Σάββατο 13 Απριλίου 2013

''Στέγνωσαν τα νοσοκομεια'' ο Λυκουρέντζος όμως θριαμβολογεί


«Λάδι έχουμε να δούμε από τα Χριστούγεννα, κόκκινο κρέας εδώ και 1,5 χρόνο! Δεν έχουμε ούτε πιάτα, το τυρί τα βάζουμε πάνω στο ψωμί. Να μη μιλήσουμε για ελλείψεις σε υλικά, γάντια και σύριγγες. Επιπλέον, στέλνουμε τον κόσμο να αγοράσει μόνος τα φάρμακα του. Επειδή υπάρχουν τρομερές ελλείψεις και στα ενδοσοκομειακά φάρμακα, οι γιατροί πρώτα ρωτάνε τι αντιβιώσεις έχει και μετά αποφασίζουν τι θα δώσουν στους ασθενείς. Οι κενές θέσεις σε προσωπικό, πλην των γιατρών, είναι 105. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τώρα. Φανταστείτε το καλοκαίρι που ο πληθυσμός ανεβαίνει στο ένα εκατομμύριο». Ο Βασίλης Βέκης είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Πολυγύρου. Αυτός και συνάδελφοι του ήρθαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας.

Εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος, Γ. Γεννηματάς, Πολυγύρου αλλά και Διδυμοτείχου απέκλεισαν για περίπου μισή ώρα τον κόμβο Ευαγγελίστριας και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να καταλήξουν έξω από τις υγειονομικές περιφέρειες στην Αριστοτέλους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Είμαστε μπροστά στα νεκροταφεία. Είναι συμβολικό. Θέλουμε να δείξουμε ότι διαλύονται τα πάντα στη δημόσια υγεία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρος Κετικίδης.

Ελλείψεις παντού

Στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» εδώ και δυο μήνες δεν γίνονται χειρουργεία στο οφθαλμολογικό, καθώς λείπουν φακοί. Οι λίστες για ραντεβού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, φτάνουν σε πολλές ειδικότητες τους δέκα μήνες ενώ αρκετές φορές οι νοσοκόμες χρησιμοποιούν βαμβάκι και οινόπνευμα … ρεφενέ. Στα μαγειρεία γίνεται, επίσης, φοβερή οικονομία και αναγκάζονται να κόβουν το μπούτι της κότας στα δύο για να το μοιράσουν σε δυο αρρώστους.

Κάθε… Πάσχα και Χριστούγεννα βλέπουν κόκκινο κρέας και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, αφού η σίτιση γίνεται στα όρια της (από 300.000 ευρώ που ήταν για το 2012, φέτος κατέβηκε στα 120.000 ευρώ, ήτοι 10.000 το μήνα).

Στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχουν πιάτα και δίσκοι, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αγοράζουν μερικές φορές ακόμα και δικά τους κουτάλια και πιρούνια για να δώσουν φαγητό στους ασθενείς. Συχνό φαινόμενο είναι και η ακύρωση των χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών και οι πολύμηνες λίστες αναμονής για ραντεβού σε κάποιες ειδικότητες. Το λιγοστό προσωπικό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα τους αυξημένους λόγω κρίσης ασθενείς, το οποίο έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά περιστατικά βίας.

Έντονη είναι η έλλειψη υλικών και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 80.000 άτομα (δηλαδή το μισό Έβρο), μεταξύ των οποίων η σχολή Αστυνομίας και η Μεραρχία.

Εν τω μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχιστούν και την άλλη εβδομάδα, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει την Τετάρτη εξάωρη στάση εργασίας, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των υγειονομικών περιφερειών στην οδό Αριστοτέλους.




http://www.ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου