Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καινούριος ΕΟΠΥΥ από 1ης Νοεμβρίου

Καινούριος ΕΟΠΥΥ από 1ης Νοεμβρίου Για υπερεθνικό στόχο, ο οποίος υπερβαίνει όλες τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ και την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.


Ο υπουργός Υγείας, αφού παρουσίασε ενώπιον του σώματος της Βουλής τα δύο πορίσματα για την ΠΦΥ – Σουλιώτη και Θεοδωράκη- επεσήμανε ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να καταλήξουμε για την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ, εάν δηλαδή θέλουμε ο Οργανισμός να είναι πάροχος, ή αγοραστής υπηρεσιών υγείας.
Τόνισε  ακόμη, ότι εφόσον επιλεγεί η ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (η ενοποίηση δηλαδή όλων των δομών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ) -κάτι στο οποίο διαφαίνεται συμφωνία- στην συνέχεια και μέχρι τέλος του έτους, θα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα μεταβατικό στάδιο, δηλαδή δεν θα κλείσει καμία μονάδα υγείας, ενώ με δεδομένο ότι θα υπάρξουν θέματα κινητικότητας, θα απαιτηθεί η συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα η πρωτοβάθμια περίθαλψη εξέφρασαν οι βουλευτές Δ. Στρατούλης και Α. Ξανθός, δηλώνοντας ότι δίνουν το βάρος στους όρους και τις προϋποθέσεις του εγχειρήματος και ξεκαθαρίζοντας τη διαφωνία τους στα εργασιακά θέματα και την κινητικότητα, όπως προωθούνται από την κυβέρνηση.


Εξάλλου, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και την αρχική τοποθέτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας « Υγεία εν Δράσει»  Παύλος Ν. Θεοδωράκης, κάλεσε
τα μέλη και τους  Πρόεδρους των Διοικητικών Συμβουλίων του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, να  λάβουν υπόψη τους τη δυνατότητα που προσφέρει το χρονοδιάγραμμα του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη ενός καθολικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ στη χώρα μας .

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, προτείνεται η εκτενής εις βάθος διαβούλευση και ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, με αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος των πολιτών, των ασθενών και της χώρας εν γένει. 

http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου