Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ από διαγνωστικά κέντρα – εργαστήρια, από την 1η Δεκεμβρίου

Επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ από διαγνωστικά κέντρα – εργαστήρια, από την 1η ΔεκεμβρίουTα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια ξεκινούν από την 1η Δεκεμβρίου επίσχεση παροχής υπηρεσιών.

Επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, ξεκινούν από την 1η Δεκεμβρίου τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.
Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα το συντονιστικό όργανο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα προεδρεία των φορέων αιτιολογούν την απόφασή τους ως εξής:
Επειδή τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ (πάνω από το 90% σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), καθώς άλλωστε τα εργαστηριακά τμήματα του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καν, σε όλη την επικράτεια.
Επειδή το κράτος (μέσω του ΕΟΠΥΥ) εξακολουθεί να οφείλει χρήματα για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει, ακόμη από το έτος 2007 και εντεύθεν, πριν οι κλάδοι Υγείας των διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και μετά τη δημιουργία του Οργανισμού έως σήμερα, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Επειδή αυταρχικά, αντισυνταγματικά και ξεδιάντροπα μας αρπάζουν πίσω πάνω από το 50% του χρόνου μας, του κόπου μας και της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούμε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε.
Επειδή το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εφαρμόσουν μέτρα περιστολής των μη αναγκαίων δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, παρότι αυτά έχουν νομοθετηθεί από τις 18/08/2014 (Φ.Ε.Κ. 2243/τεύχος Β’) και έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από 01/09/2014.
Και επειδή, τέλος, εάν συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας κάτω από αυτές τις συνθήκες θα καταστραφούμε οικονομικά ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι πολίτες αυτής της χώρας να μην μπορούν να διενεργήσουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις τους όταν τις χρειαστούν, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας.
Για όλους τους παραπάνω πραγματικούς και αδιαμφισβήτητους λόγους, αναγκαζόμαστε να σταματήσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει, προχωρώντας σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών από τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014.

Αιτήματα

Η κινητοποίηση θα διαρκέσει έως ότου το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ ικανοποιήσουν τα παρακάτω αιτήματα των κλάδων:
Άμεση εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ασφαλιστικών ταμείων πριν την ενσωμάτωσή τους στον ΕΟΠΥΥ και καταβολή των νέας γενιάς οφειλομένων ποσών του Οργανισμού.

Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έτους 2014 για τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.
Ενιαίο ποσοστό έκπτωσης (rebate) 15% σε όλους τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής.

Κατάργηση ατομικού πλαφόν. Κλειστός προϋπολογισμός ανά υγειονομική περιφέρεια με δικαίωμα άρνησης παροχής υπηρεσιών σε περίπτωση συμπλήρωσης του.
Άμεση εφαρμογή των παραρτημάτων Γ και Δ της Υπ. απόφασης Αρ. Υ9/οικ.70521 (Φ.Ε.Κ. 2243/18-08-2014) σε πραγματικό χρόνο (online και real time).
Μέχρις ότου γίνουν πράξη τα αιτήματα αυτά, τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χρεώνοντας το κρατικό τιμολόγιο (Φ.Ε.Κ.), το οποίο θα πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι έχει να αναπροσαρμοστεί από το έτος 1991 στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των διαγνωστικών εξετάσεων που περιλαμβάνει.

 http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου