Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σε εγρήγορση οι γιατροί, διαλύεται η υγεία εκτιμούν


Σε εγρήγορση οι γιατροί, διαλύεται η υγεία εκτιμούνΔιαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος με το οποίο θα είναι συνδεδεμένοι και  oiιδιωτικοί φορείς τόσο για ασφαλισμένους όσο και για μη, ένταξη όλων των μονάδων υγείας χωρίς διαθεσιμότητα, επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό, δυνατότητα όλων των γιατρών να συνάπτουν συμβάσεις με την ΠΦΥ και οικογενειακό γιατρό χωρίς την δυνατότητα παραπομπής στον ειδικευόμενο, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο θέμα της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά την χθεσινή Συνεδρίασή του συζήτησε επί των προτάσεων των δύο επιτροπών για το Σύστημα Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η εκτίμησή του, είναι ότι «οδηγούμαστε σε διάλυση του δημόσιου συστήματος και περαιτέρω απομείωση των δαπανών υγείας». Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, σημειώνει το κορυφαίο θεσμικό όργανο των γιατρών, συγκλίνουν για συζήτηση ενός προαποφασισμένου σχεδίου, μεγάλης περικοπής της δημόσιας υγείας και εκχώρηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία.
Ο ΠΙΣ, καλεί όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να συγκαλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερώσουν όλους του ιατρούς για τα σχέδια και τις προτάσεις και να τους καλέσουν σε εγρήγορση.
Η εκτίμησή του ΠΙΣ για το θέμα του σχεδιασμού της ΠΦΥ έχει ως εξής:

- Οι προτάσεις εντάσσονται στα σχέδια των Τροϊκανών απαιτήσεων για περαιτέρω μεγάλη μείωση των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο, καθώς επίσης και στα σχέδια για διαθεσιμότητα του προσωπικού των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου μέχρι τέλος του έτους.
- Οι «Σοφοί» - Εμπειρογνώμονες – Μέλη των επιτροπών που σχηματοποίησαν αυτές τις προτάσεις, είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα σχεδιάζουν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την διοίκησαν από διάφορες θέσεις και μορφοποίησαν το τερατούργημα του «ΕΟΠΥΥ» το οποίο απετέλεσε την απαρχή της διαλυτικής πορείας της δημόσιας περίθαλψης του ελληνικού λαού.
- Απορρίπτουμε λογικές οι οποίες οδηγούν στην πλήρη αποδυνάμωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, στην υποτυπώδη κάλυψη του πληθυσμού με υπηρεσίες υγείας, στην απαξίωση του ιατρικού κόσμου και στην επιβάρυνση με μεγάλο κόστος των πολιτών, με  τη συμμετοχή τους για περίθαλψη.
- Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τις δικές του προτάσεις, απαιτεί από την Πολιτεία να σταματήσει κάθε σκέψη και σχεδιασμό που εντάσσονται σε λογιστικές - τροϊκανικής έμπνευσης πρακτικές ικανοποίησης των αριθμών και να ενσκήψει στον άνθρωπο - πολίτη, που σήμερα ευρίσκεται σε απόγνωση και απελπισία.
Ο ΠΙΣ προτείνει ακόμη:

-       -  Ειδικευμένους ιατρούς που θα υπηρετούν την δημόσια Π.Φ.Υ., για να φιλτράρεται η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη από αναίτιες επισκέψεις που φορτώνουν την λειτουργία της νοσοκομειακής φροντίδας. Και

-          - Διατήρηση καθώς και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δομών της δημόσιας περίθαλψης και ενίσχυση της λειτουργίας των ιατρών που υπηρετούν σε αυτές, με ενδυνάμωση του ρόλου και των απαιτήσεων, που ολοένα σήμερα αυξάνονται.

 http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου