

Η καρατόμηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, προκαλεί ντόμινο στα νοσοκομεία. Μετά το νοσοκομείο «Αττικόν» που ξέμεινε από ρευστό, πριν 20 ημέρες, και πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, σειρά έχει τώρα ο Ευαγγελισμός.
Πριν καν λήξει το 2013, ο Ευαγγελισμός έχει ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση με ποσό που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Το ποσό αφορά κυρίως άμεσες λειτουργικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, όπως η έλλειψη προσωπικού, τα ράντζα και οι πενιχρές αμοιβές του προσωπικού.


Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μεγάλο πρόβλημα ανακύπτει με τις προμήθειες αντιδραστηρίων και φαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουν:
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ως τα τέλη Οκτωβρίου είχε διατεθεί το 97% της φαρμακευτικής δαπάνης (36 εκατομμύρια ευρώ). Αν δεν γίνει άμεση χρηματοδότηση τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ, θα δυσκολευτούμε στη χορήγηση φαρμάκων. Το 1 εκατομμύριο ευρώ που δόθηκε δεν επαρκεί.
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Το Εργαστήριο το 2013 ζήτησε 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν 630.000 ευρώ. Δύο από τους τρεις αναλυτές δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίου. Πως θα γίνουν οι 280.000 γενικές αίματος που προβλέπονται για το 2014; Οι 18.000 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση επαρκούν για λίγες μέρες.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ: λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν γίνονται βασικές εξετάσεις όπως δείκτες φλεγμονής και καρδιακής ανεπάρκειας (CRP και pro-BNP). Ο υπέρ-αναλυτής κάνει 4 εκατομμύρια εξετάσεις το χρόνο. Θα μπορεί να τις κάνει το 2014;
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ: μειωμένες δαπάνες κατά  15% και αύξηση δουλειάς κατά 15% για το 2013. Εκατοντάδες δύσκολες εξετάσεις έρχονται κατά μήνα από άλλα νοσοκομεία, χωρίς την ανάλογη επιχορήγηση για τα αναλώσιμα. Υπάρχει σοβαρή δυσκολία στην εκτέλεση αντιβιογραμμάτων και προσδιορισμού επιπέδων φαρμάκων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ: υπάρχει ένα kit, stand by για περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνων ή μυελού των οστών. Τι κάνουμε όταν υπάρξει ανάγκη για 2 μεταμοσχεύσεις ταυτόχρονα; Ο επαναληπτικός έλεγχος νεφροπαθών προς μεταμόσχευση για κυτταροτοξικά αντισώματα γίνεται ανά 6μηνο και όχι ανά 3μηνο, όπως πρέπει, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Από το 2009 ως το 2012 το εργαστήριο χρηματοδοτήθηκε με 2,8 εκατομμύρια το 2009, 2,1 το 2011 και 1,64 το 2012.
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: ενώ η εργασία αυξήθηκε κατά 19% στις αιμοληψίες και 13,5% στις διασταυρώσεις αίματος, στα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα υπάρχουν ελάχιστα αποθέματα. Ακόμα και στα αποθέματα ασκών συλλογής του αίματος υπάρχει θέμα. Που θα μπει το αίμα σε μία μαζική ανάγκη π.χ. σε ένα σεισμό;

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η τεράστια γραφειοκρατία. Το γραφείο προμηθειών έχει γίνει «ο πίθος των Δαναΐδων». Συχνή αλλαγή έμπειρων και δοκιμασμένων υπαλλήλων και απόσπαση τους σε άλλες υπηρεσίες, μετακίνηση αρκετών εργαζομένων από τη συγκεκριμένη κομβική υπηρεσία σε άλλες υπηρεσίες  για 3-4 ώρες καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου